Suplimentele cu Omega 3 in perioada de alaptare: ce beneficii au

Multe femei care au devenit recent mamici vor sa stie daca este sigur sa ia suplimente cu Omega 3 in perioada de alaptare. Asa ca astazi iti venim in ajutor cu raspunsurile la acest tip de intrebari.

Expertii spun ca da, poti lua suplimente cu Omega 3 in timp ce alaptezi. Daca alaptezi si nu obisnuiesti sa mananci peste gras (precum somonul sau sardinele) o data sau de doua ori pe saptamana, folosirea unui supliment cu Omega 3 ar putea fi o idee buna pentru tine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Anumite tipuri de peste sunt surse bune de acizi grasi Omega 3, in special de EPA si de DHA, despre care expertii cred ca sunt importanti pentru dezvoltarea creierului si a ochilor bebelusului, mai ales ca Omega 3 ajung in laptele matern si, prin acesta, ajung la bebelus.

Important este sa retii ca pestele oceanic sau de apa rece (numit si peste gras) contine cele mai mari procente de Omega 3, asa ca poti incerca sa incluzi mai des acest tip de carne in alimentatie.

De ce ar trebui sa incepi sa iei suplimente cu Omega 3?

American Pregnancy Association spune ca Omega 3 din uleiul de peste pur, de inalta calitate, ar trebui inclus in regimul unei femei atat inainte, cat si in timpul sarcinii, dar si in perioada de alaptare. Ambii acizi grasi Omega 3 EPA si DHA sunt importanti, insa expertii americani spun ca DHA este in mod deosebit important pe parcursul sarcinii si in etapele timpurii ale vietii sugarului.

Acesti acizi grasi Omega 3 sunt numiti grasimi esentiale deoarece ei nu sunt sintetizati de organism si trebuie sa fie obtinuti prin intermediul alimentatiei sau prin intermediul suplimentelor.

American Pregnancy Association incurajeaza femeile care alapteaza sa ia suplimente cu ulei de peste de inalta calitate (Omega 3 de o puritate mare), pentru ca acest ulei a fost obtinut cu mare atentie, astfel incat sa se elimine substantele care l-ar putea contamina, cum ar fi metalele grele (de pilda, mercur). Cel mai indicat ar fi sa vorbesti cu medicul tau inainte de a lua orice fel de suplimente daca alaptezi.

Omega 3 sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului bebelusului

Nu doar ca uleiul de peste este sigur, insa el este un ingredient necesar pentru buna dezvoltare a creierului bebelusului tau si pentru buna functionare a creierului. Din acest motiv, acizii grasi esentiali din uleiul de peste ajung in laptele matern si din lapte, ajung in organismul bebelusului.

Uleiul de peste contine mai multe tipuri de acizi grasi Omega 3, iar unul dintre ei este DHA. Expertii americani spun ca, de fapt, cantitatea de DHA din laptele matern al unei mame determina cat de mult DHA exista in sangele bebelusului ei.

DHA are mai multe roluri in dezvoltarea bebelusului, inclusiv in ceea ce priveste dezvoltarea creierului, retinei si sistemului imunitar.

Omega 3 inseamna si beneficii pentru mamicile care alapteaza

Depresia postpartum afecteaza pana la 25% dintre femei, arata statisticile de peste Ocean. Potrivit oamenilor de stiinta de la Texas Tech University Health Sciences Center, acizii Omega 3, in combinatie cu medicamentele antidepresive pot preveni si trata depresia si tot Omega 3 sunt considerati siguri pentru a fi administrati mamelor care alapteaza, mai ales daca sunt luati sub supravegherea medicului.

DHA este foarte important dupa nasterea bebelusului

Intr-adevar, expertii americani spun ca dupa nastere, nivelul de DHA al mamei poate sa ramana scazut, mai ales pentru ca alaptarea face ca rezervele ei de DHA sa se transmita in laptele matern, pentru a hrani bebelusul cu nutrientii necesari. Nevoia de DHA ramane critica pentru nou-nascut mai ales in primii doi ani de viata, pe masura ce dezvoltarea creierului continua in toata aceasta perioada.

Care este cantitatea recomandata de Omega 3?

Uleiul de peste (de o puritate inalta) este o sursa naturala si sigura de acizi grasi Omega 3 (in special DHA), ideal pentru femeile insarcinate si pentru cele care alapteaza. Expertii de peste Ocean recomanda intre 300 si 600 mg de DHA pe zi, pentru femeile insarcinate si pentru cele care alapteaza.

Vitaminele prenatale pe care le poti lua chiar si dupa ce ai nascut pot sa contina deja DHA, insa daca nu contin acest acid gras Omega 3, discuta cu medicul tau despre administrarea unui supliment cu Omega 3 din ulei de peste oceanic, pentru ca medicul tau este cel mai in masura sa iti recomande doza zilnica.

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

American Pregnancy Association - https://americanpregnancy.org/first-year-of-life/omega-3-supplements-baby/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0