Câtă apă ar trebui să bea copilașul tău?

Toată lumea știe că apa este esențială pentru viață. Însă, după ce ai petrecut un an de zile calculând cantitatea optimă de lapte pentru fiecare masă, în primul an de viață al copilului, poate fi puțin bulversant să treci la o strategie de consum de apă pentru micuț. Așadar, e posibil să te întrebi, la început, de câtă apă are nevoie copilașul tău.

Este bine să bea apă în mod constant pe parcursul zilei, sau doar din când în când? Și, mai important, cum combini aportul necesar de apă cu cel de lapte pentru o hidratare și hrănire optimă?

Mai jos, regăsești toate informațiile pe care trebuie să le cunoști atunci când copilașul tău începe să bea apă. 

De ce este apa importantă pentru copiii mai mari de un an?

Specialiștii sunt de părere că apa trebuie să fie principala sursă de hidratare pentru copiii mai mari de un an. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În primul rând, un aport suficient de apă contribuie la procesul de digestie și previne constipația. Totodată, pe măsură ce micuțul începe să meargă, să se rostogolească și să alerge, are tot mai mare nevoie de un aport susținut de lichide, mai ales dacă se joacă și afară, pe timp de vară. 

În al doilea rând, consumul de apă contribuie la echilibrarea temperaturii corporale, lubrifiază încheieturile și protejează țesuturile. De asemenea, fiind o băutură lipsită de calorii și zahăr, apa nu îi va afecta în niciun fel metabolismul micuțului. 

De câtă apă au nevoie copiii mici?

După cum am menționat mai devreme, apa este foarte importantă pentru micuți. Cu toate acestea, e importantă și cantitatea de apă pe care o primesc zilnic. În timp ce unii specialiști recomandă o ceașcă de apă pe zi, pentru fiecare an de viață, și anume o ceașcă de apă la un an, două pentru doi ani și așa mai departe, nu există o cantitate ideală unanim acceptată. 

În plus, necesarul zilnic de apă depinde nu numai de vârstă, ci și de genul și de nivelul de activitate al copilului. 

În medie, este indicat un aport de două-patru cești de apă pe zi pentru copiii cu vârste între unu și trei ani. Alături de consumul de lapte și de lichide din mâncare, această cantitate de apă este suficientă pentru nevoile de hidratare ale copilului.  

Când trebuie să îi dai copilului lapte și când apă?

Medicul pediatru ți-a explicat, deja, importanța hrănirii cu lapte a celui mic. Acesta conține grăsimi sănătoase și proteine pentru a-i asigura o dezvoltare normală. 

În principiu, experții recomandă undeva între două și trei cești de lapte pe zi pentru copiii cu vârste cuprinse între unu și doi ani, respectiv o jumătate de ceașcă pentru copiii cu vârste între doi și cinci ani. 

Deși laptele vine la pachet cu multiple beneficii, mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Prea mult lapte poate duce la sațietate rapidă, privându-l astfel pe micuț de nutrienții din alte alimente. Acest lucru poate duce, în timp, la deficiență de fier. În mod ideal, apa trebuie să fie principala sursă de hidratare a copiilor mai mari de un an. Laptele poate fi furnizat la masă sau între mese, pe post de gustare. 

Care sunt simptomele și pericolele asociate cu deshidratarea?

Pentru o problemă cu o soluție atât de simplă, deshidratarea poate fi destul de periculoasă pentru sănătate. Fie că cel mic nu are suficient acces la fluide sau suferă de probleme gastrointestinale, cum ar fi diareea și vărsăturile, deshidratarea se poate instala mai ușor decât ți-ai imagina. 

Organismul copiilor mici este mai compact, având deci rezerve de apă mai limitate, așa încât aceștia sunt expuși la un risc mai mare de deshidratare față de copiii mai mari sau de adulți. 

Printre principalele semne de deshidratare la copiii cu vârste între unu și trei ani se numără:

-    Lipsa de energie
-    Urinare rară sau lipsa nevoii de a urina
-    Urină închisă la culoare
-    Buze și piele uscate
-    Piele rece
-    Iritabilitate excesivă
-    Lipsa lacrimilor atunc când plâng
-    Ritm cardiac accelerat 

Dacă deshidratarea nu este descoperită și remediată la timp, poate da complicații serioase și poate duce inclusiv la deces. 

Care sunt pericolele asociate cu suprahidratarea?

Din fericire, suprahidratarea este extrem de rară. Cu toate acestea, nu este imposibil pentru cel mic să devină suprahidratat și să sufere de intoxicație cu apă. Acest fenomen poate duce la hiponatremie, un dezechilibru sever de sodiu în organismul copilului. Hiponatremia poate apărea, inițial, cu simptome de oboseală excesivă și stare de greață și progresa prin simptome mai severe, precum vărsături, umflarea creierului, crize convulsive, comă și deces.  

Dacă suspectezi că micuțul este suprahidratat, mergi la medic de urgență. 

În cazuri minore de hidratare în exces, în schimb, singurele simptome vizibile sunt dereglarea poftei de mâncare. Prin urmare, ai grijă ca cel mic să nu se obișnuiască cu biberonul cu apă și să nu transforme băutul constant de apă într-un obicei.

Alte opțiuni de băuturi pentru cei mici

Pe măsură ce copilul tău începe să învețe să vorbească, nu trebuie să fii surprinsă dacă va începe să solicite în mod insistent alte tipuri de băuturi în afară de apă și lapte. Organismul uman este programat în așa fel încât să solicite diversitate și să poftească la dulce, așa că, odată ce micuțul începe să aibă acces la arome dulci, cum ar fi cele din fructe, este foarte posibil să înceapă să îți ceară mai des băuturi și alimente dulci. 

Cu toate acestea, experții nu recomandă sucurile dulci celor mici, cel puțin nu la vârste foarte fragede și în niciun caz în mod frecvent. 

Băuturile dulci precum sucurile acidulate sau cele din fructe conservate nu oferă un aport nutrițional valoros și vin la pachet cu multe calorii și zahăr adăugat. 

Mai mult, specialiștii recomandă limitarea aportului de suc de fructe la numai 100 grame pe zi la copiii cu vârste cuprinse între unu și trei ani. În cazul copiilor supraponderali sau subponderali, se recomandă eliminarea sucului de fructe și un aport sporit de fructe proaspete, ca metodă de înlocuire.

În ceea ce privește băuturile acidulate, acestea nu își au locul în dieta alimentară a celui mic, în primii ani de viață. 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - How Much Water Should Your Child Drink?
https://www.healthline.com/health/childrens-health/how-much-water-should-a-toddler-drink 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0