Colonoscopia virtuală - o metodă non-invazivă de diagnostic

Colonoscopia virtuală sau colonografia CT este o metodă de screening rapidă și non-invazivă, prin care se obțin imagini CT 2D sau 3D, comparabile, în calitatea rezoluției, cu cele obținute prin colonoscopia clasică. Colonoscopia virtuală permite o evaluare amănunțită atât a colonului, cât și a celorlalte organe abdomino-pelvine (ficat, colecist, rinichi, uter și ovare, prostată, vezică urinară).

Cum se realizează colonoscopia virtuală?

Procedura implică utilizarea unui computer tomograf pentru redarea imaginilor 2D sau 3D din interiorul colonului și al rectului, și presupune insuflarea de aer în intestinul gros prin intermediul unei canule (un tub subțire din metal, plastic sau cauciuc care permite trecerea aerului sau a unui lichid printr-un orificiu în corp). Canula este introdusă în rect și avansată, gradual, spre colon.     

Pregătirea pentru colonoscopia virtuală este similară cu cea pentru o colonoscopie clasică. Așadar, cu o zi înainte de procedură, se bea un lichid prescris de către medicul curant, care are rolul de a dizolva reziduurile din intestin, în scopul curățării integrale a colonului. Cu 6-8 ore înainte, se va înceta consumul  lichide (consumul de alimente va fi oprit cu o zi înainte), iar, uneori, este recomandată o clismă înainte de investigație, dar acest lucru depinde de afecțiunea pacientului și se va efectua doar la recomandarea medicului. Protocolul de pregătire poate avea mici variații, în funcție de clinica la care se efectuează procedura. Durata acesteia, în majoritatea cazurilor, este de 60 minute. 

Când se recomandă colonoscopia virtuală?

[{ads-colita-first}]

Colonografia CT este adesea utilizată în cazurile în care colonoscopia clasică nu este posibilă sau nu s-a realizat integral (situații în care perimetrul colonului nu a putut fi acoperit în întregime de cameră). Este, de asemenea, o metodă eficientă în cazul persoanelor vârstnice, deoarece prezintă un grad minim de disconfort, dar și o alternativă pentru persoanele care refuză colonoscopia clasică. 
Pe lângă situațiile de mai sus, colonoscopia virtuală este, adesea, mai indicată pentru diagnosticarea unor afecțiuni specifice, printre care se numără: leziunile submucoase cu risc cancerigen, anemia feriprivă, colită ulcerativă, boala Crohn sau alte afecțiuni inflamatorii intestinale. 

De asemenea, colonoscopia virtuală este un instrument util pentru monitorizare, de exemplu, monitorizare post-rezecție polipi, dar și pentru stadializare (localizare) și mapare pre-intervențională (determinare grad de extindere) a diverselor formațiuni și/sau anomalii.  Astfel, colonoscopia virtuală s-a dovedit extrem de utilă în examinarea și monitorizarea cancerului colorectal, în special în cazurile în care nu se poate efectua o colonoscopie convențională completă. 

Care sunt avantajele și dezavantajele colonoscopiei virtuale?

După cum am menționat mai devreme, principalul avantaj al colonoscopiei virtuale este absența disconfortului generat de o colonoscopie clasică. Fiind o procedură non-invazivă, nu necesită anestezie și nu implică niciun grad de efort din partea pacientului. Durata unei colonoscopii virtuale este, de asemenea, mai scurtă față de colonoscopia clasică, iar pacientul poate pleca acasă imediat după intervenție. 

Dezavantajul principal al acestei metode constă în faptul că nu permite recoltarea de țesut pentru biopsie, așa încât, dacă se depistează o anomalie în timpul intervenției, va fi nevoie de o colonoscopie clasică pentru colectare/extirpare. În ceea ce privește polipii de colon, aceștia nu sunt vizibili în procesul de screening dacă sunt mai mici de 10 mm. În eventualitatea în care un polip este depistat, este necesară confirmarea sa printr-o colonoscopie clasică. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În timpul colonoscopiei virtuale, pacientul va fi nevoit să își țină respirația în anumite momente ale screeningului, lucru care poate fi problematic pentru anumite persoane. 
Un alt dezavantaj îl constituie protocolul de pregătire. Deși procedura este non-invazivă și nu necesită anestezie, pacientul nu poate consuma alimente și lichide cu aproximativ o zi înainte și, în anumite situații, se impune nevoia unei clisme. 

De asemenea, este important de reținut faptul că această procedură se efectuează în secția de radiologie, deci implică un grad minor de iradiere, și nu este acoperită de CNAS. 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0