Masa de sarbatori pentru pacientii cu steatoza hepatica

Steatoza hepatică este afecțiunea caracterizată de acumularea grăsimilor în exces la nivelul ficatului. Dacă mai mult de 5% din greutatea totală a ficatului este alcătuită din grăsimi, vorbim despre steatoză hepatică sau ficat gras. Ce să consumi la masa de sărbători dacă te afli în această situație?

Unii oameni suferă de ficat gras fără a avea vreo afecțiune preexistentă, însă o serie de factori cresc riscul de steatoză hepatică, și anume excesul de greutate, diabetul de tip 2 sau rezistența la insulină, sindromul metabolic (rezistență la insulină, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, talie prea groasă și niveluri ridicate de trigliceride), precum și administrarea anumitor medicamente prescrise, cum ar fi amiodarona, diltiazemul, tamoxifenul sau steroizii.

Nu există tratament medicamentos pentru steatoza hepatică, singurul tratament eficient pentru această afecțiune fiind o dietă sănătoasă și echilibrată și un stil de viață cât mai activ. E bine de știut că ficatul are o capacitate uimitoare de a se repara singur, deci, dacă slăbești (în caz de supragreutate sau obezitate) și eviți zahărul, făina albă, grăsimile trans și combinațiile de pâine cu grăsimi animale, este posibil să reduci steatoza hepatică și inflamația și să inversezi afectarea precoce a ficatului.

Având în vedere că steatoza hepatică netratată poate avea, pe termen lung, consecințe precum fibroza și chiar ciroza hepatică, e important ca pacientul diagnosticat cu ficat gras să renunțe la consumul de grăsimi trans, dulciuri, sucuri și orice produse cu zahăr și făină albă, astfel încât să nu favorizeze agravarea steatozei, ba chiar să o combată.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Combinația de grăsimi, făină albă și zahăr, interzisă în caz de ficat gras

Perioada sărbătorilor de iarnă îți poate sabota, însă, încercarea de a ține boala de ficat gras sub control, pentru că aproape toate preparatele tradiționale care se regăsesc pe masa de Crăciun și de Revelion fac parte din categoria alimentelor contraindicate în caz de steatoză hepatică.

Salata de boeuf, piftia, sarmalele, friptura de porc sunt alimente bogate în grăsimi saturate, care, combinate cu pâine albă, duc la acumularea de grăsimi la nivelul ficatului. La fel de vinovat este și cozonacul, plin de făină albă, zahăr și multe alte ingrediente. Totodată, acestea măresc și colesterolul rău (LDL) din sânge.

Acest lucru nu înseamnă, însă, că nu te poți bucura în continuare de preparate gustoase de sărbători, ci trebuie doar să adaptezi puțin rețetele tradiționale, astfel încât să reduci aportul de grăsimi saturate și zaharuri, precum și numărul total de calorii ingerate.

Ce să mănânci de sărbători dacă suferi de steatoză hepatică?

Iată ce schimbări poți face pentru masa de sărbători dacă ai ficat gras:

Înlocuiește anumite preparate cu altele

Pe post de aperitiv obișnuiai să mănânci parjoale, salată de boeuf sau salată de pui cu maioneză și ciuperci? Renunță la aceste variante, întrucât toate sunt dăunătoare în caz de ficat gras. Poți să le înlocuiești cu salate din legume fierte sau la grătar, cu dressing de iaurt și usturoi, cu humus și salată de vinete. Ficatul tău îți va mulțumi pentru porția de vitamine, minerale și alți nutrienți necesari, care nu vin însă la pachet cu multe grăsimi și zaharuri.

Operează mici schimbări în preparatele tradiționale

Dacă nu vrei să renunți la preparatele tradiționale, operează unele schimbări în rețetă. Nu mai pune cartofi în salata de boeuf (eventual pune câteva cuburi de țelină fiartă sau câteva florete de conopidă mărunțite) și redu cantitatea de maioneză - pentru a „îmbrăca” legumele și carnea fiartă folosește un dressing din puțină maioneză amestecată cu iaurt grecesc. 

Dacă îți plac preparatele din carne de porc care se pun pe masa de sărbători, limitează-te la câte o felie, fie că este vorba de caltaboș, lebăr sau tobă, dar mănâncă-le ca atare sau cu o legumă și cu muștar, nu cu pâine și nici cu cartofi, deoarece această combinație nu îți este de folos.

Dacă nu îți trece prin cap să renunți la piftie, fie mănânci o porție mică și care să conțină doar carne slabă, fără adaos de pâine, fie o poți înlocui cu una făcută numai din legume. Piftia vegetariană poate să îți satisfacă pofta, însă fără să îți pună sănătatea în pericol.

Mănâncă sarmalele fără pâine și smântână

Și în ceea ce privește felurile principale trebuie să faci o serie de schimbări. De pildă, ciorba țărănească din oase de porc și ciorba de perișoare ar trebui ori consumate simple, fără pâine și smântână, ori înlocuite cu o ciorbă de legume acră.

Nu trebuie să scoți complet sarmalele din meniul de Crăciun, ci le poți înlocui cu sarmale din carne tocată de curcan. Dacă totuși faci sarmale de porc sau din carne tocată de vită, acestea trebuie gătite să fie mai slabe și, de asemenea, fără orez. Ai grijă, însă, să nu exagerezi cu cantitatea de sarmale consumate. Indicat este că la masa la care mănânci sarmalele să nu mai mănânci niciun alt fel de mâncare, astfel încât să permiți organismului să digere în voie. Nu mai pune smântână peste sarmale și nu le consuma cu pâine sau mămăligă.

Friptura grasă de porc, consumată cu pâine albă, nu are nici ea ce să caute pe masă de sărbători a pacientului cu afecțiuni hepatice, mai ales dacă vorbim despre steatoză hepatică. Poți mânca o felie de 100 de grame de friptură de porc slabă sau să o înlocuiești cu o porție de piept de pui pe grătar, alături de o salată de varză albă ori de murături, nu de pâine.

Atenție la deserturi!

Cozonacul, dar și alte prăjituri și deserturi care se fac de obicei sunt complet interzise pacientului care a primit diagnosticul de steatoză hepatică. Zaharurile în exces nu sunt deloc benefice în caz de ficat gras (de fapt, nu sunt benefice în nicio situație), cu atât mai mult combinate cu făină albă și grăsimi. 

Poți consuma, însă, pe post de desert, o salată de fructe – aceasta va fi consumată între mese, nu imediat după masă. Fructele pot îngreuna procesul de digestie dacă sunt consumate imediat după masă, însă sunt digerate în mai puțin de 20 de minute dacă le mâncăm pe stomacul gol. Taie, de exemplu, un măr și o pară, pune peste ele o lingură de iaurt grecesc și câteva nuci și ai obținut o salată sănătoasă.

O budincă de semințe de chia cu fructe de pădure sau cu scorțișoară și nuci poate, de asemenea, să ia locul deserturilor tradiționale, care, cum spuneam, sunt extrem de bogate în zahăr.

Alcoolul ar trebui evitat

În ceea ce privește consumul de alcool, pacientul cu ficat gras trebuie să fie extrem de precaut. Alcoolul provoacă leziuni la nivel hepatic, chiar dacă vorbim despre steatoza hepatică non-alcoolică. Recomandarea medicului pentru pacienții cu steatoză hepatică este ca, la masa de sărbători, să consume doar apă și un cocktail non-alcoolic, eventual. Cafeaua și ceaiul au efecte benefice pentru ficat, așa că pot fi consumate fără probleme după masă, dar neîndulcite sau cu puțin îndulcitor artificial.

Sfaturi pentru un ficat sănătos

Ficatul este un organ extrem de important, cu multe roluri în organism: acesta filtrează sângele pentru a elimina toxinele și globulele roșii vechi, produce bila, lichidul de care avem nevoie pentru a descompune alimentele pe care le consumăm, reglează coagularea sângelui, răspunsurile imune și nivelul de glucoză din sânge. Pentru a-l menține cât mai sănătos, se recomandă următoarele:

Consumă mai multe alimente cu antioxidanți

Când ficatul metabolizează alimentele, produce radicali liberi; aceste molecule instabile sunt un produs secundar natural al sistemului nostru metabolic, dar ne pot amenința sănătatea în cantități mari, de aceea echilibrul trebuie menținut cu ajutorul antioxidanților. Alimentele care conțin niveluri ridicate de antioxidanți includ afinele, căpșunile, zmeura, goji, sfecla și spanacul. 

Bea o cafea

Un studiu recent a constatat că băutorii de cafea au un risc redus de a dezvolta boli hepatice cronice. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să exagerezi cu această băutură, două căni de cafea cu cofeină pe zi sunt suficiente pentru a te bucura de beneficiile acesteia.

Prioritizează grăsimile bune

Grăsimile bune includ grăsimile mononesaturate și polinesaturate, care furnizează nutrienții de care corpul are nevoie pentru a construi componente esențiale precum membranele celulare. Sursele acestor grăsimi includ avocadoul, nucile, uleiul de măsline, semințele de in și peștele gras. Și grăsimile animale au beneficii pentru sănătate dacă sunt consumate cu moderație și în combinațiile potrivite: spre exemplu, untul ar trebui consumat în cantități mici (20 g pe zi), împreună cu legume neamidonoase trase la tigaie, de exemplu, alături de pește, eventual, deci nu cu pâine și nu cu cartofi.

Evită alimentele foarte procesate și excesul de alcool

Zahărul și produsele cu zahăr, alimente solide și băuturi, precum și prăjelile de orice fel și mezelurile favorizează inflamația în corp și produc daune la nivelul ficatului, deci e bine să te ții departe de ele sau să le consumi cât mai rar.

Deoarece ficatul descompune alimentele și băuturile consumate, aportul excesiv de alcool este dăunător pentru ficat. Consumul prea mare de alcool afectează ficatul, deoarece acesta încearcă să îl proceseze, ceea ce duce la cicatrici la nivelul ficatului (fibroză și apoi ciroză). 150 ml de vin roșu pe zi are beneficii pentru sănătate, dar orice exces vine cu daune pentru organism.

Nu lua medicamente în exces

Ia doar medicamente prescrise de medic și evită să faci exces de acele medicamente care se pot cumpăra fără prescripție medicală, respectă mereu dozele și perioada de administrare. Dacă te gândești să iei unele suplimente alimentare, cere mai întâi sfatul medicului. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIDDK - How can my diet help prevent or treat NAFLD?
https://www.niddk.nih.gov/health-information/liver-disease/nafld-nash/eating-diet-nutrition
Johns Hopkins Medicine - 5 Ways to Be Kind to Your Liver 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-ways-to-be-kind-to-your-liver


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0