Recuperarea după un AVC, mai rapidă prin intermediul jocurilor video
Recuperarea după un AVC, mai rapidă prin intermediul jocurilor video
Recuperarea după un AVC, mai rapidă prin intermediul jocurilor video
O consolă de jocuri îi ajută pe oameni să-și recapete forța și mișcarea brațelor după un accident vascular cerebral, făcând exercițiile zilnice de reabilitare mai distractive.
Milioane de oameni trec printr-un accident vascular cerebral. O mare parte dintre aceștia rămân cu slăbiciune în mâini și brațe, văzându-se în imposibilitatea de a ține o ceașcă de ceai sau de a se îmbrăca.
În acest context, un dispozitiv realizat în Marea Britanie, numit NeuroBall, îi poate ajuta să-și recapete forța și mișcarea în brațe după un accident vascular cerebral, făcând exercițiile zilnice de reabilitare, care pot fi destul de plictisitoare, ceva mai distractive. Astfel, noua consolă și aplicație de mână ar putea îmbunătăți situația pacienților cu AVC în ceea ce privește mișcarea mâinilor și brațelor în etapele vitale ale recuperării.
O consolă de jocuri poate grăbi recuperarea după un AVC
Singura cale către recuperarea sănătății este prin reabilitare, care se face prin diverse exerciții practice. Poate dura luni întregi pentru ca persoana afectată să poată reveni la o capacitate suficientă mișcare și control pentru a face sarcinile de zi cu zi. Efectuarea acestor exerciții repetitive este plictisitoare și de multe ori este o provocare pentru pacientul care a trecut printr-un AVC să fie compliant.
Cu ajutorul acestei console, supraviețuitorii unui accidentul vascular cerebral pot juca nouă jocuri video tematice. Consola folosește inteligența artificială pentru a urmări mișcările brațelor și ale mâinilor și a trimite feedback către o aplicație. Dispozitivul este conceput în așa fel încât să motiveze utilizatorii să facă sute de exerciții cu mâinile în confortul casei lor, fără să-și dea seama și fără să li se pară un chin.
Creatorii consolei spun că viziunea lor este de a permite supraviețuitorilor accidentului vascular cerebral și pacienților care suferă de afecțiuni neurologice să-și recapete independența. Universitatea Brunel din Londra a contribuit la validarea modului în care această tehnologie poate ajuta supraviețuitorii unui AVC.
Pacienții care fac reabilitare cerebrală în spital își mișcă brațul și mâna în medie de 32 de ori într-o sesiune. Dar cei care au jucat jocuri video cu ajutorul acestei console au practicat în medie 17 ore pe săptămână, înregistrând 15.000 de repetări în șapte săptămâni.
Începând cu această lună, un nou studiu va urmări pacienții cu accident vascular cerebral care se află într-un stadiu incipient de recuperare, mai întâi la unitatea de accident vascular cerebral Hillingdon și apoi în primele săptămâni la domiciliu.
Un studiu anterior a arătat că acest tip de recuperare cu ajutorul NeuroBall este sigur, fezabil și acceptabil pentru persoanele care supraviețuiesc unui AVC și care se recuperează acasă mai mult de șase luni după accidentul vascular cerebral.
Îndrumări generale privind recuperarea după un AVC
Reabilitarea este un pas important în recuperarea supraviețuitorului unui accident vascular cerebral. E indicat ca persoana care a trecut printr-un AVC și cei care se ocupă de ea să țină cont de mai multe aspecte:
- Să solicite medicului o evaluare a provocărilor fizice și cognitive cu care bolnavul se va confrunta după accidentul vascular cerebral și un plan specific pentru a aborda fiecare provocare.
- Să respecte recomandările medicului în ceea ce privește planul de gestionare a factorilor de risc pentru a preveni un alt accident vascular cerebral. Acesta poate include efectuarea unor activități fizice, evitarea fumatului și ținerea sub control a tensiunii arteriale.
- Să aibă în vedere că reabilitarea începută de timpuriu este foarte importantă. De îndată ce echipa medicală își face recomandările, programul personalizat de reabilitare trebuie început fără întârziere.
- Să discute cu medicul despre orice constrângeri financiare, cum ar fi capacitatea de a plăti pentru anumite medicamente, astfel încât acesta să poată recomanda un tratament pe care pacientul să îl poată urma.
Sprijinul din partea familiei și a altor apropiați este deosebit de important în timpul perioadei de recuperare după accidentul vascular cerebral.
Cum se poate preveni un accident vascular cerebral?
Reducerea riscului de a face un accident vascular cerebral se realizează prin:
Scăderea tensiunii arteriale
Hipertensiunea arterială este un factor de risc imens pentru AVC, atât la bărbați, cât și la femei. Monitorizarea tensiunii arteriale și, dacă este crescută, tratarea acesteia, este probabil cel mai semnificativ pas pe care îl poate face o persoană pentru sănătatea vasculară.
Tensiune arterială trebuie să fie mai mică de 120/80 mmHg, dacă este posibil. Pentru persoanele mai în vârstă, acest lucru ar putea să nu fie posibil din cauza efectelor secundare ale medicamentelor sau amețeală la statul în picioare.
Tensiunea se poate scădea prin reducerea cantității de sare adăugată în mâncare, prin creșterea consumului de grăsimi bune (ulei de măsline, avocado, nuci etc.) și evitarea celor rele (margarină) sau mai puțin sănătoase (grăsimi animale), prin consumul zilnic mare de fructe și legume, prin cel puțin 30 de minute de activitate pe zi și prin renunțarea la fumat.
Dacă medicul pune diagnosticul de hipertensiune arterială iar aceste schimbări ale stilului de viață nu sunt suficiente pentru a menține valorile normale ale tensiunii, este necesară administrarea unor medicamente.
Menținerea unei greutăți corporale optime
Obezitatea, precum și complicațiile legate de această boală (inclusiv hipertensiunea arterială și diabetul), cresc riscul de a face un AVC. Pentru o persoană supraponderală, pierderea a 10 kilograme poate avea un impact real asupra riscului de accident vascular cerebral.
Mișcarea efectuată regulat
Exercițiile fizice contribuie la pierderea în greutate și la scăderea tensiunii arteriale și reduc riscul de accident vascular cerebral.
Alcoolul băut cu măsură
Consumul de alcool nu este nociv pentru adulții sănătoși dacă se face cu măsură. Unele studiile arată că un pahar cu vin pe zi poate avea chiar beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de AVC. Cu cât o persoană bea mai mult, însă, cu atât își crește mai mult riscul de boală.
Tratarea fibrilației atriale
Fibrilația atrială este o formă de ritm cardiac neregulat care duce la formarea de cheaguri în inimă. Aceste cheaguri de sânge se pot deplasa apoi la creier, producând un accident vascular cerebral. Astfel, la primirea acestui diagnostic, se va respecta tratamentul indicat de medic.
Gestionarea diabetului
Un nivel ridicat de zahăr în sânge deteriorează vasele de sânge în timp, ceea ce face ca cheagurile să se formeze cu mai mare ușurință în interiorul acestora.
Renunțarea la fumat
Fumatul accelerează formarea cheagurilor, prin îngroșarea sângelui și sporirea acumulării de placă în artere. Împreună cu o dietă sănătoasă și cu exerciții fizice efectuate regulat, renunțarea la fumat este una dintre cele mai puternice modificări ale stilului de viață care contribuie la reducerea semnificativă a riscului de AVC.
Sursă foto: Shutterstock
Neuorfenix - The NeuroBall
https://neurofenix.com/products/neuro-ball-early-bird
American Stroke Association - Life after stroke
https://www.stroke.org/en/life-after-stroke
Harvard Health Publishing - 7 things you can do to prevent a stroke
https://www.health.harvard.edu/womens-health/8-things-you-can-do-to-prevent-a-stroke
Te-ar mai putea interesa și...