Legătura dintre endometrioză și colita ulcerativă

Știai că boala inflamatorie intestinală este asociată cu alte afecțiuni de sănătate? De exemplu, unele persoane cu boala inflamatorie intestinală sunt mai predispuse să dezvolte calculi biliari, inflamații, probleme hepatice, osteoporoză și cancer de colon.

Recent, cercetătorii au descoperit că boala inflamatorie a intestinului este, de asemenea, asociată cu endometrioza, o afecțiune care afectează 10% dintre femeile din SUA.

De fapt, femeile care au fost diagnosticate cu boala inflamatorie intestinală pot avea un risc mai mare de a dezvolta endometrioză, iar femeile care au fost diagnosticate cu endometrioză pot avea un risc mai mare de a dezvolta o boală inflamatorie intestinală, arată studiile.

RECOMANDARILE EXPERTILOR

Care este legătura dintre endometrioză și colita ulcerativă

Există mai multe motive pentru care femeile cu o boală inflamatorie intestinală, precum colita ulcerativă, pot avea un risc mai mare de endometrioză și invers. În timp ce endometrioza nu este o afecțiune autoimună, aceasta a fost legată de alte câteva afecțiuni autoimune (inclusiv lupus, sindromul Sjogren, scleroza multiplă și artrita reumatoidă) 1.

Deoarece endometrioza este asociată cu mai multe afecțiuni autoimune, cercetătorii cred că ar putea exista o legătură autoimună între endometrioză și bolile inflamatorii intestinale.

Pentru a trata endometrioza, multor femei li se prescriu terapii hormonale, cum ar fi pilulele anticoncepționale, plasturii sau inelele vaginale. 

În ceea ce privește legătura dintre endometrioză și bolile inflamatorii intestinale, unii cercetători cred că aceste terapii hormonale pot crește de fapt riscul de a dezvolta o boală inflamatorie intestinală. Deși asocierea dintre pilulele anticoncepționale și bolile inflamatorii intestinale nu este sigură, unii medici recomandă ca pacientele cu endometrioză să fie tratate cu imunoterapie (mai degrabă decât cu terapii hormonale).

Un nou studiu efectuat pe termen lung arată o corelație între endometrioză și colita ulcerativă sau alte boli inflamatorii intestinale precum boala Crohn și sindromul intestinului iritabil.
Atât endometrioza, cât și bolile inflamatorii intestinale sunt afecțiuni cronice inflamatorii și apar mai ales la adulții tineri. În trecut, legătura dintre aceste afecțiuni era exclusă de medici. Dacă o femeie era diagnosticată cu una dintre ele, se presupunea că cealaltă nu putea fi cauza simptomelor.

Dar durerile abdominale lunare ale femeilor pot avea mai multe cauze. Un studiu1 efectuat în Copenhaga, Danemarca, arată că femeile care au fost diagnosticate cu endometrioză au cu 80% mai multe șanse de a dezvolta o boală inflamatorie intestinală.

Studiul a urmărit 37.000 de paciente daneze internate pentru endometrioză între 1997 și 2007. Până în prezent, 320 dintre aceste femei au dezvoltat o boală inflamatorie intestinală, 92 dintre cazuri reprezentând boala Crohn iar majoritatea, 228 de cazuri, colita ulcerativă.

Față de femeile din populația generală, participantele la studiu au avut riscuri cu 50% mai crescute de a dezvolta o boală inflamatorie intestinală. Riscurile au crescut până la 80% pentru femeile cu endometrioză confirmată chirurgical, aceasta fiind cea mai sigură metodă de diagnosticare. Aceste riscuri crescute rămân valabile până la 20 de ani de la primul diagnostic de endometrioză. Timpul mediu de debut al bolii inflamatorii intestinale de la diagnosticul cu endometrioză a fost de 10 ani.

Institutul din Danemarca, cel care a efectuat acest studiu, admite că nu se cunoaște încă o cauză exactă a corelației dintre aceste afecțiuni. Există presupuneri că tratamentul hormonal pentru endometrioză (cu anticoncepționale combinate, estrogen-progestogen) influențează țesutul intestinal și cauzează inflamație.

O altă ipoteză ar fi că ambele afecțiuni cauzează inflamație în cavitatea abdominală. Răspunsul corpului uman la inflamație este secreția de histamine și prostaglandine. Acestea, la rândul lor, cauzează o secreție de fluide din vasele de sânge care ”umflă” țesuturile din jur. Se presupune că atunci când acest lucru se întâmplă în jurul uterului și ovarelor, va fi afectat și țesutul intestinal din imediata vecinătate.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune a țesutului endometrial care apare când acesta se răspândește în afara uterului. De obicei, acest țesut (endometrul) înconjoară membrana uterului pe interior, pregătindu-l pentru implantarea embrionului. Când acest lucru nu se întâmplă, endometrul este eliminat prin vagin, reprezentând menstruația. 

Femeile cu endometrioză prezintă țesut endometrial în afara uterului, pe ovare, trompele uterine sau peretele abdominal. În cazuri grave, țesutul poate ajunge și pe intestine, vezica urinară sau chiar pe ficat, afectând buna lor funcționare și calitatea vieții. 

Simptomele endometriozei se manifestă de obicei prin:

  • Dureri la menstruație (dismenoree)
  • Dureri la contactul sexual (dispareunie)
  • Menstruație abundentă sau care durează mai mult de 7 zile
  • În cazuri grave, infertilitate

Ce este colita ulcerativă?

Colita ulcerativă este o inflamație a membranei interne a intestinului. Pe lângă inflamația propriu-zisă, mai apar și ulcerații la nivelul acestei membrane, cauzând dureri și digestie deficitară. Cauzele apariției colitei ulcerative nu sunt sigure, dar se presupune că sistemul imunitar deficitar, factorii ereditari (moștenire de la o rudă apropiată) și factorii de mediu (diete prea bogate în zahăr, grăsimi nesaturate și alcool) au o influență clară. 

Simptomele colitei ulcerative includ:

  • Diaree persistentă
  • Constipație datorată obstrucției parțiale a intestinului inflamat
  • Dureri și crampe abdominale
  • Febră
  • Scăderea în greutate cauzată de malabsorbția de nutrienți
  • Scaun cu sânge și/ sau mucus

Colită ulcerativă sau boala Crohn?

Diferența dintre colita ulcerativă și boala Crohn stă în zonele afectate. Dacă prima afectează preponderent membrana internă a colonului, boala Crohn afectează toate țesuturile intestinale sau ale colonului, și poate să apară chiar și în alte zone. 

Simptomele bolii Crohn sunt asemănătoare colitei ulceroase, de aceea distincția se realizează prin biopsia mucoasei intestinale. Atunci când nici acest test nu este concludent, afecțiunea poartă numele de colită ulcerativă nespecifică.

Perspective de tratament

Fiindcă încă nu se cunoaște cauza acestei corelații dintre endometrioză și bolile inflamatorii intestinale, tratamentul acestor afecțiuni se realizează separat. Endometrioza este o boală cronică ce poate avansa sau regresa fără motive aparente. De aceea, nu există un tratament definitiv care se poate aplica oricărei paciente. Cele mai bune metode de a ține endometrioza sub control s-au dovedit a fi contraceptivele hormonale care combină cei doi hormoni feminini importanți, estrogenul și progesteronul. 

Colita ulcerativă care nu răspunde la tratamentul cu antiinflamatoare de tipul sulfasalazinei și mesalazinei se tratează cu corticosteroizi de tipul prednisonului. Dar corticosteroizii prezintă deseori efecte adverse supărătoare, precum creșterea în greutate, hipertensiune, acnee sau osteoporoză. În cazuri grave, se apelează la medicamente de tipul imunosupresoarelor, care vor ține sub control anomaliile sistemului imunitar.

Cercetătorii danezi au efectuat primul studiu din lume care demonstrează corelația dintre endometrioză și o boală inflamatorie intestinală. Deși este nevoie de mai multe studii pentru un rezultat concludent, acesta este doar primul pas în rezolvarea durerilor supărătoare care afectează o mare parte dintre femeile aflate în perioada de menstruație.

Dacă te confrunți cu dureri intestinale în perioada menstruației și simptome gastrointestinale precum cele descrise mai sus, adresează-te medicului ginecolog pentru o consultație ginecologic. Dar este important să mergi și la gastroenterolog.

Alte preocupări pentru femeile cu boli inflamatorii intestinale

Alături de endometrioză, unele femei cu boli inflamatorii intestinale prezintă un risc crescut de alte probleme de sănătate. De exemplu, cercetările arată că femeile cu boli inflamatorii intestinale au riscuri mai mari de a obține frotiuri Papanicolau anormale și chiar să aibă un un risc crescut de cancer de col uterin. 

Unele femei se confruntă, de asemenea, cu simptome menstruale diverse, cum ar fi neregularitatea ciclului menstrual și diferite simptome gastrointestinale bazate pe modificări hormonale de-a lungul ciclului menstrual.

Având în vedere similitudinile dintre simptomele acestor afecțiuni, este important ca medicii să le ia în considerare atunci când pun un diagnostic și este important ca femeile cu o afecțiune să fie conștiente de cealaltă. Dacă ai endometrioză , mergi la un consult ginecologic și discută cu medicul și despre riscul de a dezvolta o boală inflamatorie intestinală.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul ”Increased risk of inflammatory bowel disease in women with endometriosis: a nationwide Danish cohort study”, publicat în BMJ Journals, 2012, autori: Jess T, Frisch M, Jørgensen KT, et. al.
https://gut.bmj.com/content/61/9/1279
2 Studiul ”Endometriosis: a high-risk population for major chronic diseases?”, publicat în Human reproduction update, publicat în 2015, autori: Marina Kvaskoff, Fan Mu, Kathryn L Terry, Holly R Harris, Elizabeth M Poole, Leslie Farland, Stacey A Missmer 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25765863/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0