Cum ne reintegram in societate dupa un infarct miocardic sau accident vascular?

Recuperarea după un infarct miocardic sau accident vascular include și reintegrarea în societate, la locul de muncă și în grupul de prieteni. Pacientul care a trecut printr-o experiență de viață impresionantă are nevoie de o abordarea aparte, chiar dacă repercusiunile evenimentului nu sunt grave și vizibile.

Reintegrarea comunitară este unul dintre cele mai importante elemente ale reabilitării accidentului vascular cerebral și probabil cea mai subestimată zonă. A fost definită ca „reorganizarea caracteristicilor fizice, psihologice și sociale, astfel încât individul să poată relua o viață bine adaptată după o boală sau o traumă incapacitante”. Este, de asemenea, termenul folosit pentru a ne referi la revenirea la curentul principal al vieții familiale și comunitare, angajarea în roluri și responsabilități normale, contribuția activă la grupurile sociale și societatea în ansamblu. 

Participarea auto-percepută la activitățile comunitare reprezintă percepția și satisfacția unui individ cu privire la implicarea sa în situațiile de viață. Mulți oameni cu AVC au un nivel scăzut de satisfacție cu reintegrarea în comunitate după ce sunt externați din spital și se întorc în comunitate. 

Efectele unor factori legați de accident vascular cerebral (de exemplu, deficiențe fizice și starea mentală) asupra satisfacției cu reintegrarea în comunitate au fost examinate de cercetători. Deficiența fizică are un impact imens asupra reintegrării în comunitate a pacienților cu AVC și modificările emoționale sunt foarte frecvente după AVC. În studiul efectuat de Carter și colaboratorii săi, doi factori care au contribuit cel mai mult la afectarea reintegrării comunitare au fost depresia și dizabilitățile fizice. Mai mult, s-a demonstrat că intervenția de reabilitare la domiciliu induce câștiguri motorii și funcționale, care se traduc într-un grad mai mare de funcție la nivel superior și satisfacție cu reintegrarea în comunitate.

Reabilitarea fizică după un AVC sau infarct miocardic

Dacă simți efecte pe termen lung după un accident vascular cerebral, cel mai probabil va trebui să lucrezi cu o echipă de asistență medicali pentru a-ți reabilita corpul.

Echipa ta de asistență medicală îți va recomanda, probabil, mai multe tipuri de exerciții pe care le vei avea de făcut pe parcursul zilei. Aceste exerciții vor funcționa cel mai bine atunci când sunt repetate frecvent. Această repetare este cea mai bună modalitate de a reduce rigiditatea și durerile musculare, chiar dacă nu sunt confortabile la început. ‌‌

Studiile au arătat că antrenarea mușchilor îți ajută corpul să se recupereze mai repede după un accident vascular cerebral. Acest lucru este valabil mai ales dacă reușești să îți respecți rutina de exerciții timp de cel puțin șase luni după ce ai avut accidentul vascular cerebral. 

Exercițiile fizice pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea unora dintre consecințele emoționale ale unui accident vascular cerebral, cum ar fi depresia sau starea de spirit proastă. În plus, în funcție de exercițiul pe care îl alegi, îți poate oferi și o comunitate de sprijin.

Întoarcerea la locul de muncă 

Întoarcerea la locul de muncă a unui pacient care a suferit un AVC sau un infarct este o situație delicată atât pentru el, cât și pentru colegi și familie. Majoritatea persoanelor nu știu cum să găsească echilibrul perfect între grijă și grijă exagerată. Pacientul trebuie să se simtă din nou un om „normal” și să își reia stilul de viață, însă atât el cât și colectivul trebuie să își însușească ideea că supraviețuirea unui astfel de eveniment presupune o schimbare destul de mare a obiceiurilor.

În funcție de sarcinile de la locul de muncă dar și a urmărilor accidentului vascular, pacientul se poate să fie nevoit să își modifice stilul de muncă sau responsabilitățile. De exemplu, poate renunta la căratul unor greutăți foarte mari, se va deplasa în scaun cu roțile sau va scrie puțin mai greu la calculator. Chiar și atunci când evenimentul nu a lăsat urmări, sănătatea sa este mai fragilă decât înainte și trebuie abordată ca atare.

Monitorizarea medicală constantă

Nu doar atunci când simțim dureri în piept trebuie să ne adresăm medicului, în special după ce am suferit un eveniment cardiac. Legătură cu medicul trebuie să fie constantă, vizitele la acesta periodice și organizate. Foarte multe persoane neglijează acest aspect după revenirea la birou și reluarea programului obișnuit de viață, și de cele mai multe ori acuză lipsa de timp că fiind principalul motiv.

Orice pacient trebuie să își urmărească îndeaproape simptomele, schimbările de stare, de somn sau poftă de mâncare, să comunice permanent cu medicul și să îi adreseze acestuia toate întrebările pe care le are, pentru a obține răspunsuri personalizate stării sale. 

Sedentarismul și dieta

Principala cauză a unui accident vascular sau a unui infarct miocardic este circulația îngreunată a sângelui. Blocarea arterelor se produce ca urmare a depunerii de plăci de grăsime pe pereții acestora sau că urmare a formării unui cheag de sânge. 

Pentru a facilita circulația sângelui și un ritm cardiac normal, luați pauze la fiecare ora. Sedentarismul este unul dintre cele mai mari pericole pentru pacienții din această categorie, fiindcă ridică dramatic riscul de recidivă. Dacă aveți un loc de muncă care presupune statul la birou, nu va lăsați furați de sarcini și nu uitați de pauzele regulate. Plimbați-va puțîn prin clădire, urcați câteva scări, sau orice alte mici exerciții pe care vi le recomandă medicul.

În privința dietei, nu săriți peste nicio masă și faceți tot posibilul să mâncați sănătos, la ore fixe. Împachetați de acasă prânzul și 2 gustări ușoare, care să vă asigure grăsimile sănătoase necesare și să va împiedice să cădeți în capcana gustărilor sărate sau extrem de dulci.

Reintegrare in societate dupa un infarct miocardic sau AVC

Reluarea sportului după un accident vascular cerebral

Se recomandă ca supraviețuitorii accidentului vascular cerebral să facă 20 până la 60 de minute de exerciții aerobice în fiecare zi. Poți întrerupe exercițiul și îl poți face la anumite intervale, dacă este necesar. ‌

Supraviețuitorii accidentului vascular cerebral ar trebui, de asemenea, să lucreze cu greutăți ușoare și să încorporeze rezistențe ușoare pentru a recâștiga forța mușchiului slăbit. Acest tip de antrenament ar trebui făcut de două până la trei ori pe săptămână. ‌

Pe lângă exercițiile aerobice și antrenamentul de forță, supraviețuitorii accidentului vascular cerebral ar trebui să fac stretching des, pentru a-și crește flexibilitatea. S-ar putea să fie dificil să ridici brațele și să îți miști picioarele. Încearcă să te întinzi bine înainte sau după celelalte exerciții, iar mișcările tale vor deveni mai ușor de executat.

De asemenea, poate vrei să incluzi antrenamentul de echilibru, deoarece supraviețuitorii accidentului vascular cerebral își pierd adesea echilibrul. Se recomandă ca supraviețuitorii accidentului vascular cerebral să includă între două până la trei sesiuni de exerciții de echilibru sau coordonare în rutină.

În plus, ca sursă de sprijin atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic, mulți medici recomandă ca supraviețuitorii accidentului vascular cerebral să se angajeze în activități de fitness de grup. 

Aceste activități pot fi cele precum aerobic în apă, Zumba, spinning sau Pilates. De asemenea, poți explora activitățile de grup recreaționale, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta. Acel element comunitar în rutina ta de fitness îți poate oferi multă putere, motivație și responsabilitate pe măsură ce reintroduci fitness-ul în viața ta în această perioadă dificilă.

Cum te reintegrezi la locul de muncă după un infarct miocardic (atac de cord)

Revenirea la locul de muncă este o parte foarte importantă a recuperării tale. Cu cât planifici mai devreme, cu atât sunt mai bune șansele tale de a te întoarce mai repede la muncă.

Decide, împreună cu medicul tău, cu echipa de medici care s-a ocupat de cazul tău și cu alți specialișți, când să te întorci la locul de muncă. Aceștia îți vor spune cum să te pregătești pentru revenirea la job și tipul de activități care vor fi cele mai bune pentru a te ajută în perioada de recuperare.

De regulă, poți să te reîntorci la muncă la câteva săptămâni după ce ai venit acasă de la spital, însă această decizie depinde de cât de repede te recuperezi și de cât de solicitant din punct de vedere fizic este jobul tău. Dacă ai avut o operație de bypass, atunci va dura mai mult timp până te vei reîntoarce la muncă. Ar putea să dureze 4-6 săptămâni pentru un job de birou sau ar putea să dureze mai mult dacă ai o muncă mai degrabă fizică, solicitantă.

Este posibil să vrei să nu aștepți până când te-ai recuperat complet, așa că este important să încerci să menții o atitudine pozitivă și să îți menții motivația. Concentrează-te pe ceea ce poți face și nu pe ceea ce nu poți face. Dacă trebuie să faci o muncă fizică, solicitantă, va trebui mai întâi să te ocupi de reconstruirea rezistenței corpului tău. Poți începe prin a-i ruga pe cei de la locul de muncă să îți dea activități mai ușoare sau să îți aloce zile de lucru mai scurte. 

Indiferent de jobul pe care îl ai, asigura-te că ești pregătit(a) din punct de vedere fizic și emoțional să te reîntorci acolo. Alocă-ți timpul necesar pentru a restabili rutină zilnică și pentru a reintră în rutină ta de la locul de muncă.

Cum te reintegrezi în societate după un accident vascular cerebral (AVC)

Atunci când te simți pregătit(a), poți începe să intri din nou în activitățile din comunitate. Începe cu lucrurile familiare, cum ar fi o reuniune cu cei dragi (prietenii sau familia), un eveniment la biserica, etc. Încearcă să mergi la un restaurant, să lucrezi în grădina, poți încerca un hobby nou care nu se bazează pe limbaj (cum ar fi pescuitul sau pictatul). Nu grăbi lucrurile, pentru că acest lucru nu va face decât să te streseze și mai mult.

Mai jos îți prezentăm 4 elemente esențiale pentru a avea succes în viață socială

S-ar putea să ți se pară că viață ta socială arată diferit după un accident vascular cerebral, însă poate fi în continuare o viață activă, cu noi roluri și noi activități. Aceste sfaturi și recomandări te pot ajută să descoperi că viață socială poate fi amuzantă și distractivă:

•    Vino pregătit(a): Practică sau repetă unele fraze la îndemână înainte de a ajunge la o reuniune sau întâlnire cu cei dragi. Uneori, dacă simți că e nevoie, e posibil să aduci cu ține lucruri care te ajută să comunici, cum ar fi pozele, cuvintele scrise sau un dispozitiv electronic care vorbește pentru ține.

•    Vino odihnit(a). Comunicarea este la fel că oricare alt lucru: poți face o treaba mai bună când eșți odihnit(a) și relaxat(a). Nu exagera cu consumul de alcool, în efortul de a te simți mai puțîn tensionat(a). Știi deja că nimeni nu poate să comunice bine când este sub influență alcoolului.

•    Fii atent(a) la zgomote. Dacă sunetele și zgomotele încep să te deranjeze când te afli într-un loc sau la locul de muncă, e bine să cauți o încăpere sau un loc unde este mai multă liniște. Când găsești momentul potrivit, poți ruga pe gazdă sau pe cei de la locul de muncă să dea muzică mai încet sau să facă mai puțînă gălăgie în birou, pentru că din această cauza îți este mai greu să te concentrezi la ceea ce spun oamenii din jurul tău. Alege restaurante sau locuri de intanire (cafenele) care au mai multă liniște și programează activitățile cât mai devreme în timpul zilei.

•    Nu renunța. Ai multe lucruri cu care poți contribui la o conversație, atât la locul de muncă, dar și acasă sau când ieși în societate, așa că e bine să continui să încerci până când îți expui punctul de vedere, până când reușești să exprimi ceea ce îți dorești.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Studiul ”Community reintegration in stroke survivors: Relationship with motor function and depression”

Studiul ”Community reintegration after stroke” 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0