Caput medusae: ce este, cum se manifesta si cum se trateaza

Caput medusae, denumita si semnul palmierului, face referire la aparitia unei retele de vene inflamate, nedureroase, in jurul buricului. Nu este o afectiune, ci mai degraba un simptom care tradeaza o boala – de cele mai multe ori este vorba despre o afectiune hepatica.

 

Cauze caput medusae

In cele mai multe cazuri, caput medusae apare din cauza hipertensiunii portale. Tensiunea marita la nivelul venei portale, care transporta sangele din ficat catre intestine, vezica biliara, pancreas si splina, determina aparitia acestei complicatii.

Boala hepatica avansata determina aparitia fibrozei hepatice, ceea ce inseamna ca apar tesuturile cicatriciale. Aceste tesuturi impiedica sangele sa circule asa cum trebuie prin venele de la nivelul ficatului, crescand astfel aportul de sange de la nivelul venei portale – in acest fel apare hipertensiunea portala.

 

Neavand unde sa se duca, acest sange se acumuleaza la nivelul vaselor de sange din cavitatea abdominala si astfel apare caput medusae.

Exista si alte cauze, mai rar intalnite ce-i drept, care pot cauza caput medusae:

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
  • Hepatita B
  • Hepatita C cronica
  • Boala hepatica alcoolica
  • Steatoza hepatica
  • Hemocromatoza

Simptome caput medusae

Principalul simptom consta in aparitia unei retele de vene umflate la nivelul abdomenului – aceste vene seamana cu varicele de pe picioare. Alte indicii ce trebuie luate in seama sunt:

  • Inflamarea picioarelor, dar si a abdomenului din cauza acumularii de lichide din corp
  • Iesirea in exterior a buricului
  • Splina marita
  • Marirea bustului la barbati
  • Icter.

Diagnosticare caput medusae

Examinarea fizica este suficienta pentru ca medicul sa stabileasca daca este sau nu vorba despre caput medusae. Apoi, se poate folosi o ecografie ori o tomografie computerizata pentru a se observa directia sangelui din venele de pe abdomen. Directia sangelui va ajuta medicul sa stabileasca exact care este cauza acestei complicatii. Daca sangele din venele umflate se duce catre picioare este vorba despre ciroza hepatica. Pe de alta parte, daca sangele circula catre inima, exista risc crescut de infarct miocardic.

Tratament caput medusae

Aceasta complicatie nu necesita tratament, ci boala care a declansat inflamarea venelor la nivel abdominal trebuie depistata si tratata. Daca este vorba despre ciroza – cea mai frecventa cauza a acestei complicatii – pacientul are nevoie de ingrijiri medicale de urgenta. Tratamentul medicamentos si transplantul de ficat se regasesc pe lista de metode de tratament a caput medusae.

In cazul in care ciroza hepatica a declansat caput medusae, de pilda, tratamentul consta in limitarea consumului de alcool, precum si in administrarea de medicamente. Limitarea consumului de sodiu este, de asemenea, indicata pentru evitarea acumularii de fluid la nivel abdominal.

Hepatita, pe de alta parte, se poate trata cu tratamente antivirale. In cazuri severe, poate fi necesar un transplant.

Daca aceasta complicatie a fost cauzata de steatohepatita nonalcoolica, se recomanda sportul si regimul alimentar. Scaderea in greutate este necesara la pacientii supraponderali.

Prognosticul pacientului este unul favorabil, daca acesta apeleaza de urgenta la ajutorul medicilor. Caput medusae indica nevoia unui tratament urgent pentru afectiunea care a cauzat aceasta complicatie. Medicul va lua cele mai bune decizii, in urma anamnezei si a examinarii fizice.

Mergi la medic imediat ce observi aparitia unor vene umflate la nivelul abdomenului, astfel incat sa eviti agravarea conditiei si aparitia altor complicatii. Pentru ca analizele si testele medicale de ultima generatie permit diagnosticarea timpurie a hipertensiunii portale, rareori apare caput medusae. In trecut insa, aceasta aparea adesea pe fondul bolilor hepatice cronice care cauzau hipertensiune portala.

Afectiunile hepatice cronice pot avea consecinte grave daca nu sunt tratate corespunzator. De aceea, steatoza hepatica, hepatita si alte boli similare trebuie tratate cum se cuvine. Stilul de viata sanatos este si el obligatoriu in tratarea bolilor ficatului, asa ca dieta echilibrata si sportul practicat zilnic sunt esentiale.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0