Un nivel mare de testosteron afecteaza sanatatea femeilor [studiu]
Un nivel mare de testosteron afecteaza sanatatea femeilor [studiu]
Un nivel mare de testosteron afecteaza sanatatea femeilor [studiu]
Un nivel prea mare al testosteronului la femei crește riscul de diabet zaharat de tip 2 și sindromul ovarelor polichistice (SOP), arată cercetări recente. Un nivel ridicat de testosteron circulant influențează diferit sănătatea bărbaților și a femeilor, în conformitate cu dovezile adunate de o echipă de cercetători internaționali în urma unui studiu recent. Deși testosteronul este văzut ca un hormon specific masculin, în realitate se produce în mod natural și în corpul femeilor. Diferența constă în nivelurile prezente în organism.
Testosteronul este un hormon cu o influență majoră asupra caracteristicilor corporale și comportamentale văzute ca bărbat și/sau masculin. În timpul pubertății (în anii adolescenței), testosteronul îi ajută pe băieți să dezvolte trăsături masculine, cum ar fi părul corporal și facial, vocea mai profundă și forța musculară. Bărbații au nevoie de testosteron pentru a produce spermatozoizi.
Nivelurile de testosteron scad în general odată cu vârsta, astfel încât bărbații în vârstă au tendința de a avea un nivel scăzut de testosteron din sânge. De aceea, nu este surprinzător că numeroasele cercetări efectuate asupra testosteronului la oameni se concentrează în principal pe bărbați.
Și femeile au testosteron natural, iar testosteronul funcționează uneori prin conversie în estradiol. Deși testosteronul există și funcționează în mod similar la femei și bărbați, bărbații au un testosteron mediu semnificativ mai mare decât femeile.
Există o diferență între testosteronul masculin și cel feminin?
Nu. Bărbații și femeile produc același tip de hormon testosteron. Interesant este că, totuși, corpul feminin transformă testosteronul și alți androgeni în hormoni sexuali feminini. Cu toate acestea, diferențele dintre testosteronul masculin și feminin sunt legate de partea corpului care o produce și de nivelurile normale de testosteron pentru bărbați și femei.
De exemplu, corpul bărbaților produce în principal testosteron în testicule. Dar corpul femeilor produce testosteron în ovare, glandele suprarenale, celulele adipoase și celulele pielii.
O deficiență de testosteron în uter poate afecta dezvoltarea unui făt de sex masculin. De asemenea, poate afecta pubertatea și poate încetini sau opri creșterea sau dezvoltarea unei persoane.
Nivelurile hormonale se modifică pentru persoanele de toate sexele pe măsură ce îmbătrânesc. Femeile experimentează o schimbare mai dramatică a hormonilor, cu nivelurile scăzând până la menopauză, în timp ce bărbații experimentează o schimbare mai treptată a nivelurilor hormonale.
Niveluri normale de testosteron
În circumstanțe normale, testosteronul îndeplinește multe funcții importante în corpul tău.
Testosteronul la bărbați
La bărbați, acest hormon joacă un rol-cheie în:
- Dorința sexuală
- Producția de spermă
- Creșterea mușchilor și a oaselor
- Tonul vocii și creșterea părului
- Dezvoltarea organelor sexuale masculine
- Dispoziție
În general, specialiștii consideră că nivelurile normale de testosteron la bărbați sunt între 300 și 1.000 de nanograme per decilitru (ng/dL). Aceste intervale pot varia ușor în funcție de criteriile utilizate de fiecare laborator în parte.
Nivelurile tale de testosteron pot fi mai mari sau mai scăzute în funcție de vârstă, sex, medicamentele pe care le iei și alte probleme de sănătate pe care le ai. Producția de testosteron tinde să încetinească pe măsură ce o persoană îmbătrânește.
Testosteronul la femei
Deși femeile produc mai puțin testosteron decât bărbații, acest hormon joacă totuși un rol vital în modul în care funcționează corpul persoanelor de sex feminin.
La femei, testosteronul ajută la:
- Forța osoasă
- Funcția ovariană
- Dorința sexuală
- Un nivel normal de testosteron la femei este considerat a fi între 15-70 ng/dL.
Simptome testosteron ridicat sau scăzut
Simptome testosteron ridicat la bărbați
A avea prea mult testosteron nu este o problemă comună pentru bărbați. Cu toate acestea, bărbații care au prea mult testosteron se pot confrunta cu:
- Număr scăzut de spermatozoizi
- Prostata mărită
- Leziuni ale mușchilor inimii
- Boli de ficat
- Acnee
- Creștere în greutate
- Hipertensiune arterială sau colesterol ridicat
- Retenție de fluide
- Comportament agresiv sau schimbări de dispoziție
- Dureri de cap
- Creșterea masei musculare
- Risc mai mare de cheaguri de sânge
Simptome testosteron scăzut la bărbați
Nivelul scăzut de testosteron este mai frecvent în rândul bărbaților. Această problemă se manifestă prin:
- Mărire a sânilor
- Libidou scăzut
- Dificultatea în a avea ercții
- Număr scăzut de spermatozoizi
- Probleme de fertilitate
- Oase fragile
- Iritabilitate sau dificultăți de concentrare
- Pierderea părului
- Depresie
- Pierderea masei musculare
- Oboseală
Simptome testosteron ridicat la femei
Echilibrul corect între testosteron și estrogen este crucial pentru ca ovarele unei femei să funcționeze corespunzător. Femeile cu prea mult testosteron pot avea o voce prea profundă sau o scădere în dimensiune a sânilor. Una dintre cele mai frecvente cauze ale testosteronului crescut la femei este o afecțiune numită sindromul ovarului polichistic, care se caracterizează prin ovare mărite cu chisturi mici.
Femeile care au nivelul testosteronul crescut se mai pot confrunta cu:
- Infertilitate
- Acnee
- Menstruații neregulate
- Obezitate
- Chelie cu model masculin
- Depresie sau anxietate
Simptome testosteron scăzut la femei
Femeile pot avea, de asemenea, un deficit de testosteron, care poate cauza:
- Menstruații neregulate
- Probleme de fertilitate
- Osteoporoză
- Dorință sexuală scăzută
- Uscăciune vaginală
- Modificări ale sânilor
- Depresie sau lipsa de concentrare
Care este impactul testosteronului asupra sănătății ambelor sexe
O echipă internațională de cercetători a evaluat într-un studiu¹ nivelul de testosteron și date genetice de la mai mult de 425.000 de persoane. Oamenii de știință au analizat mai mult de 2.500 de variabile genetice care reglementează acest hormon și au identificat efectele pe care diferitele niveluri de testosteron le-au avut asupra bărbaților și femeilor din punct de vedere al riscului de boală.
Rezultatele acestui studiu sugerează că un nivel mai ridicat de testosteron pare să crească riscul de a dezvolta boli metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2 la femei, dar se dovedește benefic în reducerea aceluiași risc de boală la bărbați. Nivelurile de testosteron la bărbați și femei sunt ereditare (transmisibile de la părinte la copil) și influențate de efectul combinat al multor gene, spun cercetătorii.
Un testosteron mare, efecte pozitive asupra bărbaților și negative asupra femeilor
Cercetătorii au evaluat o gamă largă de variabile genetice pentru a ajuta la explicarea relațiilor cauză-efect între nivelurile de testosteron și sănătate. Nivelul ridicat de testosteron pare a fi protector împotriva bolilor metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, la bărbați, dar crește riscul de diabet și sindrom de ovare polichistice (SOP) la femei.
Efectul testosteronului mărit asupra femeilor nu este cu adevărat o surpriză, deoarece sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune hormonală care apare frecvent în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă. Acestea pot avea perioade menstruale prelungite sau menstruații rare, printre alte simptome, și se constată că au un nivel excesiv de hormoni reproducători masculini. Complicațiile pe termen lung ale acestei afecțiuni includ un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 și boli de inimă.
Un nivel mai ridicat de testosteron la femei crește riscul de diabet zaharat tip 2 cu 37% și cu 51% riscul de sindromul ovarelor polichistice. Cu toate acestea, nici veștile pentru bărbați nu sunt toate bune: un nivel prea ridicat de testosteron la bărbați crește riscul pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostată.
Genetica influențează modul în care testosteronul afectează sănătatea
O descoperire surprinzătoare pentru cercetători a fost regularea genetică total diferită a testosteronului la bărbați și femei. A fost interesant de constatat că nivelurile de testosteron sunt un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de prostată la bărbați, deoarece până acum existau suspiciuni, dar nu și dovezi. Descoperirea cum că testosteronul le crește femeilor riscul să dezvolte sindromul ovarului polichistic a fost, de asemenea, neașteptată.
Oamenii de știință sunt de părere că aceste descoperiri nu reprezintă, totuși, un motiv pentru a lua în considerare scăderea testosteronului pentru a îmbunătăți previziunile legate de sănătate. Întrebați care sunt motivele pentru care bărbații și femeile ar putea lua în considerare anumite măsuri pentru a-și regla nivelul de testosteron, specialiștii au răspuns că nu recomandă nimănui să ia medicamente pentru a modifica nivelul testosteronului doar pe baza constatărilor din acest studiu. Cu toate acestea, există deja un mare interes în utilizarea suplimentelor care au în vizor nivelul de testosteron și a unor prescripții pe scară largă pentru acest hormon.
La femei, concluzionează autorii studiului, testosteronul pare a fi dăunător pentru creșterea riscurilor de boli metabolice și unele tipuri de cancer. La bărbați, situația este mai complexă: există în mod clar un compromis atunci când se ia în considerare tratamentul cu testosteron la bărbați cu reducerea riscului metabolic pentru sănătate, dar cu o sensibilitate crescută la cancerul de prostată. În plus, este nevoie de mai multe date pentru a înțelege rolul testosteronului în bolile de inimă.
Societatea de Endocrinologie din Statele Unite ale Americii (SUA) pune accentul pe rezultatele studiilor clinice recente, menționând că există o continuă incertitudine cu privire la beneficiile și riscurile terapiei cu testosteron la bărbații cu un nivel scăzut documentat al acestui hormon.
În concluzie, testosteronul este un hormon important atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Dacă nivelul de testosteron este prea scăzut sau prea ridicat, este posibil să dezvolți simptome care interferează cu viața de zi cu zi. Un simplu test de sânge te poate ajuta să determini dacă nivelul tău de testosteron este în intervalul normal, adică dacă este în intervalul 300-1.000 ng/dL pentru bărbați și 15-70 ng/dL pentru femei.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Endocrine Web - High Levels of Testosterone Affect Women and Men Differently
https://www.endocrineweb.com/news/other-endocrine-disorders/62835-high-levels-testosterone-affect-women-men-differently
1. Studiul „Using human genetics to understand the disease impacts of testosterone in men and women”, apărut în Nature Medicine, February 2020, autori: Katherine S Ruth, Felix D. Ray et al.
https://www.nature.com/articles/s41591-020-0751-5
Urology Care Foundation - What is Low Testosterone?
https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/l/low-testosterone
Mount Sinai - Testosterone
https://www.mountsinai.org/health-library/tests/testosterone
Te-ar mai putea interesa și...