Remedii naturale impotriva alergiilor

Alergiile ar trebui tratate susținut, pentru anumite perioade, cu pastile prescrise de medic sau cu medicamente fără prescripție, însă tratamentul poate fi dublat de o serie de remedii naturale pentru alergii.

Alergiile sezoniere pot afecta calitatea vieții persoanelor afectate, de aceea este important ca acestea să fie abordate și gestionate prin limitarea expunerii la factorii declanșatori, pe cât posibil, precum și prin adoptarea unor măsuri de tratament. Nu toate tratamentele funcționează pentru toată lumea, așa că poate fi nevoie de mai multe încercări până la a le descoperi pe cele potrivite în fiecare caz. 

Simptomele des întâlnite ale alergiilor de sezon sunt congestia nazală, strănutul, tusea, lăcrimarea și iritațiile la nivelul ochilor, precum și cearcănele. Pentru a preveni și a gestiona simptomele, multe persoane iau antihistaminice fără prescripție medicală, iar altele, ale căror simptome sunt mai severe, iau pastile recomandate de medic sau fac anumite tratamente de imunizare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pe lângă acestea, pot fi încercate unele remediile naturale pentru alergii; acestea sunt ușor de preparat acasă din plante medicinale precum pătlagina, frunzele de soc, năsturelul, ghimbirul și din alte ingrediente.

Remedii naturale pentru alergii: pătlagină, soc, ghimbir

Există mai multe ceaiuri pentru alergie, precum și anumite sucuri naturrale care pot fi de folos.

Ceaiul de pătlagină

Ceaiul de pătlagină (Plantago major) este un remediu cunoscut din vechime pentru alergia respiratorie. Acesta se prepară din 250 ml de apă clocotită și o lingură de frunze de pătlagină. Astfel, se fierbe apa și apoi se adaugă planta, după care se oprește focul, se lasă să se infuzeze 15 minute, se strecoară și se bea călduț. Se recomandă pentru consum două-trei căni pe zi cu 30 de minute înainte de masă.

Pătlagina are proprietăți expectorante care ajută la eliminarea secrețiilor generate de alergii și complicațiile posibile de la nivelul aparatului respirator, cum ar fi rinita, bronșita, dar și sinuzita.

În caz de alergie a pielii, pot fi aplicate cataplasme cu frunze de pătlagină strivite, care se lasă să acționeze timp de 10 minute, după care se schimbă cataplasma și se aplică frunze noi. Se repetă de 3 până la 4 ori pe zi. Pătlagina are, de asemenea, proprietăți care reduc iritarea pielii și, prin urmare, pot fi folosite după expunerea la soare prelungită și arsuri ușoare, casnice.

Ceaiul de flori de soc

Printre alte ceaiuri pentru alergie care pot calma simptomele se numără și cel de flori de soc. Socul stimulează glanda suprarenală și facilitează răspunsul organismului în combaterea reacțiilor alergice. Pentru a prepara un ceai de soc este nevoie de o linguriță de flori uscate de soc și o cană cu apă clocotită.

Florile de soc se adaugă într-un ibric cu apă care clocotește, se stinge focul, se acoperă și se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară și se bea. Florile de soc pot fi culese la sfârșitul primăverii sau se pot cumpăra de la farmacie. Când este utilizat drept ceai pentru alergie se vor folosi florile uscate, cele proaspete nu sunt recomandate.

Sucul de portocale, morcov și năsturel

Alte remedii naturale pentru alergii sunt unele sucuri. Atât portocalele, morcovul, cât și năsturelul au proprietăți care ajută la protejarea mucoasei respiratorii, regenerează țesutul pulmonar și lubrifiază mucoasa călilor respiratorii superioare, reducând tusea uscată și iritativă.

Năsturelul (Nasturtium officinale) este o specie de plante ierboase acvatice cunoscută și sub denumirea de brâncuță, măcriș de baltă sau năsturaș. Se poate folosi în salate și diverse sucuri făcute în casă, întrucât are un gust delicat, proaspăt, fiind foarte versatil.

Ca să faci un suc util împotriva simptomelor alergiilor ai nevoie de:

 • zeama de la o portocală;
 • frunzele de pe două ramuri de năsturel;
 • un morcov;
 • o jumătate cană de apă.

Pune ingredientele într-un blender și mixează-le până se omogenizează. Se bea câte un pahar de trei ori pe zi, după mese. Atenție, sucul trebuie preparat de fiecare dată înainte să-l bei, nu face o cantitate mai mare pe care să o bei de-a lungul zilei, deoarece își pierde din calități.

Sucul de ghimbir, mentă și morcov

Și sucul de ghimbir cu mentă se numără printre remediile naturale pentru alergii deoarece are proprietăți antiinflamatorii, care reduc complicațiile reacțiilor alergice, asigură descongestionarea căilor aeriene și dau o stare de bine.

Ca să faci un suc de ghimbir, mentă și morcov, ai nevoie de:

 • un morcov
 • o lingură de ghimbir
 • o ceașcă de ceai de mentă

Se pun ingredientele într-un blender până când se obține un amestec omogen, se strecoară și se bea. Se va prepara un astfel de suc de trei ori pe zi.

Alimentația trebuie să fie bazată pe produse cât mai simple, naturale

Pe lângă remediile pentru a reduce simptomele alergiilor, e indicat să ai o alimentație cu un conținut moderat de grăsimi, însă bogată în carbohidrați complecși. Bea cât mai multe lichide sănătoase pe zi, în special apă, pentru a te hidrata și include cât mai multe dintre următoarele alimente în alimentația ta obișnuită:

 • legume verzi, frunzoase (cele de un verde închis la culoare)
 • legume de culoare galbenă și portocalie
 • urzici, sfeclă roșie, morcovi, igname
 • ceapă, usturoi, ghimbir, piper cayenne, hrean.

Alte remedii pentru alergii din plante medicinale

Remediile din plante au rareori efecte adverse atunci când sunt folosite în mod corespunzător, în dozele indicate de medic. Este recomandat să folosești doar produse de înaltă calitate, după ce ai cerut înainte sfatul medicului. Unele dintre plantele medicinale folosite pentru a trata simptomele rinitei alergice sunt:

 • Gingko biloba, care conține flavonoide și este folosită că antioxidant și remediu antiinflamator.
 • Armurariul, care ajută la reducerea reacțiilor alergice, inflamatorii și histaminice și susține funcția hepatică.
 • Trifoiul roșu, care susține organismul prin construirea rezistenței acestuia în fața alergiilor.
 • Urzicile, care sunt antihistaminice și antiinflamatoare.
 • Coada-șoricelului, care poate reduce congestia și secrețiile nazale.

Cum folosești aceste plante?

Prepară un ceai dintr-unul dintre ingredientele de mai sus sau dintr-o combinație de ingrediente. Poți bea câte trei căni pe zi sau în funcție de recomandările medicului fitoterapeut. Dacă folosești plantele sub formă de tincturi, se pot combina mai multe tipuri, dar nu uita să întrebi medicul în ce doze să le administrezi.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Frontiers in Pharmacology - Anti-Allergic Rhinitis Effects of Medicinal Plants and Their Bioactive Metabolites via Suppression of the Immune System: A Mechanistic Review
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2021.660083/full
Studiul „Anti-Allergic Rhinitis Effects of Medicinal Plants and Their Bioactive Metabolites via Suppression of the Immune System: A Mechanistic Review”, apărut în Front. Pharmacol., 2021, https://doi.org/10.3389/fphar.2021.660083, autori: Nur Amira Rahim et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0