Rezultatele examenului histopatologic in cancerul de san, pe intelesul tuturor

Atunci cand se efectueaza biopsia sanului, mostrele de tesut sunt studiate in laborator, la microscop, de un medic specialist, numit anatomopatolog.

Acesta intocmeste un raport care da diagnosticul pentru fiecare mostra de tesut analizata. Informatiile din acest buletin histopatologic vor fi folosite de medic, pentru a pune la cale planul de ingrijire a pacientei cu cancer mamar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Uneori, insa, limbajul medical pe care pacientele il gasesc in acest document este greu de inteles, mai ales cand acestea au in fata un raport patologic in urma unei bipsii la san. Asa ca astazi iti vom explica o serie de termeni care se regasesc pe un buletin histopatologic, pentru ca diagnosticul sa fie mai usor de inteles.

Carcinom / adenocarcinom

Carcinomul este un termen folosit pentru a se descrie un cancer care a aparut in stratul de celule epiteliale ale organelor, cum ar fi sanii. Aproape toate cancerele mamare sunt carcinoame.

Cele mai multe sunt tipul de carcinom care debuteaza in tesutul glandular mamar, care sunt numite adenocarcinoame.

Carcinom infiltrativ / carcinom invaziv

Aceste doua cuvinte (infiltrativ si invaziv) sunt folosite pentru a se intelege ca boala nu este o etapa pre-canceroasa, ci ca este un cancer adevarat.

Tesutul mamar normal este alcatuit din mici ducte mamare, care se termina intr-un grup de saculeti (lobuli mamari).

Cancerul ia nastere in celulele care captusesc ductele sau lobulii, cand celulele normale devin celule carcinomatoase. Atat timp cat celulele carcinomatoase sunt inca in limitele ductelor sau lobulilor mamari, fara sa se raspandeasca si fara sa se dezvolte in tesutul din vecinatate, este considerat carcinom mamar in situ.

Cand celulele carcinomatoase s-au dezvoltat si au iesit din limitele ductelor sau lobulilor, boala este numita carcinom invaziv sau carcinom infiltrativ. In carcinomul mamar invaziv, celulele tumorale se pot raspandi (metastazia) catre alte parti din corp.

Carcinom ductal invaziv / carcinom lobular invaziv / carcinom cu trasaturi lobulare si ductale

Carcinoamele mamare sunt impartite in doua tipuri principale: carcinom ductal invaziv si carcinom lobular invaziv, in functie de aspectul pe care il au celulele la microscop. In unele cazuri, tumora de la san poate avea caracteristicile ambelor forme si in acest caz boala este numita carcinom mamar mixt ductal-lobular.

Un alt termen folosit pentru carcinomul ductal invaziv este carcinomul mamar invaziv fara tip histologic special ("no special type"), deoarece este cel mai intalnit tip de carcinom mamar.

Ce inseamna E-caderina?

E-caderina este un test pe care specialistii care fac examenul imunohistochimic l-ar putea folosi, pentru a determina daca tumora este ductala sau lobulara. Celulele in cazul carcinoamelor lobulare invazive au de cele mai multe ori rezultat negativ in privinta E-caderinei.

Carcinom bine diferentiat / moderat diferentiat / slab diferentiat

Cand se uita la celulele canceroase, la microscop, medicul cauta sa vada anumite trasaturi, care il ajuta sa prezica modul in care cancerul va creste si se va extinde. Trasaturile celulelor determina cum se diferentiaza cancerul:

Carcinoame bine diferentiate - acestea au celule care arata relativ normal, care nu par sa se dezvolte rapid; aceste cancere tind sa se dezvolte si sa se extinda lent si au un prognostic mai bun.

Carcinoame slab diferentiate - celulelor le lipsesc trasaturile normale, ele tind sa creasca si sa se raspandeasca mai repede si au un prognostic mai rau.

Carcinoame moderat diferentiate - celulele canceroase au trasaturi si un prognostic situate undeva intre celelalte doua grade (bine diferentiat si slab diferentiat).

Pe informatiile din raportul histopatologic se regasesc si alte informatii si alti termeni de specialitate in ceea ce priveste cancerul mamar. Cateva exemple (din multitudinea de termeni pe care o pacienta ii poate regasi pe acest raport) sunt: receptorii pentru estrogen (ER), receptorii pentru progesteron (PR).

Acesti doi hormoni (estrogenul si progesteronul) adeseori "alimenteaza" dezvoltarea celulelor in cancerul mamar, asa ca un pas important in evaluarea unei tumori de la san este ca medicul specialist sa testeze o portiune din ea, pentru a vedea daca are receptorii pentru estrogen sau receptorii pentru progesteron. Cancerele care contin acesti receptori sunt numite cancere ER pozitive sau cancere PR pozitive.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe raportul patologic mai poate fi mentionat si HER2. Unele cancere mamare au cantitati prea mari dintr-o proteina numita HER2. Tumorile cu valori crescute ale proteinei HER2 sunt numite cancere mamare HER2 pozitive.

Pentru o interpretare corecta a rezultatelor de pe buletinul histopatologic, discuta cu medicul tau oncolog.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0