Alergiile de sezon: cum le previi si cum le ameliorezi

Primăvara nu vine numai cu temperaturi ceva mai ridicate decât iarna, cu soare din belșug și zile mai lungi, ci și cu neplăcutele alergii de sezon. Iată cum poți preveni sau măcar reduce simptomele specifice unei alergii de primăvară.

Alergiile de sezon dau bătăi de cap multor persoane. Polenul, praful și vântul care le împrăștie sunt inamicii principali ai persoanelor care suferă de alergii, însă există metode prin care te poți proteja și prin care poți preveni sau gestiona mai bine simptomele.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Simptomele alergiilor de sezon

Alergiile de primăvară provoacă simptome precum:

  • congestie nazală și secreții nazale
  • strănut 
  • lăcrimarea ochilor și iritații la nivelul ochilor
  • cearcăne
  • tuse.

Cum poți preveni simptomele unei alergii de primăvară?

Iată câte idei care îți pot fi de folos pentru a reduce simptomele alergiilor de sezon:

Folosește aerul condiționat pentru împrospătarea aerului din casă

Întrucât geamurile deschise înseamnă o invitație deschisă pentru polen, ai face bine ca, de-a lungul primăverii, să renunți la aerisirea clasică a încăperilor, pe care să o înlocuiești cu împrospătarea aerului cu ajutorul aerului condiționat.

Plănuiește-ți înțelept timpul petrecut afară

Perioada în care temperaturile sunt cele mai plăcute este, din păcate, perioada în care nivelul de polen din aer este cel mai ridicat, ceea ce înseamnă că persoanele care suferă de alergii nu se pot bucura cu adevărat de venirea primăverii.

Încearcă să eviți să petreci timp în aer liber în zilele în care bate vântul, iar în celelalte zile, poartă întotdeauna ochelari de soare, pentru a ține polenul și alți alergeni departe de ochi. Și o mască de protecție poate fi de folos, studiile științifice și rapoarte ale persoanelor alergice arătând că simptomele alergiilor de sezon sunt multe reduse prin purtarea măștii.

Dacă este posibil și nu ai un serviciu de așa natură, evită să ieși din casă dimineața, la prima oră, atunci când nivelul de polen din aer este mai ridicat decât în a două parte a zilei.

Când ajungi acasă, schimbă-ți imediat hainele

Odată ce ai ajuns acasă după ce ai petrecut timp în aer liber, e important să-ți scoți imediat hainele și să faci un duș pentru a îndepărta alergenii de pe piele și din păr.

Ia tratament pentru alergiile de care suferi

Medicamentele cu efect antihistaminic își fac efectul în mai puțin de o oră și ușurează simptomele specifice alergiilor de primăvară precum irițatiile de la nivelul ochilor, lăcrimarea și congestia nazală.

Întrucât multe medicamente antialergice pot avea ca efect secundar o stare puternică de somnolență, cere sfatul medicului atunci când alegi medicamentul pe care îl vei lua, precum și pentru stabilirea unei scheme de tratament. Medicamentele ar trebui luate cu cel puțin o săptămână înainte de începerea sezonului de alergii, pentru ca organismul să fie pregătit și să ai cât mai puțin de suferit de pe urma simptomelor neplăcute.

Folosește remedii naturiste

Mai multe remedii pe bază de plante medicinale sau uleiuri naturale te pot ajuta în lupta cu aceste alergii de primăvară. Turmericul, spre exemplu, conține curcuma, substanță care funcționează precum un descongestionant nazal. Condimentul de origine asiatică te poate ajuta să treci cu bine peste această perioadă, așa că introdu-l în alimentația ta (îl poți pune în supe, tocănițe, curry-uri, chiar și în ceai). Atenție la cantitate, deoarece are o aromă foarte puternică.

Suplimentele pe bază de ulei de pește, bogate în acizi grași Omega 3, sunt și ele benefice în ușurarea simptomelor specifice alergiilor. Un studiu realizat recent a dovedit că, în cazul persoanelor diagnosticate cu astm de natură alergică, suplimentele cu ulei de pește scad nivelul de leucotriene din organism. Leucotrienele contribuie la declanșarea reacțiilor alergice.

Ce tratamente fără prescripție medicală există pentru alergiile de sezon?

Mai multe tipuri de medicamente se pot elibera fără prescripție medicală ca tratament pentru alergiile de primăvară. Cere sfatul medicului sau farmacistului în privința acestora, deoarece, chiar dacă se pot cumpăra fără prescripție, este indicat să ceri totuși sfatul unui expert.

Antihistaminice orale

Acestea calmează simptomele precum strănutul, mâncărimile, secrețiile nazale, lacrimatul. Exemple de antihistaminice sunt loratadina, cetirizina, fexofanadina. Aceste comprimate se iau o dată pe zi, cu un pahar cu apă. 

Descongestionante

Descongestionantele orale, precum pseudoefedrina, pot calma temporar unele simptome nazale. Aceste medicamente sunt disponibile și sub formă de spray-uri nazale, însă ele trebuie folosite doar câteva zile la rând, nu pe termen lung.

Combinații de medicamente

Unele medicamente pentru alergii combină un antihistaminic cu un descongestionant. Întreabă medicul sau farmacistul despre modul de administrare și despre durata optimă a tratamentului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Când să ceri sfatul alergologului?

Cum spuneam, unele substanțe sunt disponibile fără prescripție medicală, pe când pentru altele ai nevoie de rețetă de la medic. Dacă cele fără prescripție nu funcționează, medicul alergolog îți poate recomanda alte medicamente pentru a ține sub control simptomele alergiilor de sezon. 

Una dintre cele mai eficiente modalități prin care se pot trata alergiile primăvară asociate cu polenul este imunoterapia, adică injecții special concepute pentru a contracara alergiile.

Cum funcționează vaccinurile împotriva alergiilor?

Injecțiile împotriva alergiilor funcționează ca un vaccin; organismul răspunde la cantitățile injectate dintr-un anumit alergen, administrate în doze care se cresc treptat, prin dezvoltarea imunității sau toleranței la alergen.

Imunitatea în fața alergenului sau toleranța se dezvoltă în două etape:

  • Faza de construire sau de acumulare, care înseamnă administrarea unor injecții cu cantități din ce în ce mai mari de alergen de una-două ori pe săptămână. Durata acestei etape depinde de cât de des se fac injecțiile, dar, în general, durează între trei și șase luni.
  • Faza de întreținere, care începe odată ce doza efectivă de alergen este atinsă. Doza de întreținere eficientă depinde de nivelul de sensibilitate la alergen al persoanei și de răspunsul din faza de construire. În această etapă se lasă mai mult timp între tratamente, care se fac la distanță de două-patru săptămâni.

Dacă faci astfel de injecții, este posibil să constați o reducere a simptomelor în timpul fazei de acumulare, dar poate dura până la 12 luni cu doza de întreținere pentru a observa o îmbunătățire simțitoare. Dacă injecțiile împotriva alergiilor au succes, tratamentul de întreținere este, în general, continuat timp de trei până la cinci ani.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American College of Allergy, Asthma & Immunology – Seasonal Allergies 
https://acaai.org/allergies/seasonal-allergies
NIH - Reduction of allergic rhinitis symptoms with face mask usage during the COVID-19 pandemic
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7467086/
Studiul „Reduction of allergic rhinitis symptoms with face mask usage during the COVID-19 pandemic”, apărut în J Allergy Clin Immunol Pract. 2020 November-December; 8(10): 3590–3593, doi: 10.1016/j.jaip.2020.08.035, autori: Amiel A. Dror et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0