Afectiunile cronice care favorizeaza un accident vascular cerebral

Multe afecțiuni destul de comune îți pot crește riscul de a avea un accident vascular cerebral (AVC). Discută cu medicul tău pentru a ști cum poți să îți minimizezi acest risc.

Specialiștii avertizează că există numeroși factori de risc și afecțiuni cronice care favorizează apariția unui accident vascular cerebral. Printre afecțiuni (nu neapărat cronice) se numără și un accident vascular cerebral anterior ori un accident vascular ischemic tranzitoriu. Acesta din urmă este cunoscut și sub denumirea de "un accident vascular cerebral mai mic", iar dacă ai suferit deja unul tranzitoriu, șansele tale de a avea un alt AVC sunt mai mari.

Hipertensiunea arterială

Se știe că hipertensiunea arterială este cauza principală a accidentului vascular cerebral. Acesta are loc atunci când presiunea sângelui din arterele tale și din celelalte vase de sânge este prea mare.

Tensiunea arterială de 140/90 sau mai mare poate deteriora vasele de sânge (arterele) care transportă sânge la creier.

Adeseori, nu există niciun fel de simptome ale hipertensiunii arteriale, tocmai de aceea este bine să îți verifici cât mai des valorile tensiunii arteriale.

Dacă știi deja că suferi de hipertensiune arterială, faptul că o reduci (fie cu ajutorul modificărilor pe care le faci în stilul tău de viață, fie cu ajutorul medicamentelor antihipertensive) poate să ajute la reducerea riscului de accident vascular cerebral.

Valorile mari ale colesterolului (hipercolesterolemia)

Colesterolul este o substanță ce seamănă cu ceara, asemănătoare grăsimii, produsă de ficatul tău sau care se găsește în anumite alimente. Ficatul tău produce suficient colesterol pentru nevoile corpului tău, însă de cele mai multe ori ajungem să avem în organism mai mult colesterol decât am avea nevoie, pe care îl luăm din alimentele pe care le mâncăm.

Dacă luăm din alimentație mai mult colesterol decât ar putea corpul nostru să folosească, acel exces de colesterol se poate acumula sau depune în artere, inclusiv în vasele de sânge din creier. Acest factor ar putea duce la îngustarea arterelor, la accident vascular cerebral, precum și la alte probleme de sănătate.

Un simplu test de sânge îi poate arăta medicului tău dacă ai sau nu niveluri mari ale colesterolului seric și ale trigliceridelor din sânge (un alt tip de lipide sangvine).

Bolile inimii (cardiopatia)

Cardiopatia reprezintă, conform definiției medicale, orice boală sau afecțiune a inimii. Cardiopatia ischemică este numită și boală cardiacă coronariană (sau boală cardiacă ischemică), ceea ce înseamnă suferința mușchiului cardiac (miocard). Această suferință este produsă de îngustarea sau blocarea arterelor din inimă (artere coronare).

Boala cardiacă este al doilea cel mai important factor de risc pentru accident vascular cerebral și cauza majoră de deces în rândul supraviețuitorilor accidentului vascular cerebral. Bolile de inimă și accidentul vascular cerebral au mulți dintre aceiași factori de risc.

Multe afecțiuni ale inimii pot să îți crească riscul de accident vascular cerebral. De exemplu, boală arterială coronariană (sau, pe scurt, boală coronariană) îți crește riscul de a suferi un accident vascular cerebral deoarece plăcile de aterom se depun în artere și blochează circulația sângelui bogat în oxigen, care, astfel, nu mai ajunge să circule în creier.

Boli cronice care cresc riscul de AVC

Alte afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi defectele valvelor inimii, bătăile neregulate ale inimii (inclusiv fibrilația atrială) și camerele mărite ale inimii (când una sau mai multe dintre cavitățile inimii se dilată) pot cauza formarea cheagurilor de sânge care ajung să circule libere și să provoace un accident vascular cerebral.

Diabetul

Și diabetul zaharat îți poate crește riscul de accident vascular cerebral. Corpul tău are nevoie de glucoză (zahăr) pentru energie. Insulina este un hormon produs în pancreas, care ajută glucoza să se deplaseze din alimentele pe care le mănânci până la celulele corpului tău. Dacă ai diabet, organismul tău nu produce suficientă insulină, nu poate folosi propria insulină așa cum ar trebui să o facă în mod normal sau ambele (corpul nici nu produce, nici nu poate să folosească insulina pe care o are).

Diabetul determină acumularea glucozei în sânge și împiedică astfel oxigenul și alți nutrienți importanți să ajungă în diverse părți ale corpului tău, inclusiv la creier. În plus, hipertensiunea arterială este și ea foarte întâlnită la persoanele cu diabet, iar de aici lucrurile se complică. Așa cum știm deja, hipertensiunea este principala cauză a accidentelor vascular-cerebrale, prin urmare, ea este principala cauza pentru riscul crescut de AVC și în rândul pacienților cu diabet.

Ce alți factori de risc favorizează apariția unui AVC

Oricine poate avea un accident vascular cerebral, la orice vârstă. Pe lângă afecțiunile cronice pe care ți le-am prezentat, mai există și alți factori de risc ce te predispun unui accident vascular cerebral. Unii factori de risc pentru accident vascular cerebral pot fi modificați sau gestionați, în timp ce alții, nu.

Fumatul. Fumatul aproape că îți dublează riscul de accident vascular cerebral ischemic.

Antecedentele de AIT (atacuri ischemice tranzitorii). AIT-urile sunt adesea numite mini-accidente vasculare cerebrale. Au aceleași simptome ca și accidentul vascular cerebral, dar simptomele nu durează la fel de mult. Dacă ai avut unul sau mai multe AIT, ai de aproape 10 ori mai multe riscuri de a suferi un accident vascular cerebral decât cineva de aceeași vârstă și sex care nu a avut un AIT.

Numărul mare de globule roșii. O creștere semnificativă a numărului de celule roșii din sânge îl îngroașă și crește probabilitatea formării cheagurilor. Acest lucru crește riscul de accident vascular cerebral. 

Consumul excesiv de alcool. Mai mult de 2 pahare pe zi cresc  tensiunea arterială. Consumul excesiv de alcool poate duce la accident vascular cerebral.

Medicamente ilegale. Abuzul de droguri din categoria IV (intravenoase) te expun unui risc ridicat de accident vascular cerebral din cauza cheagurilor de sânge. Cocaina și alte droguri au fost strâns legate de accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și multe alte probleme cardiovasculare.

Ritm cardiac anormal. Unele tipuri de boli cardiace îți pot crește riscul de accident vascular cerebral. Apariția unor bătăi neregulate ale inimii (fibrilație atrială) este cel mai puternic și mai tratabil factor de risc de accident vascular cerebral.

Anomalii structurale cardiace. Valvulele cardiace deteriorate (boala valvulară a inimii) pot provoca leziuni cardiace pe termen lung (cronice). În timp, acest lucru îți poate crește riscul de accident vascular cerebral.

Factori de risc pentru accident vascular cerebral care nu pot fi modificați

Unii factori de risc care te predispun la un AVC nu pot fi controlați sau modificați. Printre aceștia se numără vârsta, genul sau factorii care țin de moștenirea ta genetică. 

Vârsta mai înaintată. Pentru fiecare deceniu de viață de după vârsta de 55 de ani, riscul de a suferi un accident vascular cerebral se dublează.

Rasă. Afro-americanii au un risc mult mai mare de deces și invaliditate în urma unui accident vascular cerebral decât albii. Acest lucru se datorează parțial pentru că populația afro-americană are o incidență mai mare a hipertensiunii arteriale.

Genul. Accidentul vascular cerebral apare mai des la bărbați, însă  mai multe femei decât bărbați mor din cauza accidentului vascular cerebral.

Istoric de accident vascular cerebral anterior. Ai un risc mai mare de a avea un al doilea accident vascular cerebral după ce ai avut deja un accident vascular cerebral.

Ereditatea sau genetica. Riscul de accident vascular cerebral este mai mare la persoanele cu antecedente familiale de accident vascular cerebral.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Conditions That Increase Risk for Stroke, https://www.cdc.gov/stroke/conditions.htm

National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2009). Stroke: challenges, progress, and promiseexternal icon Bethesda, MD: National Institutes of Health.

https://www.stroke.nih.gov/materials/strokechallenges.htm#Future3

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/stroke/risk-factors-for-stroke


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0