Coloranții alimentari pot declanșa colita? (studiu)

Un studiu pe șoareci a constatat că animalele cu tulburări imunitare au dezvoltat colită atunci când au consumat alimente cu coloranți artificiali alimentari Roșu nr. 40 (Red 40) și Galben nr. 6 (Yellow 6 sau Sunset Yellow). Poate acest lucru să fie valabil și în cazul oamenilor?

Coloranții alimentari artificiali sunt responsabili de culorile strălucitoare ale bomboanelor și băuturilor sportive, dar pot fi utilizați și în sosuri, mezeluri, medicamente și multe altele. Practic, coloranții sunt substanțe chimice care au fost dezvoltate pentru a spori aspectul alimentelor, oferindu-le o culoare artificială.

De-a lungul anilor, s-au dezvoltat sute de coloranți alimentari artificiali, dar s-a constatat că majoritatea acestora sunt toxici, iar în prezent doar câțiva mai sunt utilizați regulat. Consumul de coloranți alimentari artificiali a crescut cu 500% în ultima jumătate de secol, iar copiii sunt cei mai mari consumatori.

Având în vedere că unii coloranți alimentari sunt considerați siguri într-o țară, dar interziși consumului uman într-o altă țară, acest lucru poate fi extrem de confuz în evaluarea siguranței acestora.

În prezent, coloranții alimentari aprobați pentru utilizare de  Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) sunt:

  • Roșu nr. 3 (eritrozină): o culoare roșu-cireașă folosită în mod obișnuit în bomboane, gheață și jeleuri pentru decorarea torturilor;
  • Roșu nr. 40 (roșu Allura): un colorant roșu închis care este utilizat în băuturi sportive, bomboane, condimente și cereale;
  • Galben nr. 5 (tartrazină): un colorant galben-lămâie care se găsește în bomboane, băuturi răcoritoare, chipsuri, floricele și cereale;
  • Galben nr. 6 (Sunset Yellow): un colorant galben-portocaliu care este utilizat în bomboane, sosuri, produse de patiserie și fructe conservate;
  • Albastru nr. 1 (Brilliant Blue): un colorant albastru-verzui utilizat în înghețată, conserve de mazăre, supe ambalate, gheață și glazuri;
  • Albastru nr. 2 (Indigo Carmine): un colorant albastru regal găsit în bomboane, înghețată, cereale și gustări.

Coloranții alimentari artificiali pot cauza colită?

Unele cercetări au arătat că un consum de alimente care conțin coloranți artificiali poate cauza hiperactivitate la copii și poate provoca alergii. Potrivit rezultatelor unui studiu¹ pe șoareci realizat de cercetătorii de la Școala de Medicină Icahn din New York, coloranții alimentari artificiali pot provoca boli atunci când sistemul imunitar este dereglat. Studiul, publicat în jurnalul științific Cell Metabolism, a fost primul care a arătat acest fenomen.

Oamenii de știință au constatat că șoarecii au dezvoltat colită atunci când au consumat alimente cu coloranți alimentari artificiali Red 40 și Yellow 6 atunci când o componentă specifică a sistemului lor imunitar, cunoscută sub numele de citokină IL-23, era dereglată. Deși nu este clar dacă acești coloranții alimentari au efecte similare la om, cercetătorii intenționează să investigheze exact modul în care citokina IL-23 susține dezvoltarea colitei după expunerea la coloranții alimentari.

Colita este o formă de boală inflamatorie intestinală, iar dereglarea citokinei IL-23 este cunoscută ca fiind un factor în dezvoltarea acestei afecțiuni. Medicamentele care îi blochează funcția sunt utilizate cu succes la pacienți. Cât despre coloranții alimentari precum Red 40 și Yellow 6, aceștia sunt folosiți pe scară largă în alimente, băuturi și medicamente, iar aceștia doi în mod specific sunt cei mai utilizați în întreaga lume.

Atât predispoziția genetică, cât și factorii de mediu par să joace un rol în faptul că o persoană dezvoltă o boală inflamatorie intestinală, problemă de sănătate care afectează milioane de oameni din întreaga lume, însă exact factorii de mediu au rămas evazivi.

Pentru studiu, cercetătorii au pregătit șoareci care aveau o expresie neregulată a citokinei IL-23. Spre surprinderea lor, șoarecii cu răspuns imunitar neregulat nu au dezvoltat spontan boala inflamatorie a intestinului, chiar dacă IL-23 neregulat este un factor de risc în cazul oamenilor.

Când li s-a administrat o dietă cu coloranții alimentari Roșu 40 sau Galben 6, șoarecii modificați au dezvoltat colită. Însă șoarecii care au urmat o dietă cu coloranți, dar care aveau un sistem imunitar normal, nu au dezvoltat această boală inflamatorie intestinală. 

Pentru a demonstra că acel colorant alimentar a fost într-adevăr responsabil, cercetătorii le-au dat apoi șobolanilor modificați alimente fără colorantul alimentar; boala s-a dezvoltat atunci când șoarecii au consumat colorantul, dar nu atunci când nu l-au consumat. Ei au repetat această constatare pentru mai multe diete și mai mulți coloranți alimentari.

Potrivit autorilor studiului, schimbările dramatice ale concentrației de poluanți ai aerului și apei și utilizarea crescută a alimentelor procesate și a aditivilor alimentari în alimentația umană în secolul trecut se corelează cu o creștere a incidenței bolilor inflamatorii și autoimune. Se consideră că aceste schimbări de mediu contribuie la dezvoltarea acestor boli, dar se știe relativ puțin despre modul în care se întâmplă acest lucru. Oamenii de știință speră că această cercetare este un pas înainte către înțelegerea impactului coloranților alimentari asupra sănătății umane.

Colorantul Roșu nr. 40 și galben nr. 6 și efectele nocive asupra copiilor

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA)  recunoaște că, deși cercetările actuale indică faptul că majoritatea copiilor nu prezintă efecte comportamentale adverse atunci când consumă alimente care conțin colorantul Roșu nr. 40, unele dovezi sugerează că anumiți copii pot fi sensibili la acesta.

O revizuire² a 34 de studii a estimat că 8% dintre copiii cu ADHD care trăiesc în Statele Unite, Marea Britanie, Australia și Canada pot prezenta simptome comportamentale legate de coloranții alimentari sintetici. Se crede că acești coloranți alimentari sintetici declanșează simptome comportamentale la copii, deoarece pot provoca modificări chimice la nivelul creierului, inflamații cauzate de un răspuns alergic și epuizarea mineralelor, cum ar fi zincul, care sunt implicate în creștere și dezvoltare.

Studiile efectuate la copii cu ADHD au demonstrat că restricționarea coloranților alimentari sintetici din dietă a dus la îmbunătățiri semnificative ale simptomelor. Cu toate acestea, îmbunătățirile s-au observat în principal la copiii cu sensibilități alimentare sau cu intoleranțe generale.

Colorantul Galben nr. 6 este puternic corelat cu hiperactivitatea, în special la copii. Unele studii au arătat că acest colorant dă reacții cancerigene la șoareci, deși oficialii FDA au considerat că studiile sunt nesemnificative. Agenția britanică pentru standarde alimentare a interzis utilizarea acestui colorant în orice produs alimentar sau cosmetic.

Pentru a colora bomboane, prăjituri sau creme preparate la domiciliu se pot folosi coloranți naturali, cum ar fi boiaua, turmericul, sucul de mure, de zmeură sau de spanac.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cell metabolism - Food colorants metabolized by commensal bacteria promote colitis in mice with dysregulated expression of interleukin-23
https://www.cell.com/cell-metabolism/pdf/S1550-4131(21)00181-9.pdf
1. Studiul „Food colorants metabolized by commensal bacteria promote colitis in mice with dysregulated expression of interleukin-23”, apărut în Cell Metabolism, 13 mai 2021 DOI:https://doi.org/10.1016/j.cmet.2021.04.015, autori: Zhengxiang He, Sergio A. Lira et al.
Pub Med - Meta-analysis of attention-deficit/hyperactivity disorder or attention-deficit/hyperactivity disorder symptoms, restriction diet, and synthetic food color additives
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22176942/
2. Studiul „Meta-analysis of attention-deficit/hyperactivity disorder or attention-deficit/hyperactivity disorder symptoms, restriction diet, and synthetic food color additives”, apărut în J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2012 Jan;51(1):86-97.e8. doi: 10.1016/j.jaac.2011.10.015, autori: Joel T. Nigg et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0