Chiar si 10 tigari pot dauna fatului in timpul sarcinii
Chiar si 10 tigari pot dauna fatului in timpul sarcinii
Chiar si 10 tigari pot dauna fatului in timpul sarcinii
Studiile au arătat de mult timp că bebelușii ai căror mame fumează sunt mai predispuși să se nască prematur și să aibă probleme de comportament încă de la început, pe lângă alte riscuri pentru sănătate. Potrivit unor cercetări recente, copiii născuți de femei care fumează și numai 10 țigări în timpul sarcinii ar putea, mai târziu, să aibă probleme de gândire și învățare.
În rândul adulților, consecințele fumatului sunt bine cunoscute: mulți oameni sunt conștienți de faptul că fumatul poate duce la boli cardiovasculare, pulmonare și oncologice, precum și la alte boli cronice. Aceste consecințe negative asupra sănătății nu apar imediat ce o persoană începe să fumeze, se arată într-un studiu recent, ci după mai multă vreme, de aceea nu prea provoacă suficientă îngrijorare pentru ca persoana să se motiveze să renunțe la fumat.
Același studiu precizează că, la nivel global, proporția fumătorilor este mult mai mică în rândul femeilor, cu 6,62% dintre femeile identificate ca fumătoare, comparativ cu 32,7% dintre bărbați. Cu toate acestea, această proporție este considerabil mai mare în rândul femeilor din țările cu venituri mari, 17,6% dintre femei, comparativ cu 26,9% dintre bărbați identificându-se ca fumători.
Însă, mai spun autorii, există dovezi că femeile sunt mai susceptibile să renunțe la țigări în timpul sarcinii, deși unele nu fac acest lucru. Prevalența globală a fumatului în timpul sarcinii este estimată la 1,7%, fiind semnificativ mai mare în țările cu venituri mari, ajungând la 7,2% în SUA și 8,1% în Europa. Statisticile arată că acelea care continuă să fumeze în timpul sarcinii sunt mai ales femeile cu un nivel de educație mai scăzut și cele care se confruntă cu o sarcină neplanificată.
Din păcate, efectele negative asupra sănătății fătului nu sunt puține. Mai mult, efectele expunerii la fumul de țigară în uter pot dura ani la rând, influențând funcțiile executive ale copilului inclusiv în adolescență - aptitudini dobândite care se referă la memorie, gândire, rezolvarea de probleme și planificare - care sunt importante nu doar la școală, ci în viața de zi cu zi.
Fumatul în timpul sarcinii dăunează copilului pe termen lung
Având în vedere că există o serie de femei care fumează în timpul sarcinii - declarate, cam 1,7% la nivel mondial -, oamenii de știință sunt de părere că e nevoie de mai multe programe pentru femeile aflate la vârsta fertilă, care să le ajute să renunțe la fumat.
„Deoarece tutunul se numără printre substanțele cele mai des folosite în timpul sarcinii, și care sunt legale, aceste rezultate sugerează importanța extraordinară de creștere a eforturilor depuse pentru ca femeile aflate la vârsta fertilă și femeile însărcinate să aibă acces la programele de renunțare la fumat bazate pe furnizarea de dovezi”, a precizat autorul unui studiu recent, Ruth Rose-Jacobs, profesor asociat de pediatrie la Școala de Medicină a Universității Boston.
Pentru desfășurarea studiului, profesoara și colegii săi s-au concentrat asupra unui grup de 131 de adolescenți care au fost monitorizați încă de dinainte de naștere și pe baza informațiilor privind expunerea prenatală. Profesorii de liceu ai adolescenților au completat un formular de evaluare a funcțiilor executive ale elevilor lor.
După ce au luat în considerare expunerea elevilor la violență, plumb și alte substanțe, dar și în funcție de istoric, echipa de cercetare a descoperit că numai expunerea prenatală la tutun a fost asociată cu agravarea funcțiilor executive în anii adolescenței, în special capacitatea de reglare a comportamentului.
Potrivit cercetătorilor, chiar și expunerea la numai 10 țigări a fost suficientă pentru a influența negativ abilitățile de gândire ale copiilor, deși studiul a demonstrat mai degrabă existența unei asocieri, decât o relație de tip cauză-efect.
„Având în vedere că fumatul a 10 țigări poate avea un impact negativ, este absolut necesar să acționăm în consecință și să oferim cât mai mult acces și educație pentru a preveni rezultatele negative”, a precizat profesor Rose-Jacobs într-un comunicat de presă al universității.
Ce alte efecte poate avea fumatul în timpul sarcinii asupra copilului?
Fumatul în timpul sarcinii poate avea multiple efecte negative asupra sănătății copilului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Restricția de creștere intrauterină
Nicotina și alte substanțe chimice din fumul de țigară pot restricționa fluxul de sânge și oxigen către făt, ceea ce poate duce la o creștere fetală insuficientă. Acest lucru poate rezulta în greutate mică la naștere.
Naștere prematură
Femeile care fumează în timpul sarcinii au un risc crescut de naștere prematură, ceea ce înseamnă că bebelușul se naște înainte de săptămâna 37 de sarcină. Nașterea prematură poate duce la multiple complicații de sănătate pentru nou-născut, inclusiv probleme respiratorii, dificultăți de alimentație și alte afecțiuni medicale.
Malformații congenitale
Fumatul în timpul sarcinii este asociat cu un risc crescut de malformații congenitale, inclusiv defecte cardiace, palatoschizis (gură de lup) și alte anomalii structurale.
Complicații placentare
Fumatul poate cauza probleme cu placenta, cum ar fi placenta previa (placenta acoperă parțial sau total colul uterin) și abruptio placentae (dezlipirea prematură a placentei), ambele fiind complicații grave care pot pune în pericol viața mamei și a copilului.
Sindromul de moarte subită a sugarului
Bebelușii născuți din mame fumătoare au un risc crescut de sindrom de moarte subită a sugarului. Fumatul expune copilul la toxine care pot afecta sistemul respirator și nervos central, crescând astfel riscul de moarte subită.
Moarte fetală intrauterină
Fumatul a fost, de asemenea, asociat, într-o manieră dependentă de doză, cu un risc crescut de moarte fetală intrauterină, deci decesul copilului nenăscut.
Probleme respiratorii
Expunerea la fumul de țigară poate afecta dezvoltarea plămânilor copilului, crescând riscul de afecțiuni respiratorii la naștere și în copilărie, cum ar fi astmul și infecțiile respiratorii.
Probleme de comportament și de învățare
Expunerea prenatală la nicotină și alte substanțe toxice din fumul de țigară poate afecta dezvoltarea creierului copilului, conducând la probleme de comportament, dificultăți de învățare și tulburări de atenție (ADHD) în copilărie și adolescență.
Boli intestinale
Pe termen lung, expunerea fetală la fumat în timpul sarcinii poate duce la dezvoltarea mai frecventă a patologiilor gastrointestinale.
Pentru a minimiza aceste riscuri, este esențial ca femeile să evite fumatul în timpul sarcinii și să evite, de asemenea, expunerea la fumatul pasiv. Renunțarea la fumat, ideal înainte de concepție sau cât mai curând posibil în timpul sarcinii, este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea copilului nenăscut. Dacă renunțarea la fumat este dificilă, este recomandat ca femeile însărcinate să ceară ajutorul medicului pentru îndrumare.
Cum faci să te lași de fumat dacă ai aflat că ești însărcinată?
Renunțarea la fumat în timpul sarcinii este una dintre cele mai importante decizii pe care le poți lua pentru sănătatea ta și a copilului tău. Iată câteva strategii și sfaturi care te pot ajuta să te lași de fumat:
- Întreabă-ți medicul despre ce poți face să-ți fie mai ușor să renunți la fumat. Acesta îți poate oferi sfaturi, resurse și, dacă este necesar, poate prescrie terapii de substituție a nicotinei care sunt sigure pentru sarcină.
- Alege o dată apropiată pentru a te lăsa de fumat și respect-o. Pregătește-te mental și fizic pentru această schimbare.
- Aruncă toate țigările, brichetele, scrumierele și orice altceva care îți amintește de fumat din casă, mașină și de la locul de muncă.
- Recunoaște situațiile, locurile sau emoțiile care îți declanșează dorința de a fuma și găsește modalități de a le evita sau de a le gestiona.
- Găsește alternative sănătoase la fumat, cum ar fi mestecatul gumei fără zahăr, consumul de fructe sau legume crocante, sau practicarea exercițiilor de respirație profundă.
- Construiește-ți o dietă echilibrată, care oricum este foarte importantă în sarcină, fă exerciții fizice regulate și dormi suficient. Un stil de viață sănătos te poate ajuta să gestionezi stresul și să reduci dorința de a fuma.
- Practică tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, yoga, exercițiile de respirație sau terapia prin artă, pentru a gestiona stresul și anxietatea din sarcină fără a apela la țigări.
- Spune-le tutror cunoscuților că renunți la fumat, pentru că sprijinul lor poate fi foarte valoros. Poți, de asemenea, să te alături unui grup de suport pentru renunțarea la fumat, fie online, fie în persoană.
- Amintește-ți des că renunțarea la fumat este un pas crucial pentru a avea o sarcină cât mai sănătoasă și pentru a-i oferi copilului tău cel mai bun start în viață. Cu sprijin adecvat și hotărâre, vei reuși să te lași de fumat.
Oamenii de știință subliniază că, deși un număr mai mic de țigări în sarcină este asociat cu rezultate mai puțin severe decât un număr mai mare, este important ca femeile însărcinate să știe că, chiar și în doze mici, fumatul are consecințe și asupra fătului, dar și asupra sănătății gravidei. Intervențiile eficiente pentru renunțarea la fumat în timpul sarcinii includ consiliere la intervale regulate și furnizarea de terapie de înlocuire a nicotinei pacientelor care nu răspund doar la consiliere.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Smoking, Pregnancy, and Babies
https://www.cdc.gov/tobacco/campaign/tips/diseases/pregnancy.html
BMC - Cigarette smoking during pregnancy and adverse perinatal outcomes: a cross-sectional study over 10 years
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-022-14881-4
Studiul „Cigarette smoking during pregnancy and adverse perinatal outcomes: a cross-sectional study over 10 years”, apărut în BMC Public Health 22, 2403 (2022). https://doi.org/10.1186/s12889-022-14881-4, autori: Tarasi, B., Cornuz, J., Clair, C. et al.
NCBI - Intrauterine exposure to tobacco and executive functioning in high school
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5539953/
Studiul „Intrauterine exposure to tobacco and executive functioning in high school”, apărut în Drug Alcohol Depend. 2017 Jul 1; 176: 169–175. Published online 2017 May 10. doi: 10.1016/j.drugalcdep.2017.02.022, autori: Ruth Rose-Jacobs et al.
Te-ar mai putea interesa și...