Principiile tratamentului de recuperare dupa producerea unui AVC

După tratamentul de urgență, îngrijirea pacientului care a suferit un accident vascular cerebral (AVC) se focusează pe recuperarea cât mai multor funcții cu putință și pe revenirea la independență a acestuia, în concluzie pe tratamentul recuperator. Impactul accidentului vascular cerebral depinde de aria de creier afectată și de cantitatea de țesut cerebral afectată.

Dacă partea dreaptă a creierului a fost afectată de AVC, mișcarea și senzația de pe partea stângă a corpului ar putea fi afectate. Dacă partea stângă a fost implicată în accidentul vascular cerebral, mișcarea și senzația pe partea dreaptă a corpului ar putea fi afectate. Afectarea cerebrală pe partea stângă poate cauza dificultăți în vorbire. Accidentul vascular determină, ulterior, și dificultăți în respirație, înghițire, echilibru și vedere.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce dizabilități pot rezulta dintr-un accident vascular cerebral?

Tipurile și gradele de dizabilitate care urmează unui accident vascular cerebral depind de zona lezată a creierului. În general, accidentul vascular cerebral poate provoca cinci tipuri de dizabilități:

Paralizie sau probleme de control a mișcării  

Deteriorarea celulelor și conexiunilor din creier în urma unui accident vascular cerebral poate cauza diverse probleme cu mișcarea și senzația, inclusiv:

  • Paralizie, pierderea mișcării voluntare sau slăbiciune care afectează de obicei o parte a corpului, de regulă partea opusă părții afectate de accident vascular cerebral (cum ar fi fața, un braț, un picior sau întreaga parte a corpului). Paralizia pe o parte a corpului se numește hemiplegie, iar slăbiciunea pe o parte poartă numele de hemipareză.
  • Probleme la înghițire (disfagie)
  • Pierderea controlului asupra mișcărilor corpului, inclusiv probleme cu postura corpului, mersul pe jos și echilibrul (ataxie)

Tulburări senzoriale, inclusiv durere

În urma unui accident vascular cerebral se pot dezvolta mai multe tulburări senzoriale, printre care:

  • Pierderea capacității de a simți atingerea, durerea, temperatura sau de a simți cum este poziționat corpul. Oamenii care au suferit un accident vascular cerebral și-ar putea pierde capacitatea de a recunoaște obiectele pe care le țin în mână.
  • Durere, amorțeală, o senzație de greutate la un membru sau senzații ciudate, cum ar fi furnicături sau înțepături la un membru paralizat sau slăbit (numite parestezii). Amorțeala sau furnicăturile la nivelul unui membru pot continua chiar și după recuperarea unor mișcări.
  • Pierderea controlului vezicii urinare și intestinului și pierderea mobilității pentru a ajunge la timp la toaletă. Incontinența permanentă după un accident vascular cerebral este mai puțin frecventă.

Sindroamele dureroase cronice pot apărea ca urmare a unor probleme mecanice cauzate de slăbiciune. Cel mai adesea, durerea rezultă din lipsa de mișcare a unei articulații care a fost imobilizată pentru o perioadă prelungită de timp (cum ar fi slăbiciune sau spasticitate și tendoanele și ligamentele din jurul articulației devin fixate într-o singură poziție). Aceasta se numește în mod obișnuit o articulație „înghețată”. Tratamentul presupune ca un terapeut să miște sau să flexeze ușor articulația pentru a preveni „înghețarea” dureroasă și pentru a permite mișcarea ușoară după revenirea voluntară a forței motorii.

Mai rar, durerea poate apărea din cauza leziunilor sistemului nervos induse de accidentul vascular cerebral (durere neuropatică). Cea mai frecventă durere se numește „sindrom de durere talamică” (cauzată de un accident vascular cerebral la talamus, care procesează informațiile senzoriale de la corp la creier).

Probleme în utilizarea sau înțelegerea limbajului (afazie)

Cel puțin o pătrime dintre toți supraviețuitorii unui accident vascular cerebral se confruntă cu tulburări de limbaj, care implică capacitatea de a vorbi, de a scrie și de a înțelege limbajul vorbit și scris. La persoanele dreptace, aceste accidente vasculare cerebrale implică de obicei partea stângă a creierului. O leziune indusă de un accident vascular cerebral la oricare dintre centrii de control al limbajului creierului poate afecta grav comunicarea verbală. Există mai multe tipuri de afazie:

  • afazie expresivă, în care oamenii își pierd capacitatea de a vorbi sau de a scrie cuvintele pe care le gândesc și de a pune împreună cuvintele în propoziții coerente, corecte din punct de vedere gramatical.
  • afazie receptivă, în care oamenii au dificultăți în înțelegerea limbajului vorbit sau scris și au adesea o vorbire incoerentă. Deși acești indivizi pot forma propoziții corecte din punct de vedere gramatical, enunțurile lor sunt adesea lipsite de sens.
  • afazie globală, în care oamenii își pierd aproape toate abilitățile lingvistice. Aceștia nu pot înțelege limbajul sau îl pot folosi pentru a transmite gânduri.

Probleme cu gândirea și memoria

Accidentul vascular cerebral poate afecta părțile creierului responsabile de memorie, învățare și conștientizare. Un supraviețuitor de accident vascular cerebral poate avea o durată de atenție redusă sau se poate confrunta cu pierderi de memorie pe termen scurt. Unii oameni își pot pierde capacitatea de a face planuri, de a înțelege sensul, de a învăța noi sarcini sau de a se angaja în alte activități mentale complexe. 

Tulburări emoționale

După un accident vascular cerebral, supraviețuitorii se pot confrunta cu frică, anxietate, frustrare, furie, tristețe și un sentiment de durere din cauza pierderilor fizice și mentale. Unele tulburări emoționale și schimbări de personalitate sunt cauzate de efectele fizice ale leziunilor cerebrale. Depresia clinică – un sentiment de deznădejde care perturbă capacitatea de a funcționa – este de obicei experimentată de supraviețuitorii accidentului vascular cerebral. Depresia post-AVC poate fi tratată cu medicamente antidepresive și consiliere psihologică.

Ce înseamnă reabilitarea și recuperarea?

După un accident vascular cerebral, s-ar putea să fii nevoit să schimbi sau să înveți din nou cum să trăiești zi de zi. Reabilitarea poate "inversa" unele dintre efectele nefaste ale accidentului vascular cerebral.

Obiectivele programelor de reabilitare sunt creșterea independenței și îmbunătățirea funcționării corpului, iar aceste obiective te ajută să dobândești o calitate satisfăcătoare a vieții după AVC.
Reabilitarea ajută persoana care a suferit un accident vascular cerebral să reînvețe abilități care se pierd brusc atunci când o parte a creierului este deteriorată. La fel de important în reabilitare este protejarea împotriva dezvoltării de noi probleme medicale, inclusiv pneumonie, infecții ale tractului urinar, leziuni cauzate de cădere sau formarea de cheaguri în vene.

Cercetările arată că un important element din orice program de neuroreabilitare este practica atent direcționată, bine concentrată și repetitivă - același tip de practică folosit de toți oamenii atunci când învață o nouă abilitate, cum ar fi să cânte la pian sau să arunce o minge de baseball. 

Programul de neuroreabilitare trebuie să fie personalizat pentru a exersa acele abilități afectate din cauza accidentului vascular cerebral, cum ar fi slăbiciune, lipsa de coordonare, probleme de mers, pierderea senzației, probleme cu prinderea, pierderea vederii sau probleme de vorbire sau de înțelegere. 

Cercetările care utilizează tehnologia avansată de imagistică arată că funcțiile localizate anterior în zona afectată se deplasează în alte regiuni ale creierului, iar practica ajută la conducerea acestei recablări a circuitelor cerebrale (numită neuroplasticitate).

Programul de reabilitare te învață, de asemenea, noi modalități de a compensa orice dizabilități rămase. Majoritatea supraviețuitorilor unui accident vascular cerebral intră în programe de reabilitare și recuperare. Medicul poate recomanda un program corespunzător vârstei, stării generale de sănătate și gradului de afectare după un astfel de eveniment medical.

Stilul de viață, interesele personale și prioritățile vor fi luate în considerare de medic în momentul stabilirii acestui program.

Acest program începe în timpul internării în spital și este continuat în ambulator. Recuperarea fiecărui pacient după AVC este diferită. În funcție de afectările fiecărui pacient, echipa de recuperare medicală poate include:

  • Medicul neurolog,
  • Medicul psihiatru,
  • Medicul nutriționist,
  • Logopedul,
  • Medicul fizioterapeut și cel de recuperare medicală,
  • Asistentul social.

Ce se întâmplă după un AVC face diferență

Programul de reabilitare al pacientului care a suferit un accident vascular cerebral (AVC) include:

  • antrenarea pacientului, pentru a-i îmbunătăți mobilitatea și capacitatea de a efectua sarcini de zi cu zi;
  • un program de exerciții post-AVC, croit pe nevoile individuale ale pacientului;
  • accesul la activități cognitive/de implicare (cărți, jocuri, computer);
  • terapie pentru a corecta vorbirea, dacă accidentul vascular cerebral a cauzat defecte de vorbire;
  • exerciții pentru sănătatea ochilor, dacă accidentul vascular cerebral a cauzat pierderea vederii;
  • un antrenament pentru echilibru, pentru acei pacienți care nu își pot menține echilibrul sau pentru cei care au risc mare de căderi.

Accidentul vascular cerebral și programele de reabilitare sau recuperare

Când criza imediată a unui AVC a trecut și ai fost stabilizat din punct de vedere medical, este timpul să iei în considerare terapia sau etapa de reabilitare.

Cine va face parte din programul tău de recuperare sau reabilitare?

Echipa ta de specialiști ar putea include:

  • Un psihiatru - un medic care este specializat pe reabilitare.
  • Un fizioterapeut - un specialist care este specializat în maximizarea mobilității și independenței supraviețuitorului unui AVC, pentru a îmbunătăți orice tulburări motorii și tulburări senzoriale majore, cum ar fi mersul, echilibrul și coordonarea.
  • Un specialist în terapie ocupațională - este un terapeut care se axează pe ajutarea pacienților care au supraviețuit unui AVC să își reconstruiască abilitățile în ceea ce privește activitățile de zi cu zi, cum ar fi: spălatul/dușul, folosirea toaletei și îmbrăcatul.
  • O asistentă medicală dedicată reabilitării / recuperării - o asistentă medicală care coordonează nevoile medicale și care oferă suportul necesar supraviețuitorilor unui AVC, pe perioada recuperării.
  • Un logoped - un specialist care ajută pacientul să își redobândească abilitățile de vorbire și pe cele legate de limbaj și care, totodată, tratează dificultățile la înghițire.
  • Un terapeut recreațional - un terapeut care ajută la modificarea activităților de care supraviețuitorul accidentului vascular se bucură înainte de AVC sau care introduce noi activități recreaționale în viața pacientului.
  • Un psihiatru sau un psiholog - specialiști care ajută supraviețuitorii accidentului vascular cerebral să se adapteze la provocările emoționale și la noile circumstanțe din viață lor.

Ce vei face în perioada de recuperare/reabilitare?

Programele de reabilitare se concentrează adesea pe:
•    Activități ale vieții de zi cu zi, cum ar fi mâncatul, spălatul și îmbrăcatul.
•    Abilități pentru redobândirea mobilității, cum ar fi să te muți de pe pat în scaunul cu rotile, să mergi sau să îți miști singur scaunul cu rotile.
•    Abilitățile de comunicare, atât în vorbire, cât și în ce privește limbajul.
•    Abilitățile cognitive, cum ar fi memoria sau rezolvarea problemelor.
•    Abilitățile sociale, în interacțiunea cu alți oameni.
•    Funcționarea psihologică, pentru a îmbunătăți abilitățile prin care pacientul face față AVC-ului și tratamentul pentru a depăși depresia (dacă este necesar).

Reține! Învățarea unor tehnici de folosire a scaunului cu rotile se numără printre numeroasele abilități pe care le vei învață post-AVC de la terapeuții specializați în recuperare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institute of Neurological Disorders and Stroke - Post-Stroke Rehabilitation Fact Sheet
https://www.ninds.nih.gov/post-stroke-rehabilitation-fact-sheet
Centers for Disease Control and Prevention - Treat and Recover from Stroke
https://www.cdc.gov/stroke/treatments.htm#


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0