Care este legătura dintre menopauză și declinul cognitiv? [studiu]

Menopauza este un proces biologic natural, caracterizat prin încetarea ovulației și, prin urmare, sfârșitul funcției ovariene și a ciclulurilor menstruale. Menopauza este diagnosticată atunci când menstruația este absentă de un an. 

Menopauza poate debuta la 40 sau 50 de ani și se instalează treptat, după o perioadă esențială denumită perimenopauză, care poate dura între doi și patru ani. Perimenopauza se manifestă printr-o alternanță a ciclurilor scurte și lungi, adică perioade neregulate, sindrom premenstrual, primele bufeuri și transpirații nocturne, simptome care apar, de obicei, în jurul vârstei de 47 de ani. Simptomele fizice ale menopauzei, cum ar fi bufeurile caracterizate prin valuri de căldură și simptomele emoționale ale menopauzei, îți pot perturba somnul, îți pot reduce energia sau îți pot afecta sănătatea emoțională. Există multe tratamente eficiente disponibile, de la modificări ale stilului de viață până la terapia hormonală.

Semne și simptome menopauză

În lunile sau anii de dinainte de instalarea menopauzei, adică în perioada de perimenopauză, este posibil să ai:
•    menstruații neregulate;
•    uscăciune vaginală;

Newsletter DOC dedicat


•    bufeuri;
•    frisoane;
•    transpirații nocturne;
•    probleme de somn;
•    modificări ale stării de spirit; 
•    creștere în greutate și încetinirea metabolismului;
•    păr subțire și piele uscată.

Semnele și simptomele menopauzei pot varia de la o femeie la alta. Cel mai probabil, te vei confrunta cu cicluri menstruale neregulate înainte ca acestea să se oprească și să se instaleze menopauza.
Absența menstruației în timpul perimenopauzei este frecventă și este de așteptat. Adesea, menstruația poate să fie absentă o lună și să revină sau poate să fie absentă pentru câteva luni și apoi să înceapă din nou menstruațiile lunare, timp de câteva luni. De asemenea, menstruația tinde să se apară și la cicluri mai scurte, nu la 28 de zile, deci pot să fie mai apropiate în timp.

În același timp, dacă te confrunți cu simptomele premenopauzei sau menopauzei, riști să ai o carență în ceea ce privește acizii grași sănătoși, cum sunt cei din registrul Omega, care contribuie din interior la menținerea elasticității și strălucirii pielii. Așadar, poți opta pentru un complex nutraceutic pentru sănătatea pielii ce conține o concentrația ridicată, de peste 95%, a grăsimilor sănătoase de Omega-3 din pește, Omega-7 din ulei de cătină, Omega-6 din limba mielului și Omega-9 din ulei de măsline. Acest supliment, amestec pe bază de grăsimi sănătoase extrase din surse naturale de cea mai bună calitate, îți asigură echilibrul necesar în perioadele de premenopauză și menopauză, prevenind și întârziind, de asemenea, apariția semnelor îmbătrânirii.

Cauze menopauză

Pe măsură ce te apropii de vârsta de 30 de ani, ovarele încep să producă mai puțin estrogen și progesteron, hormonii care reglează menstruația, iar fertilitatea ta începe să scadă. La vârsta de 40 de ani, menstruațiile pot avea o durată mai mare sau mai mică, pot să fie mai abundente sau nu ori mai mult sau mai puțin frecvente, până când în cele din urmă, în medie, pe la vârsta de 51 de ani, ovarele nu mai eliberează ovule și nu o să mai ai menstruații.

De asemenea, operația pentru îndepărtarea ovarelor provoacă menopauză imediată, pentru că ovarele produc hormoni, inclusiv estrogen și progesteron, care reglează ciclul menstrual. Odată cu îndepărtarea ovarelor, menstruațiile se opresc și este posibil să ai bufeuri și alte semne și simptome ale menopauzei, care pot fi severe, deoarece schimbările hormonale apar brusc, mai degrabă decât treptat, pe parcursul mai multor ani.

Terapiile împotriva cancerului, precum chimioterapia și radioterapia, pot induce menopauză, provocând simptome precum bufeuri în timpul sau la scurt timp după cursul tratamentului. Întreruperea menstruației nu este întotdeauna permanentă după chimioterapie.  Radioterapia către alte părți ale corpului, cum ar fi țesutul mamar, capul, gâtul, nu intervine în menopauză.

Aproximativ 1% dintre femei suferă de menopauză înainte de vârsta de 40 de ani, ceea ce reprezintă menopauza prematură, care poate rezulta din insuficiență ovariană primară. Aceasta se referă la faptul că ovarelor nu reușesc să producă niveluri normale de hormoni de reproducere, posibil din cauza unor factori genetici sau boli autoimune. De asemenea, menopauza poate fi cauzată de o afecțiune de bază, cum ar fi sindromul Down sau boala Addison.

Menopauza, cauza uitării și neatenției?

Un studiu1 din 2016 confirmă legătura dintre menopauză și declinul cognitiv, inclusiv pierderea memoriei, și subliniază că este chiar mai important decât ceea ce alte lucrări științifice au putut demonstra înainte, mai ales în rândul femeilor cu venituri mici.

Dacă este mai probabil să uiți lucruri mărunte de zi cu zi sau dacă ai mai multe dificultăți de concentrare și de abordare a conceptelor complexe decât în trecut, explicația ar putea fi apariția menopauzei. Un studiu publicat în revista North American Menopause Society (NAMS) arată că menopauza, cât și perimenopauză sau postmenopauză, sunt un factor determinant al scăderii performanței cognitive și arată că acest fenomen poate continua în postmenopauză. Această scăadere a performanței cognitive ar fi independentă de alte simptome caracteristice menopauzei, cum ar fi anxietatea și bufeurile.

„Se presupune, în general, că memoria oamenilor scade odată cu vârsta, la fel și capacitatea lor de a învăța lucruri noi și de a înțelege concepte dificile, dar studiile la scară largă au sugerat că menopauza este un factor de risc specific sexului, pentru disfuncția cognitivă ”, au menționat autorii studiului. Mai mult decât atât, oamenii de știință care au desfășurat această cercetare subliniază că multe dintre aceste studii efectuate până în momentul de față nu au descris durata acestor modificări cognitive și au sugerat, de asemenea, că dificultățile de memorie se pot rezolva în perioada de postmenopauză. În fapt, cercetătorii studiului au dorit să confirme această ipoteză, apelând la 440 de femei cu venituri mici, inclusiv femei seropozitive, adică infectate cu virusul HIV.

Mai mulți factori de risc trebuie luați în considerare

Rezultatele cercetării arată că perioada menopauzei este un factor determinant cheie al cunoașterii, însă totodată, declinul cognitiv semnificativ persistă și după menopauză, afectând învățarea și memoria. Oamenii de știință cred că descoperirile lor pot fi explicate prin faptul că studiul lor a inclus mai multe femei cu venituri mici, cu factori de risc pentru disfuncție cognitivă. Mai precis, după cum s-a confirmat și în alte studii anterioare, funcția cognitivă este compromisă de factori precum HIV, sărăcia, nivelul scăzut de educație, dependența de droguri, stresul, accesul limitat la servicii medicale de calitate. 

Echipa de cercetători consideră că aceste rezultate sunt importante, deoarece este primul studiu cunoscut care evaluează modificările performanței cognitive în toate etapele menopauzei. Studiul menționat a arătat declinuri cognitive de-a lungul timpului în ceea ce privește învățarea, memoria și atenția, începând cu premenopauza și terminând cu postmenopauza. Mai multe dintre aceste modificări au fost documentate pentru a atinge un nivel semnificativ clinic de afectare cognitivă. 

Totuși, concluziile studiului subliniază importanța unor cercetări suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri și a identifica factorii responsabili pentru diferențele individuale în modificările cognitive.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1.Studiul „Cognition and the menopause transition”, publicat în Menopause 23.7 (2016): 803-805, autori: Maki, Pauline M., and Victor W. Henderson.
Mayo Clinic: „Menopause”, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397
NHS: „Menopause”, https://www.nhs.uk/conditions/menopause/
Santé magazine: „Peut-on blâmer la ménopause pour une augmentation de l'oubli et du manque d'attention ?”, https://www.santemagazine.fr/actualites/actualites-psycho-sexo/peut-on-blamer-la-menopause-pour-une-augmentation-de-loubli-et-du-manque-dattention-876825


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0