Macrosomia: cauze, complicații și prevenire

Un bebeluș care este diagnosticat cu macrosomie fetală cântărește mai mult de 4 kilograme la naștere, indiferent de vârsta sa gestațională. Aproximativ 9% dintre bebelușii din întreaga lume au macrosomie.

În mod normal, la naștere, bebelușii născuți la termen cântăresc între 2,5 kg și 4 kg, în timp ce aceia cu macrosomie depășesc 4 kg. Un făt prea mare poate provoca o naștere dificilă și poate crește riscurile pentru nașterea prin cezariană și rănirea copilului în timpul nașterii. Bebelușii născuți cu macrosomie sunt, de asemenea, mai predispuși să aibă probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea și diabetul, mai târziu în viață.

TESTARE PCR COVID-19

Din ce cauze apare macrosomia?

Macrosomia poate apărea din cauze materne sau fetale.

Macrosomia provocată de cauze materne poate apărea în următoarele situații:

  • Diabetul matern (diabet gestațional, insulino-dependent sau indus de medicamente / diabet chimic). Hiperglicemia maternă este asociată cu hiperinsulinemia fetală și hiperglicemia fetală, ceea ce duce în cele din urmă la suprautilizarea glucozei de către făt și, prin urmare, la creșterea anormală.
  • Obezitatea. La nivel global, există o epidemie e obezitate, această afecțiune crescând riscul pentru diabet zaharat. Obezitatea maternă este legată de o creștere de 4 până la 12 ori a perspectivei de macrosomie fetală. Se consideră că baza metabolică standard a macrosomiei este rezistența crescută la insulină și hiperinsulinemia.
  • Multiparitatea. În comparație cu alți factori de risc matern, multiparitatea nu este un factor de risc major pentru macrosomie. Totuși, poate contribui la diabetul zaharat matern și la obezitate, care sunt cauze mai importante. 
  • Alți copii cu macrosomie. Femeile care au născut deja un copil cu macrosomie au un risc de cinci până la zece ori mai mare ca și următorul copil să fie macrosom.
  • Sarcină prelungită. O sarcină prelungită peste 42 de săptămâni este mai probabil asociată cu un risc crescut de macrosomie având în vedere furnizarea continuă de nutrienți și sânge bogat în oxigen către fătul în curs de dezvoltare.

Macrosomia provocată de cauze fetale poate apărea în următoarele situații:

  • Genul fătului. Macrosomia este mai frecvent observată la fătul de gen masculin, situație care poate fi parțial atribuită faptului că aceștia sunt, de obicei, cu aproximativ 150 de grame mai grei decât fetele.
  • Tulburări genetice și congenitale (sindromul Weiderman, sindromul Sotos, sindromul X fragil, sindromul Weaver)

Cum se diagnostichează macrosomia?

Medicul va cere detalii despre istoricul medical al pacientei și despre eventualele sarcini anterioare. De asemenea, verifică dimensiunea fătului în timpul sarcinii, deși această măsurare nu este întotdeauna exactă. Metodele de verificare a dimensiunii bebelușului includ: 

  • măsurarea înălțimii fundusului (lungimea de la vârful uterului mamei până la osul pubian; dacă este mai mare decât cea normală ar putea fi un semn al macrosomiei);
  • o ecografie (pentru a vizualiza fătul în uter; deși nu este complet precisă în prezicerea greutății la naștere, poate estima dacă fătul este macrosom);
  • verificarea nivelului lichidului amniotic (prea mult lichid amniotic este un semn că fătul produce urină în exces, deci ar putea fi mai mare decât în mod normal);
  • un test non-stres (măsoară bătăile inimii fătului când acesta se mișcă);
  • profilul biofizic (combină testul non-stres cu o ecografie pentru a verifica mișcările bebelușului, respirația și nivelul lichidului amniotic).

Cum este afectată nașterea de macrosomie?

Macrosomia poate duce la diverse probleme în timpul nașterii, de exemplu, umărul bebelușului se poate bloca în canalul de naștere, clavicula bebelușului sau un alt os se poate fractura, travaliul poate să dureze mai mult decât în mod normal, este nevoie de utilizarea forcepsului sau poate deveni necesară nașterea prin cezariană. Dacă medicul consideră că dimensiunea fătului poate să provoace complicații în timpul nașterii pe cale vaginală, poate recomanda direct nașterea prin cezariană.

La ce complicații poate duce macrosomia?

Macrosomia poate duce la complicații atât în cazul mamei, cât și al bebelușului. În cazul mamei, se pot produce leziuni ale vaginului (în timpul nașterii, vaginul sau mușchii perineali, dintre vagin și anus, se pot rupe), sângerări după naștere (un bebeluș mare poate preveni contracția mușchilor uterului așa cum ar trebui după naștere, ceea ce poate duce la sângerări în exces), ruptura uterină, care poate pune viața în pericol.

În cazul copilului, complicațiile care pot apărea includ obezitatea (bebelușii născuți cu o greutate mai mare sunt mai predispuși să fie obezi în copilărie) sau glicemia anormală. Bebelușii născuți mai mari sunt expuși și riscului de complicații la vârsta adultă: diabet, tensiune arterială crescută și obezitate. 

De asemenea, macrosomii riscă să dezvolte sindrom metabolic. Acest grup de afecțiuni include hipertensiune arterială, glicemie mare, exces de grăsime în jurul taliei și niveluri anormale de colesterol. Pe măsură ce persoana se maturizează, sindromul metabolic poate crește riscul pentru afecțiuni precum diabetul și bolile de inimă.

Cum se gestionează macrosomia?

Gestionarea macrosomiei nu este universal valabilă, trebuie să fie personalizată. După cum am spus, cei mai importanți doi factori determinanți ai macrosomiei fetale sunt diabetul matern necontrolat și creșterea excesivă în greutate. 

Combinația unui regim alimentar modificat cu terapie adecvată cu insulină la femeile gravide cu diabet poate duce la o reducere semnificativă a probabilității de a dezvolta macrosomia. Programele de exerciții gradate și tolerabile pot reduce riscul creșterii inutile în greutate în timpul sarcinii și, pe termen lung, pot reduce riscul de macrosomie dacă persoana nu are alți factori de risc.

Sarcinile cu macrosomie și fără diabet de bază reprezintă o provocare diferită pentru medici atunci când sunt necesare tratamente și intervenții adecvate. Nașterea vaginală asistată, cum ar fi cu utilizarea forcepsului, trebuie efectuată cu precauție semnificativă. 

Cum se previne macrosomia?

Educația adecvată pentru sănătate în ceea ce privește creșterea excesivă în greutate în timpul sarcinii ar trebui subliniată pentru toate gravidele. Atât în timp ce încearcă să obțină o sarcină, cât și în timupl sarcinii, se recomandă ca femeia să își păstreze o greutate adecvată, iar dacă suferă de diabet să urmeze întru totul recomandările specialistului. 

Foarte important, gravida trebuie să ceară sfatul medicului dacă nu este sigură legat de ce ar trebui să mănânce sau ce exerciții fizice să facă în timpul sarcinii pentru a-și păstra o greutate normală și o stare de sănătate generală cât mai bună.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Macrosomia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557577/
Cleveland Clinic - Fetel Macrosomia 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17795-fetal-macrosomia


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0