Cele mai folosite tratamente în hipertensiune

Există mai multe tipuri de tratamente folosite în hipertensiune. Categoria de medicamente pe care medicul le prescrie depinde de valorile tensiunii arteriale, cât și de alte probleme de sănătate ale pacientului.

Hipertensiunea este tensiunea arterială ale cărei valori sunt peste 140/90 mmHg, indiferent de vârstă. Tensiunea arterială crescută rămâne principala cauză de deces la nivel global, reprezentând 10.4 milioane de decese pe an. În ciuda mai multor inițiative, prevalența hipertensiunii arteriale și impactul negativ asupra mortalității cardiovasculare sunt în creștere la nivel global.

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai răspândite boli cardiovasculare, iar tratamentul acesteia necesită abordări terapeutice multimodale. Majoritatea pacienților cu hipertensiune necesită terapie pe tot parcursul vieții pentru a obține un control optim al tensiunii arteriale. Tratamentul pentru hipertensiune este alcătuit de obicei din două componente: schimbarea stilului de viață și terapie medicamentoasă. Dacă modificările în stilul de viață (alimentație sănătoasă, cu mai puțină sare, activitate fizică regulată, obținerea și menținerea unei greutăți sănătoase, limitarea cantității de alcool) nu sunt suficiente, medicul va recomanda un medicament sau o combinație de medicamente.

Ce tip de metabolism ai?

Tratament medicamentos pentru hipertensiune

Liniile directoare europene din 2018 recomandă în mod egal cinci clase de medicamente antihipertensive. Acestea includ inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), blocante ale receptorilor angiotensinei (BRA), beta-blocante (BB), blocante ale canalelor de calciu (BCC) și diuretice (tiazidice și diuretice asemănătoare tiazidei).

Două sau mai multe medicamente pentru tensiunea arterială funcționează adesea mai bine decât unul singur. În unele cazuri, primul tratament funcționează, în altele, este nevoie de mai multe încercări pentru a găsi combinația potrivită de medicamente. 

Ghidurile indică începerea terapiei antihipertensive cu o combinație inițială dublă în doză fixă de IECA sau BRA + BCC sau diuretic. Excepție fac pacienții cu hipertensiune arterială de grad 1 (în special cu valori ale tensiunii sistolice <150 mmHg), cu risc scăzut, precum și pacienții vârstnici (≥80 de ani) sau pacienții fragili. Dacă tensiunea arterială nu este controlată cu o combinație de două medicamente, se recomandă o combinație de trei medicamente IECA sau ARB + BCC + diuretic.

Important este că pacientul aflat în tratament pentru hipertensiune să respecte indicațiile medicului în ceea ce privește dozele și orice altceva ține de terapie și să nu-și modifice singur medicația, ci să anunțe medicul dacă are efecte adverse sau dacă simte că tratamentul nu funcționează.

Cele mai recomandate tratamente pentru hipertensiune

Diureticele

Aceste medicamente sunt adesea primele încercate pentru a trata hipertensiunea arterială a unui pacient nou. Diureticele ajută organismul să scape de excesul de apă și de sare, prin urină. Diureticele utilizate în mod obișnuit pentru tratarea tensiunii arteriale includ clortalidonă, hidroclorotiazidă, dar și altele.

Un efect secundar comun al diureticelor este setea excesivă și creșterea urinării, care ar putea reduce nivelul de potasiu. Nivelul scăzut al potasiului și al sodiului poate fi observat după folosirea pe o durată mai lungă a diureticelor. Dacă ai un nivel scăzut de potasiu, medicul poate adăuga un diuretic care economisește potasiul - cum ar fi triamteren sau spironolactonă la tratament.

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA)

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei reduc hipertensiunea prin relaxarea vaselor de sânge. Cele mai cunoscute medicamente din această clasă sunt enalaprilul, lisinoprilul, perindoprilul și ramiprilul. Cel mai întâlnit efect advers pentru aceste medicamente este tusea uscată. Alte posibile efecte adverse pot fi durerea de cap, amețeala și iritația pielii.

Blocanții receptorilor de angiotensină II (BRA)

Aceste medicamente relaxează vasele de sânge blocând acțiunea, nu formarea, unei substanțe chimice naturale care îngustează vasele. Blocanții receptorilor de angiotensină II includ candesartanul, losartanul, irbesartanul și altele.

Beta-blocantele

Beta blocantele pot reduce hipertensiunea prin faptul că blochează semnalele nervoase către vasele de sânge și încetinesc bătăile inimii pentru a reduce cantitatea de sânge care trebuie pompată prin vase. Medicamente beta-blocante sunt atenololul și bisoprololul. Posibile efecte adverse la administrarea beta-blocantelor sunt amețeala, durerea de cap, oboseala, mâinile și picioarele reci.

Blocantele canalelor de calciu

Aceste medicamente (care includ amlodipina, diltiazem și altele) ajută la relaxarea mușchilor vaselor tale de sânge, iar unele dintre ele încetinesc ritmul cardiac. Blocantele canalelor de calciu pot funcționa mai bine pentru persoanele vârstnice decât inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei. Sucul de grapefruit interacționează cu unele medicamente din această clasă, crescând riscul de efecte adverse. Pentru siguranță, cere sfatul medicului curant legat de acest aspect.

Alte medicamente folosite uneori ca tratament pentru hipertensiune

Și alte medicamente pot să reducă tensiunea arterială:

Alfa-blocantele
Aceste medicamente (doxazosină, prazosin) reduc semnalele nervoase către vasele de sânge, scăzând efectele substanțelor chimice naturale care îngustează vasele.
Blocantele alfa-beta
Aceste medicamente blochează semnalele nervoase către vasele de sânge și încetinesc bătăile inimii pentru a reduce cantitatea de sânge care trebuie pompată prin vase. Blocantele alfa-beta includ carvedilolul și labetalolul.
Antagoniştii de aldosteron
Aceste medicamente sunt, de asemenea, considerate diuretice. Exemple sunt spironolactona și eplerenona. Aceste medicamente blochează efectul unei substanțe chimice naturale care poate duce la acumularea de sare și lichide, ceea ce poate contribui la creșterea tensiunii arteriale. Antagoniștii aldosteronului pot fi utilizați pentru tratarea hipertensiunii arteriale rezistente.
Inhibitorii de renină
Inhibitorii de renină, precum aliskirenul, încetinesc producția de renină, o enzimă produsă de rinichi care începe un lanț de pași chimici care crește tensiunea arterială. Din cauza riscului de complicații grave, inclusiv accident vascular cerebral, nu trebuie administrat aliskiren cu IECA sau BRA.
Vasodilatatoarele
Aceste medicamente care includ hidralazina și minoxidilul lucrează direct asupra mușchilor din pereții arterelor, împiedicând întărirea acestora și îngustarea arterelor.
Agenții cu acțiune centrală
Aceste medicamente împiedică creierul să transmită sistemului nervos să crească ritmul cardiac și să îngusteze vasele de sânge. Exemplele includ clonidina, guanfacina și metildopa.

Cum se tratează hipertensiunea arterială rezistentă?

A avea hipertensiune arterială rezistentă nu înseamnă că tensiunea arterială mărită nu va scădea niciodată. Odată aflată cauza, medicul poate crea un plan de tratament mai eficient pentru a ajuta pacientul să își atingă obiectivul de tensiune arterială.

În acest caz, tratamentul pentru hipertensiune poate implica mai mulți pași, inclusiv:

  • Schimbarea medicamentelor existente pentru hipertensiune arterială pentru a stabili ce combinații și doze funcționează cel mai bine;
  • Revizuirea tuturor medicamentelor pe care le ia pacientul, inclusiv pe cele pentru alte afecțiuni, precum și pe cele cumpărate fără prescripție medicală;
  • Monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu pentru a vedea dacă mersul la medic duce la creșterea tensiunii arteriale („hipertensiune de halat alb”).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Alte metode naturale de a ține hipertensiunea sub control

Stilul de viață joacă un rol vital în tratarea hipertensiunii arteriale. Controlul tensiunii arteriale cu un stil de viață sănătos ar putea preveni, întârzia sau chiar reduce nevoia de medicamente.

  • Slăbește kilogramele în plus - excesul de greutate poate provoca întreruperi ale respirației în timpul somnului (apnee în somn), ceea ce crește și mai mult tensiunea arterială. Dacă sunteți supraponderal sau aveți obezitate, pierderea chiar și a unei cantități mici de greutate poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
  • Fă mișcare regulat - Activitatea fizică regulată poate reduce tensiunea arterială ridicată cu aproximativ 5 până la 8 mm Hg. Ca obiectiv general, urmăriți cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată în fiecare zi.
  • Menține o dietă sănătoasă - O dietă bogată în cereale integrale, fructe, legume și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și săracă în grăsimi saturate și colesterol, poate scădea tensiunea arterială ridicată cu până la 11 mm Hg. Exemple de planuri alimentare care pot ajuta la controlul tensiunii arteriale sunt dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) și dieta mediteraneană
  • Redu cantitatea de sare - Chiar și o mică reducere a sodiului din alimentație poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate reduce hipertensiunea arterială cu aproximativ 5 până la 6 mm Hg.
  • Limitează consumul de alcool și renunță la fumat.
  • Odihnește-te. Calitatea slabă a somnului - dormitul mai puțin de șase ore în fiecare noapte timp de mai multe săptămâni - poate contribui la hipertensiune.
  • Redu stresul - Stresul emoțional pe termen lung (cronic) poate contribui la hipertensiunea arterială.
  • Monitorizează-ți tensiunea arterială acasă și fă-ți controale regulate.

 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature - Hypertension trials update - https://www.nature.com/articles/s41371-020-00477-1
1. Studiul „Hypertension trials update”, apărut în J. Hum. Hypertens. 35, 398–409 (2021), autori: Al Ghorani, H., Kulenthiran, S., Lauder, L. et al. - https://doi.org/10.1038/s41371-020-00477-1
High blood pressure - Treatments for hypertension - https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension/treatment/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0