Ce medicamente ar trebui sa evite persoanele care au colita ulcerativa?

Persoanele care au colită ulcerativă ar trebui să evite o serie de medicamente, deoarece le pot agrava simptomele. Iată despre ce este vorba.

Colita ulcerativă face parte dintr-un grup de afecțiuni numite boli inflamatorii intestinale, fiind o problemă de sănătate care provoacă inflamații și leziuni numite ulcere în mucoasa rectului și a colonului. Colita ulcerativă poate apărea la persoane de orice vârstă, dar începe de obicei între 15 și 30 de ani, mai ales dacă există un istoric familial de boală. 

Cele mai frecvente simptome ale bolii sunt durerea în abdomen și sângele sau puroiul în diaree. Alte simptome pot include anemia, oboseala severă, pierderea în greutate, pierderea poftei de mâncare, sângerare din rect, răni pe piele, dureri articulare, blocarea creșterii în cazul copiilor.

Medicii folosesc analize de sânge, teste de scaun, colonoscopie sau sigmoidoscopie și teste imagistice pentru a diagnostica această boală. Mai multe tipuri de medicamente pot ajuta la controlul colitei ulcerative. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu această afecțiune au simptome ușoare, iar unii oameni au perioade lungi de remisie, când nu prezintă simptome. În cazurile grave, este nevoie de îndepărtarea colonului.

Ce medicamente NU ar trebui luate de pacienții cu colită ulcerativă?

Unele medicamente pot agrava simptomele colitei ulcerative, așa că persoanele afectate nu ar trebui să ia:

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt medicamente pe care oamenii le folosesc în mod obișnuit pentru a calma durerea, inflamația și febra. Însă, la persoanele care au colită ulcerativă, aceste medicamente pot provoca episoade acute. Dacă o persoană care are această boală dorește să ia un AINS, ar trebui să discute mai întâi cu un medic.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Printre antiinflamatoarele nesteroidiene care ar trebuie evitate se numără ibuprofenul, naproxenul (un simptom pe care naproxenul îl poate agrava este sângerarea gastrointestinală sau perforația), acidul acetilsalicilic (aici dovezile sunt mixte, unii cercetători afirmă că aspirina poate agrava simptomele colitei ulcerative, în timp ce alții nu sunt de acord).

Unele antibiotice

Medicii prescriu antibiotice pentru a trata bolile cauzate de bacterii, acestea acționând prin distrugerea sau încetinirea creșterii bacteriilor. Dacă o persoană cu colită ulcerativă ia antibiotice, se pate confrunta cu reapariția simptomelor. Dacă un medic prescrie antibiotice unei persoane cu colită ulcerativă pentru o infecție, pacientul trebuie să informeze medicul de afecțiunea sa înainte de a începe tratamentul.

Anumite suplimente alimentare

Unele suplimente alimentare (cum ar fi calciul, acidul folic și fierul) sunt foarte benefice pentru persoanele cu colită ulcerativă, însă unele ingrediente din suplimente pot agrava simptomele bolii. Cercetările sugerează că pacienții cu colită ulcerativă ar trebui să evite suplimentele care conțin lactoză, culori artificiale, conservanți, alcool. De asemenea, niciun supliment nu ar trebui luat pe stomacul gol.

De altfel, e indicat ca atât pacienții cu colită ulcerativă, cât și persoanele sănătoase să ceară sfatul unui medic înainte de a lua orice suplimente alimentare și medicamente pentru care nu este nevoie de rețetă, inclusiv suplimente pe bază de plante și terapii complementare.

Unele vaccinuri vii

Vaccinurile vii folosesc o versiune slăbită a germenului care provoacă o boală. Acest lucru permite unei persoane să dezvolte un răspuns imunitar la boală, care apoi poate oferi persoanei protecție pe viață împotriva acesteia. Cu toate acestea, dacă o persoană ia medicamente pentru a-și trata colita ulcerativă, poate prezenta un ușor risc de infecție dacă i se administrează un vaccin viu. Risc este unul scăzut și se aplică doar unui număr mic de vaccinuri vii, cum ar fi cele pentru:

  • varicelă și zona zoster (dacă persoana vaccinată dezvoltă o erupție cutanată, poate fi expusă riscului de infecție, deci ar trebui să trateze erupția și să evite contactele față în față până când erupția este uscată și face crustă);
  • rotavirus pentru bebeluși (o persoană ar trebui să practice o igienă corespunzătoare după contactul cu bebelușii timp de 2 săptămâni după vaccinare, în sensul că ar trebui să se spele bine pe mâini după schimbarea scutecului și înainte de a pregăti mâncarea);
  • spray nazal pentru gripă pentru copii (doar persoanele cu imunodeficiență severă sunt expuse riscului).

Dacă o persoană are colită ulcerativă, ar trebui să discute despre orice vaccin planificat cu un medic înainte de administrare. Este important de reținut că vaccinurile anti-COVID-19 nu conțin virus viu.

Alte medicamente

O persoană cu colită ulcerativă care ia medicamente pentru o altă afecțiune ar trebui să-și informeze întotdeauna medicii cu privire la aceste circumstanțe, deoarece, uneori, alte medicamente pot interfera cu tratamentul colitei. De exemplu, alopurinolul (un medicament utilizat în tratamentul gutei) poate crește efectele nocive ale azatioprinei, un medicament utilizat în tratamentul colitei ulcerative.

Ce medicamente ar trebui să ia pacienții cu colită ulcerativă?

Medicamentele pentru colita ulcerativă pot suprima inflamația colonului și pot permite țesuturilor să se vindece. Simptomele, inclusiv diareea, sângerarea și durerea abdominală, pot fi, de asemenea, reduse și controlate cu medicamente eficiente. Mai multe categorii de medicamente pot fi eficiente în tratarea colitei ulcerative, recomandările medicului depinzând de starea pacientului. Medicamentele care funcționează bine pentru unii oameni pot să nu funcționeze pentru alții, așa că poate dura timp pentru a găsi tratamentul potrivit, care va fi prescris de medic.

Medicamentele antiinflamatoare sunt adesea primul pas în tratamentul colitei ulcerative și sunt adecvate pentru majoritatea persoanelor cu această afecțiune. Aceste medicamente includ 5-aminosalicilații, precum sulfasalazina, mesalamina, balsalazida și olsalazina și corticosteroizii, precum prednisonul și budesonida, care sunt în general rezervați pentru pacienții care au colită ulcerativă moderată până la severă care nu răspund la alte tratamente. Din cauza efectelor secundare, aceste medicamente nu sunt de obicei administrate pe termen lung în colita ulcerativă.

Alte medicamente recomandate de medic pentru tratarea colitei ulcerative sunt supresoare ale sistemului imunitar (azatioprină, ciclosporină, tofacitinib). Și aceste medicamente reduc inflamația, dar fac acest lucru prin suprimarea răspunsului sistemului imunitar care începe procesul de inflamație.

Există și unele medicamente biologice utilizate în tratamentul colitei ulcerative, cum ar fi infliximabul, vedolizumabul și ustekinumabul.

În cazul în care pacientul cu colită ulcerativă are nevoie de medicamente suplimentare sau de unele suplimente alimentare pentru a gestiona simptomele specifice ale bolii, medicul poate recomanda antidiareice, cum ar fi loperamida, analgezice, precum paracetamolul, antispastice și suplimente cu fier.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus - Ulcerative Colitis
https://medlineplus.gov/ulcerativecolitis.html#cat_78
Crohn’s & Colitis Foundation - Medication Options for Ulcerative Colitis
https://www.crohnscolitisfoundation.org/what-is-ulcerative-colitis/medication
Mayo Clinic - Ulcerative colitis 
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ulcerative-colitis/diagnosis-treatment/drc-20353331


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0