Chiar si 10 tigari pot dauna fatului in timpul sarcinii

Potrivit unui nou studiu, copiii nascuti de femei care fumeaza numai 10 tigari in timpul sarcinii ar putea mai tarziu, sa aiba probleme de gandire si invatare.

fumatul-in-timpul-sarcinii

Studiile au aratat de mult timp ca bebelusii cu mame care fumeaza sunt mai predispusi sa se nasca prematur si sa aiba probleme de comportament inca de la inceput. Noul studiu a aratat ca efectele negative asupra sanatatii ale expunerii la fumul de tigara in uter pot dura ani de zile, influentand functiile executive in adolescenta - aptitudini dobandite care se refera la memorie, gandire, rezolvarea de probleme si planificare - care sunt importante in scoala si in viata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aproape 8% din femeile din Statele Unite fumeaza in timpul sarcinii, potrivit U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite). Autorii studiului au precizat ca rezultatele subliniaza nevoia de mai multe programe pentru a le ajuta pe femeile aflate la varsta fertila, sa renunte la fumat.

„Deoarece tutunul se numara printre substantele cele mai des folosite in timpul sarcinii, si care sunt legale, aceste rezultate sugereaza importanta extraordinara de crestere a eforturilor depuse pentru ca femeile aflate la varsta fertila si femeile insarcinate sa aiba acces la programele de renuntare la fumat bazate pe furnizarea de dovezi” a precizat autorul studiului, Ruth Rose-Jacobs. Aceasta este profesor asociat de pediatrie la Scoala de Medicina a Universitatii Boston.

 

 

Pentru desfasurarea studiului, Rose-Jacobs si colegii sai s-au concentrat asupra unui grup de 131 de adolescenti care au fost monitorizati inca dinainte de nastere si pe baza informatiilor privind expunerea prenatala. Profesorii de liceu ai adolescentilor au completat un formular de evaluare a functiilor executive ale elevilor lor.

Dupa ce au luat in considerare expunerea elevilor la violenta, plumb si alte substante, dar si in functie de istoric, echipa de cercetare a descoperit ca numai expunerea prenatala la tutun a fost asociata cu agravarea functiilor executive in anii adolescentei, in special capacitatea de reglare a comportamentului.

Potrivit cercetatorilor, chiar si expunerea la numai 10 tigari a fost suficienta pentru a influenta negativ abilitatile de gandire ale copiilor, desi studiul a demonstrat mai degraba existenta unei asocieri, decat o relatie de tip cauza-efect.

 „Avand in vedere ca fumatul a 10 tigari poate avea un imapct negativ, este absolut necesar sa actionam in consecinta si sa oferim cat mai mult acces si educatie pentru a preveni rezultatele negative” a precizat Rose-Jacobs intr-un comunicat de presa al universitatii. Studiul a fost publicat online pe 1 iunie in revista Drug and Alcohol Dependence.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0