Ovăzul coloidal: ce beneficii are pentru piele?

Ovăzul coloidal conține mai multe componente care ar putea fi benefice pentru piele, cum sunt saponinele, fenolii și beta glucanul, care ajută la gestionarea simptomelor pielii uscate, dermatitei atopice sau psoriazisului.

Mulți oameni folosesc fulgii de ovăz ca remediu la domiciliu pentru calmarea pielii uscate, iritate și cu mâncărimi. Fulgii de ovăz sau făina obținută prin măcinarea lor se pot folosi în siguranță și pentru curățarea și hidratarea pielii și pentru reducerea inflamației. Făina de ovăz (numită și ovăz coloidal) poate fi utilizată și ca un exfoliant, îndepărtând murdăria, sebumul și celulele moarte ale pielii. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Este ovăzul coloidal într-adevăr bun pentru piele?

Ovăzul coloidal conține mai multe componente care ar putea fi benefice pentru piele, printre care beta glucanul, o substanță care poate absorbi apa, fenolii, care sunt un tip de antioxidant și saponinele, care au proprietăți asemănătoare săpunului și pot acționa ca un demachiant.

Un mic studiu¹ din 2015 sugerează că ovăzul coloidal are efecte antioxidante și antiinflamatorii care ar putea ajuta la reducerea uscăciunii și rugozității pielii și, de asemenea, poate ușura mâncărimile. Studiul a examinat ovăzul coloidal într-un cadru de laborator, precum și efectele unei loțiuni pe bază de fulgi de ovăz asupra a 29 de femei care aveau pielea uscată și mâncărime la nivelul picioarelor.

Este ovăzul coloidal sigur de folosit pe piele?

În SUA, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat utilizarea ovăzului coloidal ca produs de îngrijire a pielii fără prescripție medicală. O revizuire a mai multor studii a analizat efectele produselor de îngrijire cu ovăz coloidal asupra a peste 2.200 de participanți pe o perioadă de trei ani, și, pentru acest interval, nu au fost raportate alergii.

Ovăzul coloidal poate atenua uscăciunea pielii și senzația de mâncărime

O lucrare² științifică sugerează că utilizarea unei creme care conține ovăz coloidal poate atenua uscăciunea, mâncărimea și descuamarea, care pot fi simptome de piele uscată, dar și de dermatită atopică la copii. Concluziile lucrării sunt că făina de ovăz coloidală poate ajuta la refacerea și menținerea barierei pielii.

Într-un alt studiu de dimensiuni mici, la care au participat femei cu piele foarte uscată și cu mâncărimi, s-a observat o îmbunătățire a simptomelor după două săptămâni de utilizare a unei loțiuni care conținea ovăz coloidal. În plus, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) sugerează că băile cu ovăz coloidal https://www.cdc.gov/shingles/about/treatment.html ar putea ajuta la ușurarea mâncărimilor în caz de zona zoster.

Ovăzul coloidal poate calma eczema

Eczema sau dermatita atopică este o afecțiune care face ca pielea să se usuce și să se crape, provocând mâncărimi. Potrivit unor cercetări³ care au analizat efectele ovăzului coloidal asupra eczemei cronice pe mâini în rândul unor pacienți de la o clinică de dermatologie, tratamentul cu o cremă care conținea ovăz coloidal în concentrație de 1% a ținut sub control mai multă vreme simptomele afecțiunii decât crema folosită în grupul de control.

Un alt studiu a examinat efectele unei creme cu ovăz coloidal asupra pielii persoanelor cu eczeme ușoare până la moderate comparativ cu o cremă hidratantă standard. La participanții care au folosit crema cu ovăz coloidal, cercetătorii au observat mai puține bacterii dăunătoare în zonele cu piele deteriorată, comparativ cu participanții care au primit crema hidratantă. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că zonele deteriorate ale pielii s-au vindecat mai bine cu crema cu ovăz coloidal decât cu cea hidratantă.

Ovăzul coloidal poate ajuta la gestionarea simptomelor psoriazisului

Psoriazisul este o afecțiune a pielii în care sistemul imunitar declanșează supraproducția celulelor pielii și poate duce la dezvoltarea unor zone solzoase de piele, uscăciune și mâncărimi.

Un studiu a analizat efectele unei loțiuni cu ovăz coloidal în concentrație de 1% asupra simptomelor a 60 de femei cu psoriazis și piele sensibilă, iar după 4 săptămâni de aplicare a loțiunii, participantele au raportat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor afecțiunii. Simptomele asupra cărora loțiunea a avut cel mai mare efect au fost senzația de mâncărime și cojirea pielii. În plus, 96% dintre participante au considerat că tratamentul a redus cantitatea de leziuni ale pielii.

În afară de produsele de îngrijire care conțin ovăz coloidal, și făina de ovăz ca atare sau fulgii nemăcinați de ovăz pot fi utili pentru psoriazis și alte probleme ale pielii. Fulgii de ovăz se pot pune într-un săculeț de pânză subțire bine închis, care se pune apoi în apa din cadă. Se lasă să curgă apa peste săculeț pentru ca făina sau fulgii din interior să se umezească. 

Făina se poate utiliza în apa de baie și ca atare, fără a fi pusă în săculeț. Persoana afectată poate sta 15-20 de minute în această apă pentru a ușura mâncărimile pielii și uscăciunea, după care se va clăti cu apă curată și va aplica o loțiune hidratantă sau o altă cremă recomandată de medic.

Făina de ovăz este un excelent exfoliant

Pentru a se obține un exfoliant pentru ten, se poate cumpăra ovăz coloidal sau făină de ovăz din magazinele specializate sau, pur și simplu, se pot măcina acasă fulgii de ovăz într-o râșniță pentru a-i transforma în pudră. Pentru a face un exfoliant care să îndepărteze celulele moarte ale pielii și să desfunde porii se amestecă făina de ovăz cu puțină apă, se întinde amestecul pe față și se masează ușor, apoi se clătește cu apă curată.

Făina de ovăz poate fi utilizată în măști pentru ten gras și uscat

Pentru a pregăti acasă o mască pentru ten gras, se amestecă o jumătate de cană de făină de ovăz cu un albuș de ou și o lingură de miere. Se întinde amestecul pe față și pe gât, se lasă 20 minute, apoi se spală cu apă călduță și pielea se masează cu o cremă hidratantă.

Pentru a face o mască utilă în caz de ten uscat, se amestecă o jumătate de cană de făină de ovăz cu un ou întreg, o lingură ulei de migdale, o jumătate de banană pisată bine și o lingură miere. Masca se întinde pe față și pe gât, se lasă să acționeze 20 minute, apoi se spală cu apă călduță.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JDD - Anti-Inflammatory Activities of Colloidal Oatmeal (Avena sativa) Contribute to the Effectiveness of Oats in Treatment of Itch Associated With Dry, Irritated Skin
https://jddonline.com/articles/dermatology/S1545961615P0043X
1. Studiul „Anti-Inflammatory Activities of Colloidal Oatmeal (Avena sativa) Contribute to the Effectiveness of Oats in Treatment of Itch Associated With Dry, Irritated Skin”, apărut în J. Drugs Dermatol. 2015;14(1):43-48, autori: Kurt A. Reynertson et al.
Pub Med - Clinical and confocal evaluation of avenanthramides-based daily cleansing and emollient cream in pediatric population affected by atopic dermatitis and xerosis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30207438/
2. Studiul „Clinical and confocal evaluation of avenanthramides-based daily cleansing and emollient cream in pediatric population affected by atopic dermatitis and xerosis”, apărut în G Ital Dermatol Venereol. 2019 Feb;154(1):32-36. doi: 10.23736/S0392-0488.18.06002-9, autori: Laura Diluvio et al.
NCBI - The Efficacy of Colloidal Oatmeal Cream 1% as Add-on Therapy in the Management of Chronic Irritant Hand Eczema: A Double-Blind Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7103792/
3. Studiul „The Efficacy of Colloidal Oatmeal Cream 1% as Add-on Therapy in the Management of Chronic Irritant Hand Eczema: A Double-Blind Study”, apărut în Clin Cosmet Investig Dermatol. 2020; 13: 241–251. 2020 Mar 25. doi: 10.2147/CCID.S246021, autori: Mohammadreza Sobhan et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0