4 semne ale bolii Alzheimer, in afara de pierderile de memorie

Alzheimer este o afectiune degenerativa a creierului, care determina deteriorarea functiilor creierului, dar si tulburari comportamentale. Alzheimerul este cea mai rasapandita boala de natura mintala in randul varsticilor.

 

Chiar daca primul semn al bolii care ar trebui sa te puna pe ganduri sunt pierderile de memorie, exista si alte simptome aparent banale care indica instalarea Alzheimerului. Pierderea memoriei la bolnavii de Alzheimer nu se manifesta neaparat sub forma de uitare, ci si sub forma de confuzie, sub forma de dificultati de exprimare din cauza negasirii cuvintelor potrivite ori sub forma de debusolare spatiala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chiar daca nu este o boala ce se poate vindeca, diagosticarea precoce a Alzheimerului si administrarea unui tratament adecvat in timp util sporeste calitatea vietii bolnavului, precum si longevitatea acestuia.

 

 

4 semne aparent inocente ale bolii Alzheimer

Apatia – la debut, boala Alzheimer se poate manifesta prin apatie si prin renuntarea la activitatile de natura sociala care faceau placere inainte individului, precum mersul la teatru, jucatul cu nepotii ori cinele in familie. Bolnavii de Alzheimer se izoleaza in mediul in care se simt confortabil si refuza sa mai participe la activitatile sociale. Indiferenta ii caracterizeaza pe bolnavii de aceasta boala – pur si simplu nu le mai pasa.

Schimbarile de look si ale igienei personale – apatia se adanceste atat de mult incat bolnavul isi schimba obieciurile zilnice pe care le respectau cu strictete de ani de zile. Persoanele care sufera de Alzheimer nu mai acorda atentie modului in care arata, nu se mai straduiesc sa se imbrace intr-un anumit fel, nu isi mai aranjeaza parul si nu isi mai taie unghiile. Apropiatii trebuie sa fie foarte atenti la schimbarile de acest fel si sa intervina daca este cazul.

 
 

Anxietate sau depresie – odata ce isi da seama ca are tulburari de memorie, bolnavul poate deveni anxios sau depresiv. Anxietatea la persoanele care sufera de Alzheimer se manifesta prin intrebarile repetate: “Unde mergem?”, “Ce facem?”,  “Cand plecam?”. In ceea ce priveste depresia, specialistii nu au descoperit inca daca depresia este o cauza a dementei ori daca este o simpla reactie la aceasta boala.

Probleme de vederepersoanele care sufera de Alzheimer pot experimenta probleme de vedere, care insa nu pot fi depistate de oftalmolog pentru ca ochii nu au de-a face cu aceste probleme. Deteriorarea creierului este responsabila pentru pierderea treptata a vederii. Si mirosul ori auzul pot fi afectate de deteriorarea neuronala specifica acestei boli. Alzheimerul nu este singurul care provoaca astfel de probleme, ci si alte tipuri de dementa precum dementa cu Corpi Lewy.

 

Importanta diagnosticarii timpurii a Alzheimerului

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu cat boala este depistata mai devreme, cu atat calitatea vietii bolnavului va fi mai buna, dar si viata mai lunga. Este asadar important sa fii atent la comportamentul persoanelor varstnice apropiate tie pentru a sesiza, daca este cazul, simptomele acestei boli inca de la debut. Un medic specialist iti va confirma sau nu banuielile, insa este esential sa mergi cu persoana suspectata de Alzheimer cat mai devreme la medic.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0