Colita ulcerativă ar putea fi favorizată și de unele defecte ale celulelor (studiu)

Defectele unui anumit tip de celule din intestine ar putea duce la dezvoltarea colitei ulcerative, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Göteborg.

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie intestinală care provoacă inflamații și ulcerații în tractul digestiv, afectând mucoasa interioară a intestinului gros și a rectului; netratată, poate fi debilitantă și poate duce la complicații care pun viața în pericol. Cauza exactă a colitei ulcerative nu este cunoscută; mai demult, se credea că dieta și stresul pot fi cauze ale acestei boli, însă ulterior medicii au observat că aceștia pot fi factori de risc, dar nu provoacă ei înșiși colită ulcerativă.

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

O cauză posibilă a colitei ulcerative ar fi o defecțiune a sistemului imunitar. Când acesta încearcă să lupte împotriva unui virus sau a unei bacterii invadatoare, un răspuns imun anormal determină sistemul imunitar să atace și celulele din tractul digestiv. Ereditatea pare, de asemenea, să joace un rol în apariția bolii: la persoanele care au membri ai familiei bolnavi de colită ulcerativă, boala este mai frecventă. Cu toate acestea, majoritatea pacienților cu colită ulcerativă nu au un istoric familial de boală.

Printre factorii de risc care contribuie la apariția colitei ulcerative se numără vârsta (de obicei, sub 30 de ani) și istoricul familial. Un studiu¹ efectuat de o echipă de cercetători suedezi arată că defectele celulelor calice de un anumit tip pot reprezenta un factor care contribuie la colita ulcerativă.

Unele defecte ale celulelor calice pot favoriza colita ulcerativă

Întregul interior al intestinului nostru este acoperit de un strat subțire de mucus, care protejează membrana mucoasă fragilă de bacterii și de alte microorganisme. Dacă microorganismele vin în mod repetat în contact cu mucoasa intestinală, pot rezulta inflamații și chiar modificări celulare.

Acestea cresc riscul de cancer de colon. Într-un colon sănătos, stratul de mucus are o grosime de până la un milimetru. Acest strat, care trece printr-o reînnoire completă pe oră, este format din celule de un tip special, cunoscute sub numele de celule calice.

În studiul de față, publicat în jurnalul științific Science, oamenii de știință arată că au separat celulele calice de alte celule și au investigat ce proteine exprimă fiecare celulă calică individuală. S-au dovedit a fi multe subtipuri diferite ale acestor celule, iar funcțiile celulelor calice s-au dovedit a varia mai mult decât credeau cercetătorii anterior.

Oamenii de știință sunt de părere că rezultatele studiului duc la o mai bună înțelegere a colitei ulcerative, care ar putea permite în viitor influențarea funcției de protecție a intestinului. Sistemul care menține stratul protector de mucus intestinal pare să-și poată schimba funcțiile, iar această capacitate ar putea fi influențată prin reprogramarea stratului cu diverse semnale, de exemplu prin utilizarea de noi medicamente.

Cea mai impermeabilă parte a stratului de mucus este formată din glande din intestin. Echipa de cercetare a studiat în mod deosebit unul dintre tipurile specifice de celule calice, găsite pe suprafața exterioară a mucoasei. Aceste celule calice oferă un alt tip de mucus, care contribuie la protecția intestinului, permițând în același timp trecerea anumitor nutrienți.

Potrivit declarațiilor cercetătorilor, dacă funcția acestor celule specifice este afectată, se poate observa că apar suprafețe celulare neprotejate. Acestea duc la inflamație, atât în studii efectuate pe șoareci, cât și în probele obținute de la pacienți cu colită ulcerativă. Aceste celule calice specifice păreau a fi respinse de mucoasă mai repede decât în mod normal la pacienții cu colită ulcerativă. În consecință, celulele s-au împuținat.

Spre surprinderea cercetătorilor, acest lucru s-a putut observa atât la pacienții cu colită ulcerativă activă, cât și la cei care erau temporar asimptomatici. Acest lucru indică faptul că respingerea prematură a anumitor celule calice care au fost studiate afectează protecția mucusului și că aceasta este o cauză care contribuie la boala inflamatorie intestinală. De asemenea, concluzionează cercetătorii, ar putea fi o explicație parțială pentru riscul crescut de cancer al acestor pacienți.

Cum se tratează colita ulcerativă?

Colita ulcerativă se poate trata fie cu medicamente, fie prin intervenție chirurgicală. Mai multe categorii de medicamente pot fi eficiente în tratarea colitei ulcerative, medicul curant recomandându-le în funcție de gravitatea bolii, precum și de particularitățile fiecărui pacient (nu funcționează aceleași lucruri pentru toți pacienții).

Terapia cu medicamente

Medicamentele antiinflamatoare sunt adesea primul pas în tratamentul colitei ulcerative, fiind potrivite pentru majoritatea persoanelor cu această afecțiune. E vorba de sulfasalazină, mesalamină, balsalazidă și olsalazină sau corticosteroizi (prednison, budesonidă). Se pot recomanda și supresoare ale sistemului imunitar, precum azatioprina și mercaptopurina, ciclosporina sau tofacitinibul.

De asemenea, se poate prescrie medicație biologică. Tipurile de substanțe biologice utilizate pentru tratarea colitei ulcerative includ infliximab, adalimumab și golimumab. Aceste medicamente, numite inhibitori ai factorului de necroză tumorală, acționează prin neutralizarea unei proteine produse de sistemul imunitar și sunt indicate persoanelor cu colită ulcerativă severă, care nu răspund la (sau nu pot tolera) alte tratamente. Tot pentru această grupă de pacienți se pot recomanda vedolizumab sau ustekinumab.

Este posibil ca un pacient cu colită ulcerativă să aibă nevoie de medicamente suplimentare pentru a gestiona simptomele specifice ale bolii, cum ar fi medicamente antidiareice, analgezice, antispastice sau suplimente de fier.

Intervenția chirurgicală

Operația poate elimina colita ulcerativă și implică îndepărtarea întregului colon și rect (proctocolectomie). În majoritatea cazurilor, aceasta implică o procedură numită anastomoză ileoanală.

Remediile la domiciliu

Pentru a gestiona colita ulcerativă, pacientul poate lua o serie de măsuri suplimentare celor recomandate de medic, cum ar fi limitarea produselor lactate, luarea unor mese mai mici și aportul suficient de lichide. 

Multe persoane cu boli inflamatorii intestinale constată că probleme precum diareea, durerile abdominale și flatulența sunt ușurate prin limitarea sau eliminarea produselor lactate. Este posibil ca pacienții să aibă intoleranță la lactoză, adică organismul să nu poată digera zahărul din lapte. Utilizarea unui produs enzimatic poate, de asemenea, să fie de folos.

În loc de a lua mese prea bogate, pacientul cu colită ulcerativă s-ar putea să se simtă mai bine mâncând cinci sau șase mese mici pe zi. De asemenea, este necesar un aport suficient de lichide zilnic, în special apă simplă. Alcoolul și băuturile care conțin cofeină stimulează intestinele și pot agrava diareea, în timp ce băuturile carbogazoase produc frecvent flatulență.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science - An intercrypt subpopulation of goblet cells is essential for colonic mucus barrier function
https://science.sciencemag.org/content/372/6539/eabb1590
1. Studiul „An intercrypt subpopulation of goblet cells is essential for colonic mucus barrier function”, apărut în Science (2021). DOI: 10.1126/science.abb1590, autori: Elisabeth E. L. Nyström et al.
Mayo Clinic - Ulcerative colitis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ulcerative-colitis/symptoms-causes/syc-20353326


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0