

Varicela in timpul sarcinii – riscuri pentru mama si fat
Varicela in timpul sarcinii – riscuri pentru mama si fat
Varicela in timpul sarcinii – riscuri pentru mama si fat
Varicela, cunoscuta si sub denumirea populara de varsat de vant, este o afectiune virala extrem de contagioasa, care poate provoca o serie de complicatii, mai ales in timpul sarcinii.
Varicela este cauzata de infectia cu virusul varicelo-zosterian, care se transmite de la o persoana la alta prin saliva sau contact cu fluidele din veziculele cutanate.
Simptomele prin care se manifesta varicela sunt urmatoarele:
- Iritatie cutanata insotita de prurit
- Febra
- Dureri de cap
- Pierderea apetitului
Contractat in timpul celor 9 luni de sarcina, virusul care provoaca varicela poate deveni extrem de periculos, chiar si pentru fat. Riscurile varicelei cresc pe masura ce sarcina este mai avansata. Concret, daca varicela apare in primul trimestru de sarcina, riscul de defecte congenitale ale fatului este de 0,5 – 1%.
Pe de alta parte insa, daca varicela apare intre saptamana cu numarul 13 si saptamana cu numarul 20 de sarcina, riscul de defecte din nastere creste la 2%. Daca varicela este declansata in ultimele 5 zile inainte de nastere sau la 1-2 zile dupa nastere, exista un risc de pana la 25% ca bebelusul sa dezvolte varicela congenitala. Riscul ramane pana in ziua a 12-a dupa nastere, insa este mult mai mic.
Printre defectele congenitale cauzate de varicela se numara:
- Cicatricile
- Problemele de vedere
- Problemele de crestere
- Dezvoltarea insuficienta a craniului
- Retard mintal
Riscul de aparitie a complicatiilor asociate cu varicela creste in urmatoarele situatii:
- Femeia insarcinata este fumatoare
- Femeia insarcinata sufera de o afectiune pulmonara precum bronsita
- Viitoarea mamica a depasit a 20-a saptamana de sarcina
- Viitoarea mamica a urmat un tratament cu steroizi in ultimele 3 luni
Infectarea cu virusul varicelo-zosterian in lunile de sarcina creste, de asemenea, riscul de avort spontan.
Cum poate fatul sa fie protejat de varicela
Daca ai suferit deja de varicela, nu trebuie sa iei nicio masura speciala pentru a iti proteja fatul intrucat organismul are deja anticorpii necesari pentru a preveni boala.
Daca nu ai suferit niciodata de varicela, medicul poate recomanda imunizarea daca ai intrat in contact cu un pacient care sufera de varicela. Vaccinul trebuie administrat in primele 4 zile de la expunerea la virus.
Vaccinul pentru prevenirea varicelei poate fi administrat si inainte de a concepe un copil. Este recomandat sa se astepte o perioada de 3 luni de la vaccinare pana la concepere. O singura doza de vaccin pentru varicela poate preveni infectarea in proportie de 80-85%, iar in cazurile in care nu o poate preveni, previne formele agresive ale bolii.
Ce e de facut daca esti insarcinata si expusa virusului varicelo-zosterian pentru prima data
Persoanele care au suferit deja de aceasta afectiune nu au de ce sa isi faca griji intrucat au deja anticorpii necesari pentru ca organismul si fatul sa fie in siguranta.
Daca insa femeia insarcinata este expusa pentru prima data virusului care provoaca varicela, trebuie sa mearga de urgenta la medic pentru realizarea unor analize de sange. Daca rezultatele acestei analize indica faptul ca nu exista imunitate, medicul va stabili imunizarea de urgenta cu ajutorul unei doze de vaccin.
Sursa foto: Shutterstock