Apariția dinților de lapte, o cauză a febrei?

Erupția dinților este un proces fiziologic natural care constă în migrarea dintelui din poziția sa intraosoasă, din maxilar, pentru a apărea în cavitatea bucală. Erupția dinților de lapte începe de regulă, între 4 și 10 luni de la nașterea bebelușului. Apariția dinților de lapte, cunoscută și ca dentiția primară sau temporară, este aproape întotdeauna finalizată la un copil cu o vârstă de 30 de luni.

Problema simptomelor asociate cu erupția dinților de lapte a fost controversată, întrucât unele studii au raportat că simptomele specifice, mai ales febra, sunt corelate cu dentiția primară, în timp ce altele nu au demonstrat această legătură.

Astfel, apariția dinților de lapte a fost asociată, conform unora dintre studii, cu unele simptome care includ iritabilitatea, iritația gingivală, creșterea salivației, somnul agitat, diareea, pierderea poftei de mâncare și febra. Dintre aceste simptome, febra a fost cea mai frecvent raportată de către mame și specialiștii din domeniul sănătății, în puține studii adecvate, existente în literatura de specialitate.

Când încep să apară dinții de lapte?

În unele situații bebelușii se nasc cu dinții deja formați, acei dinți fetali, ce sunt prezenți deasupra liniei gingiei la naștere. În alte situații, unor bebeluși încep să le apară dinții de lapte  înainte de a avea 4 luni, iar altora după 12 luni, dar majoritatea celor mici încep să aibă dentiție la aproximativ 6 luni.

Fiecare copil se manifestă diferit odată cu dentiția primară. Unii bebeluși abia scâncesc atunci când le iese un dinte de lapte, în vreme ce alții plâng și sunt capricioși pentru perioade lungi de timp.

Simptome creșterea dinților de lapte

Dinții de lapte apar uneori fără dureri sau disconfort, însă alteori, se pot observa simptome ca:
•    gingiile iritate, dureroase și roșii; 
•    erupția cutanată pe bărbie, obraji, gât;
•    starea de iritabilitate, semne de agitație ale bebelușului, adică este mai supărat decât de obicei;
•    hipersalivația;
•    scăderea apetitului pentru alimente solide;
•    cel mic mușcă, roade și mestecă foarte mult jucării sau alte obiecte;
•    bebelușul are un somn agitat, se trezește în timpul nopții.

Aceste simptome apar cu aproximativ patru zile înainte și până la trei zile după apariția dinților de lapte ai bebelușului, deși simptomele mai deranjante, inclusiv scăderea poftei de mâncare, lipsa unui somn liniștit, erupția cutanată sunt cele mai frecvente în ziua în care a erupt dintele sau cu o zi-două înainte de erupție. Aceasta înseamnă că dentiția nu va dura săptămâni sau luni, cu excepția cazului în care cel mic are dinți care apar unul după altul.

Totodată, mulți specialiști consideră că apariția dinților de lapte nu cauzează niciun simptom pentru majoritatea copiilor și că dentiția este cauza multor alte evenimente care au loc în intervalul de timp cuprins între aproximativ 6 și 24 de luni.

Apariția dinților de lapte provoacă febră? 

Majoritatea specialiștilor consideră că apariția dinților de lapte nu provoacă febră, cu atât mai puțin, o febră mare. Dentiția poate provoca totuși, febră de grad scăzut, mai ales în ziua în care dintele a erupt, de fapt. Dacă ai îndoieli în această privință, nu da vina pe apariția dinților de lapte pentru temperatura ridicată a corpului bebelușului tău, mai ales că aceasta ar putea fi o coincidență, iar cel mic ar putea avea și o altă boală care cauzează febră. Orice temperatură peste 38 °C este un semn că, probabil, copilul tău este bolnav.

Deși de obicei, medicul pediatru ar putea să nu asocieze simptomatologia bebelușului cu apariția dinților de lapte, dacă observi că micuțul tău are aceleași simptome de fiecare dată când îi dă câte un dinte nou, atunci poți spune că acele simptome sub asociate cu dentiția, mai ales dacă acestea sunt simptome destul de ușoare, iar copilul tău pare, de altfel, în regulă. Însă, dacă cel mic tocmai a răcit, începe să  se trezească noaptea, se trage de urechi, nu mănâncă bine și are febră, în aceste situații, deși vezi că urmează să îi dea un dinte de lapte, este mai probabil ca simptomele lui să fie cauzate de o infecție a urechii decât apariția acelui dinte.

În ce ordine apar dinții de lapte?

Modul în care de obicei, apar dinții bebelușilor urmează această ordine:
•    incisivii inferiori (dinții frontali inferiori), ce sunt, de obicei, primii care apar la aproximativ 5 până la 7 luni de la naștere;
•    incisivii superiori (dinții frontali superiori), ce tind să apară la aproximativ 6 până la 8 luni;
•    incisivii laterali superiori (ambele părți ale dinților superiori din față), ce apar aproximativ după 9 până la 11 luni de la naștere;
•    incisivii laterali inferiori (ambele părți ale dinților frontali inferiori), acestea apar prin aproximativ 10 până la 12 luni;
•    primii molari (dinții din spate), ce apar aproximativ după 12 până la 16 luni; 
•    caninii, poziționați spre partea din spate a gurii, apar aproximativ între 16 și 20 de luni de la naștere;
•    molarii secundari, ce ies în jurul perioadei de timp de 20 până la 30 de luni de când   s-a născut cel mic.

Majoritatea copiilor vor avea toți dinții de lapte până la vârsta de 2 ani și jumătate. De regulă, apariția dinților de lapte poate fi ușoară și nedureroasă pentru mulți dintre copii, însă dacă bebelușul tău simte acest proces inconfortabil, poți apela la tratamentele tipice care includ: 
•    utilizarea unui ajutor în procesul de apariție a dinților de lapte, cum ar fi folosirea inelelor sau suzetelor pentru dentiție;
•    masarea gingiilor, pentru calmarea acestora, cu un tifon umed și rece;
•    hrănirea bebelușului cu biscuiți pentru dentiție, pentru erupții dentare;
•    administrarea unui calmant, cum ar fi Acetaminofenul (Paracetamolul) sau Ibuprofenul, dacă cel mic are peste 6 luni și doar la recomandarea medicului pediatru;
•    aplicarea gelurilor speciale pentru dentiție.

Mai mult decât atât, înainte de a folosi gelurile și comprimatele pentru dentiție, pentru a evita suprautilizarea acestora, este recomandat să te asiguri că simptomele bebelușului tău sunt cauza apariției dinților de lapte, ci nu a altor situații medicale precum infecțiile virale, problemele legate de somn și infecțiile urechii. De aceea, este indicat să ceri sfatul medicului.
 
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS: „Baby teething symptoms”, https://www.nhs.uk/conditions/baby/babys-development/teething/baby-teething-symptoms/
NCBI: „Association between Fever and Primary Tooth Eruption: A Systematic Review and Meta-analysis”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5661046/


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0