Zaharul din flori de cocos, mai sanatos decat alti indulcitori?

Zahărul din cocos este o noutate doar pentru noi, fiindcă el este folosit de mii de ani în Asia de Sud și Sud-Est, în special în Indonezia, Filipine și Thailanda. A sosit în lumea occidentală ca o variantă mai sănătoasă a îndulcirii alimentelor.

Acest substitut este disponibil în magazinele naturiste din întreaga lume de câțiva ani, iar astăzi aflăm dacă și de ce ar trebui să îl considerăm o opțiune sănătoasă.

Cum se obține zahărul din cocos?

Deși primul impuls ar fi să ne gândim că acesta provine din fructele copacului, nucile de cocos, de fapt zahărul este extras din nectarul florilor de cocos. Este nerafinat și trece printr-un proces de prelucrare destul de simplu, care permite conservarea tuturor nutrienților, vitaminelor și mineralelor.

După ce nectarul este extras, acesta este fiert și apoi granulat, fără adaosuri chimice care i-ar putea altera compoziția. În timpul fierberii, apa din sevă se evaporă, iar substanța devine un sirop gros. Majoritatea producătorilor îl comercializează sub formă de cristale, însă poate fi găsit și ca bloc sau pastă moale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Conținut nutrițional 

Spre deosebire de alți îndulcitori considerați „mai sănătoși”, acesta are mai puțină fructoză. De exemplu, siropul de agave conține aproape 90%, siropul de porumb 55%, în timp ce zahărul din cocos nu depășește 40-45% fructoză.

Indicele glicemic (IG) a fost măsurat de mai multe organizații internaționale, și deși valorile variază, majoritatea studiilor îl declară ca având un indice glicemic scăzut sau scăzut spre mediu (între 35 și 54, în timp de zahărul „obișnuit” depășește 60). O linguriță de zahăr de cocos are, în medie, 18-20 de calorii.

O linguriță de zahăr din flori de cocos conține:
 

  • 18 calorii
  • 0 grame de proteine
  • 0 grame de grăsime
  • 5 grame de carbohidrați
  • 0 grame de fibre
  • 5 grame de zahăr

Beneficiile zahărului de cocos

Cât despre nutrienți, nu putem spune că zahărul de cocos este o sursă relevantă în acest sens, cum este, de exemplu, mierea. Singurul mineral în cantitate mai mare este potasiul, însă doar o cantitate mai mare, de peste 20 de lingurițe, ne poate asigura cam 25% din necesarul zilnic. Mai conține cantități mici de fier, zinc, calciu, polifenoli și antioxidanți, dar și vitamine din grupul B.

Unii specialiști spun că zahărul din flori de nucă de cocos este mai sănătos decât cel rafinat pe care îl consumăm în mod normal, fiindcă nu provoacă fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge, pe parcursul zilei și are un indice glicemic mai scăzut. 

Acest lucru se datorează inulinei, o fibră conținută de zahărul din cocos, care încetinește absorbția glucozei în organism. Din acest punct de vedere, poate fi considerat o opțiune chiar și pentru pacienții cu diabet. Un alt avantaj pe care îl amintesc unele persoane este că zahărul din cocos are un gust plăcut, deosebit, cu o aromă ușoară de caramel.

Dezavantaje și restricții

Deși puțin mai sănătos decât zahărul din trestie, cel „comun” cu care suntem obișnuiți, zahărul din cocos trebuie folosit cu moderație, în cantități mici și după o discuție cu un medic nutriționist, în special dacă suferim de diabet, boli metabolice, digestive, hepatice sau renale. Medicul ne poate spune în ce cantitate și combinații în putem consuma.

În plus, nu trebuie să uităm că și acest îndulcitor conține fructoză, un tip de zahăr care în organismul nostru se transformă rapid în grăsime. Doar ficatul poate descompune fructoza, iar unul dintre rezultatele acestei descompuneri este apariția trigliceridelor, o formă de grăsime. De aceea, nu ar trebui să consumăm cantități mari de fructoză, în afară de cea pe care o obținem din fructe proaspete, implicit ar trebui să folosim zahărul din cocos doar ocazional, când vrem să preparăm o prăjitură, de exemplu.

Zahărul din flori de cocos versus alte tipuri de zahăr

Două zaharuri comune pe care majoritatea oamenilor le cunosc și le consumă în mod regulat sunt zahărul alb și siropul de porumb sau siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Niciunul nu conține nutrienți esențiali.

Pentru fiecare 100 de grame (g) de zahăr granulat, există 99,98 g de carbohidrați, dintre care 99,80 g sunt zahăr pur, cantitatea rămasă fiind minerale, inclusiv sodiu și calciu.

Pentru fiecare 100 g de sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, există 76 g de carbohidrați, dintre care 75,65 g sunt zahăr. Restul de 24 g sunt apă. Cantitatea rămasă are urme de minerale precum sodiu și fier.

Așa cum am precizat mai sus, în comparație cu zahărul granulat și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, zahărul din flori de cocos are niveluri mai ridicate de fier, zinc și calciu, potrivit cercetărilor realizate de Institutul de Cercetare pentru Alimentație și Nutriție al guvernului din Filipine.

De asemenea,  zahărul din flori de cocos conține fitonutrienți și antioxidanți, cum ar fi polifenoli, flavonoide și antocianine.

Zahărul din flori de cocos afectează nivelul de glucoză din sânge?

Alimentele cu un indice glicemic mai mare vor crește nivelul de zahăr din sânge mai repede decât alimentele cu un indice glicemic scăzut.

Zahărul de masă, sau zaharoza, are un indice glicemic de aproximativ 54, conform cercetărilor privind valorile indicelui glicemic publicate de Asociația Americană pentru Diabet 1. Dar un studiu publicat în Journal of Functional Foods privind alimentele consumate în mod obișnuit în Filipine a constatat că indicele glicemic al zahărului din flori de cocos este mai scăzut, cu un scor de aproximativ 35 până la 42.

În plus, inulina din zahărul de cocos poate juca un rol în scăderea indicelui glicemic. Dar încă nu este clar dacă acest lucru face zahărul de cocos mai sănătos pentru persoanele care au nevoie de îndulcitori cu impact redus. Pentru mulți oameni, diferența dintre zahăr și zahărul din flori de cocos poate fi mică.

Zahărul din flori de cocos afectează dinții?

Deși zahărul de masă și zahărul din flori de cocos provin din surse diferite, componența chimică a zaharurilor în sine este similară. Un articol care oferă sfaturi pentru sănătatea orală publicat în British Dental Journal stabilește conținutul de zaharoză al zahărului din flori de cocos la 70 până la 80%, pe când zahărul de masă conține 99% zaharoză 2. Articolul afirmă că, în timp ce zahărul din flori de cocos este mai puțin rafinat și are mai mulți nutrienți, oamenii ar trebui să-l trateze la fel ca zahărul de masă.

Zahărul din flori de cocos și fructoza

Zahărul din flori de cocos conține un nivel ridicat de fructoză.  Fructoza este considerată un aliment cu indice glicemic scăzut, deoarece organismul nu o poate transforma imediat în energie. Cu toate acestea, acest lucru nu face din fructoză un zahăr mai bun.

Consumul de prea multă fructoză, în special băuturile îndulcite cu zahăr, poate încă expune o persoană la risc de tulburări de sănătate, inclusiv diabet, obezitate și boli cardiovasculare, potrivit cercetărilor publicate de Journal of the American College of Cardiology 3.


Zahărul din flori de cocos este indicat celor care vor să slăbească?

Ai putea crede că zahărul din flori de cocos este o alternativă perfectă pe care o poți include în dulciurile preparate în casă. Așa cum am precizat, zahărul din flori de cocos conține nutrienți suplimentari în comparație cu zahărul, dar diferența este mică.

De asemenea, este esențial să știi că zahărul din flori de cocos este bogat în carbohidrați și conține calorii, două lucruri pe care mulți oameni care încearcă să slăbească ar putea dori să le limiteze.
Deci, 100 g de zahăr de cocos sunt încă 100 g de carbohidrați, deși doar 75 g dintre aceștia sunt zaharuri. De asemenea, conține aproximativ 375 de calorii. Deși aceste cifre sunt puțin mai mici decât zahărul de masă, ele nu fac din zahărul din flori de cocos un aliment sănătos.

Se recomandă să nu consumi mai mult de 6 sau 9 lingurițe pe zi de zahăr din flori de cocos, dacă ești femeie, respectiv bărbat.. Recomandarea este valabilă indiferent că vorbim despre zahărul din flori de cocos, zahăr de masă sau orice alt tip de zahăr adăugat.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008”, publicat în American Diabetes Association, în 2008, autori: Fiona S. Atkinson, RD, Kaye Foster-Powell, RD, și Jennie C. Brand-Miller, PHD
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2584181/
2 Articolul „Alternative sugars: Coconut sugar”, publicat în British Dental Journal volume
https://www.nature.com/articles/sj.bdj.2017.1011
3 Studiul „Fructose and Cardiometabolic Health: What the Evidence From Sugar-Sweetened Beverages Tells Us”, publicat în Journal of the American College of Cardiology, în 2015, autori:Vasanti S. Malik și Frank B. Hu
https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2015.08.025
American Heart Association - https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/added-sugars


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0