Esti pregatit pentru alergiile de primavara?

Alergiile de primăvară afectează multe persoane, așa că, dacă te numeri printre acestea, iată ce poți face pentru a gestiona situația din timp.

Primăvara este o perioadă neplăcută pentru oamenii care suferă de alergii, dar un sondaj recent a arătat că majoritatea nu încearcă să-și gestioneze simptomele decât atunci când este prea târziu. 

Ce cauze au alergiile de primăvară?

Cel mai mare factor declanșator al alergiilor de primăvară este polenul. Copacii, plantele și unele tipuri de iarbă eliberează în aer mici spori, pentru a fertiliza alte plante, iar atunci când aceste mici particule intră în nasul unei persoane care este alergică, ele declanșează mecanismul de apărare în interiorul corpului, care însă este tulburat.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Sistemul imunitar percepe în mod eronat polenul ca fiind un pericol și eliberează anticorpi care atacă alergenii. Acest lucru duce la eliberarea unor substanțe chimice numite histamine în sânge. Histaminele declanșează secrețiile nazale (rinoreea), mâncărimile de la nivelul ochilor și alte simptome pe care le cunoști prea bine dacă ești obișnuit să te confrunți cu alergii de primăvară.

Ce simptome pot avea alergiile de primăvară?

Dacă suferi de acest tip de alergie, simptomele sunt rinoreea (secreții nazale), ochi care lăcrimează, strănut, tuse, mâncărimi oculare și mâncărimi nazale, cearcăne.

Alergiile sunt uneori denumite hipersensibilitate. Dar unele hipersensibilități nu au nimic de-a face cu alergiile. Acestea includ anumite tipuri de hipersensibilitate alimentară, adică intoleranțe. Deoarece simptomele sunt adesea similare, medicul trebuie să efectueze un examen medical amănunțit pentru a pune diagnosticul. Dacă se dovedește că simptomele sunt cauzate de o reacție alergică, se pot folosi tratamente pentru alergii, atât preventive, cât și curative.

Multe persoane nu se pregătesc din timp pentru alergiile de primăvară

În cadrul unui sondaj, peste 1000 de adulți cu alergii de sezon și peste 500 de părinți ai căror copii suferă de alergii de sezon au fost întrebați cum se pregătesc pentru nivelul ridicat de polen care apare odată cu vremea mai călduroasă. Sondajul a arătat că trei din patru persoane iau în considerare gestionarea simptomelor doar atunci când se confruntă dierct cu acestea sau atunci când sezonul de alergii deja s-a instalat.

Fiind vorba de o afecțiune sistemică, cu numeroase simptome neplăcute, alergiile pot fi însă gestionate din timp, înainte ca simptomele să se instaleze. Acest aspect este important la copii, dar mai ales la cei care suferă complicații în cazul alergiilor care coexistă cu astmul bronșic.

De asemenea, peste jumătate dintre persoanele chestionate în cadrul sondajului nu știau de ce tip de prescripții puteau să beneficieze pentru a atenua simptomele alergiei, în timp ce aproape o treime nu știau ce le declanșează alergiile și cum să-și atenueze simptomele. Mai puțin de jumătate dintre adulții respondenți au mers la medic pentru recomandări sau au obținut o prescripție medicală pentru tratarea alergiilor înainte de începerea sezonului de alergii.

A nu da importantă alergiilor înainte de apariția simptomelor nu face decât să provoace neplăceri. Odată ce aceste alergii de primăvară s-au declanșat, deja sunt mai greu de gestioant. De aceea, e indicat ca persoanele care au alergii de primăvară să încerce în primul rând să le prevină, și apoi să le trateze.

Cum poți gestiona din timp simptomele alergiilor?

Iată câteva măsuri pe care le poți lua în așteptarea alergiilor de primăvară:

Pregătirea sistemului imunitar

Persoanele care se știu cu alergii la polen și puf, exacerbate de venirea primăverii ar putea să își pregătească din timp sistemul imunitar, apelând la diverse terapii cum ar fi cele cu vitamina C, Vitamina D sau Quercetin și să urmeze o dietă cu alimente sărace în histamină și bogate în antioxidanți, care nu cresc suplimentar reactivitatea organismului.

Printre alimentele sărace în histamină se numără ouăle, cereale fără gluten (hrișcă, amarant, orez brun, quinoa, mei), fructe proaspete (pere, pepene, măr, kiwi, struguri), legume proaspete (dar nu roșii, spanac și vinete), laptele de cocos, uleiul de măsline, ceaiurile din plante, ierburile aromatice.

Evitarea alergenilor

Dacă este mai  ușor să eviți contactul cu lucruri precum anumite alimente sau substanțe chimice, pare aproape imposibil să eviți polenul. Dar calendarele și prognozele de polen de pe internet, de exemplu, îți pot oferi o idee despre cantitatea de polen în anumite regiuni.  

Poți descărca o aplicație specifică pe telefon și poți urmări prognoza pentru încărcarea cu polen din aer, dar și poluarea și noxele, astfel încât în perioadele cu polen mult să poți purta o mască, să cureți foarte bine nasul după expunerea la aerul de afară și să îți schimbi rapid hainele când te întorci acasă.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Persoanele cu alergii la acarieni își pot reduce oarecum expunerea din casa lor, luând măsuri de precauție, cum ar fi curățarea regulată a locuinței, utilizarea așternutului rezistent la acarieni și îndepărtarea „capcanelor de praf”.

Pentru irigarea nazală, se poate folosi un irigator, disponibil în farmacii și online. Umple irigatorul cu aproximativ 240 ml de apă distilată sau fiartă, adusă la temperatura camerei. Adaugă o jumătate de linguriță de sare și un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu. Nu folosi niciodată apă de la robinet nefiartă, deoarece poate conține anumite bacterii care nu sunt benefice pentru cavitatea nazală.

Medicația antihistaminică

Antihistaminicele sau steroizii sunt adesea utilizați în alergiile de primăvară, în special pentru rinită alergică și conjunctivită alergică – inflamația ochiului legată de alergie. Aceste medicamente sunt disponibile în diferite forme, inclusiv tablete, spray-uri nazale și injecții. Loțiunile sau cremele cu steroizi pot fi folosite pentru a trata reacțiile alergice ale pielii.

Imunoterapia specifică alergenilor (desensibilizare) 

Ca și în cazul vaccinurilor, această abordare de tratament implică expunerea oamenilor la cantități mici de alergen. Acest lucru se face la intervale regulate fie injectând alergenul sub piele, fie plasându-l sub limbă sub formă de tabletă sau picături. Este nevoie de aproximativ trei până la cinci ani pentru a finaliza imunoterapia specifică alergenilor. 

Această abordare este utilizată în principal pentru tratamentul alergiilor la polen (febra fânului), alergiilor la acarieni și alergiilor la veninul de insecte. Rapoartele arată că 85% dintre persoanele care fac imunoterapie pentru tratarea alergiilor nu vor avea niciun simptom timp de 8 până la 10 ani. 

 

Sursă foto: Shutterstock 
Bibliografie: 
NCBI - Allergies: Overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK447112/
NIH - Reduction of allergic rhinitis symptoms with face mask usage during the COVID-19 pandemic
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7467086/
Studiul „Reduction of allergic rhinitis symptoms with face mask usage during the COVID-19 pandemic”, apărut în J Allergy Clin Immunol Pract. 2020 November-December; 8(10): 3590–3593, doi: 10.1016/j.jaip.2020.08.035, autori: Amiel A. Dror et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0