Un contraceptiv non-hormonal a avut rezultate bune într-un studiu pe animale (studiu)

O echipă de cercetare lucrează la realizarea unui contraceptiv non-hormonal bazat pe anticorpi, care a avut rezultate bune în testarea pe animale.

Pentru nenumărate femei, prevenirea sarcinii înseamnă utilizarea de contraceptive hormonale care pot avea diverse efecte secundare, de la neplăcute la foarte grave. Cercetătorii lucrează la un alt tip de contraceptiv care poate oferi o alternativă: anticorpii, care se leagă de celulele spermatozoizilor și le prind astfel încât să nu mai poată pătrunde în mucusul vaginal.

Spermatozoizii trebuie să înoate prin mucus și să urce în tractul superior reproducător feminin pentru a ajunge la locul potrivit și a fertiliza ovulul, explică aceștia. De obicei, doar aproximativ 1% din sperma ejaculată intră în colul uterin, chiar mai puțin ajunge la uter și doar câteva zeci de spermatozoizi dintre cei 200 de milioane din ejaculați ajung în vecinătatea ovulului.

Dintre cele mai fiabile metode anticoncepționale, multe sunt contraceptive hormonale care funcționează prin furnizarea de doze constante de hormoni sexuali pentru a opri eliberarea ovulelor din ovare. Pilula contraceptivă, implantul și inelul vaginal sunt foarte eficiente în prevenirea sarcinii, dacă sunt utilizate corect.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Din păcate, unele femei au efecte secundare grave în urma administrării acestor medicamente, de la creștere în greutate și libido scăzut până la migrene și modificări ale dispoziției, ajungând chiar și la depresie. Există, de asemenea, alte riscuri de sănătate asociate, cum ar fi un risc mai mare de cheaguri de sânge și un risc ușor crescut de cancer de sân.

Este de înțeles, deci, de ce unele femei sunt dornice să găsească opțiuni non-hormonale pentru prevenirea sarcinii sau se întreabă cât de mult ar putea dura până când se dezvoltă o metodă contraceptivă masculină. Există astfel o nevoie clară de studii clinice pe scară largă pentru forme noi și existente de contracepție, dar investițiile sunt puține în realizarea acestui lucru și prioritatea tinde să fie acordată altor domenii de cercetare.

Speranțe noi pentru realizarea unui contraceptiv non-hormonal, pe bază de anticorpi

Într-un studiu¹ apărut în Science Translational Medicine, realizat la Universitatea din Carolina de Nord, cercetătorii adoptă o abordare diferită față de alte contraceptive disponibile. Echipa se concentrează pe anticorpi, moleculele în formă de Y pe care le produc celulele imunitare pentru a neutraliza infecțiile sau particulele străine.

Unele femei, care sunt altfel sănătoase, dar au o afecțiune numită infertilitate imunologică, produc anticorpi anti-spermatozoizi în tractul lor reproductiv care prind viguros sperma mobilă în mucus și o împiedică să ajungă la ovul. Folosind acești anticorpi ca model, cercetătorii au conceput un set de anticorpi prin adăugarea mai multor fragmente de legare pentru a spori proprietățile de legare a spermei.

Aceste fragmente se fixează pe un anumit marker de suprafață celulară care este prezent pe toți spermatozoizii umani, dar absent în toate celelalte țesuturi și nu se găsește la femei. Această specificitate face ca tratamentul să fie destul de sigur, dar este nevoie de mai multe cercetări înainte de a se confirma clar.

Testând anticorpii prin folosirea unui test de evacuare a spermei, cercetătorii au cuantificat câte celule de spermă ar putea scăpa din capcanele anticorpilor într-un tub de plastic umplut cu mucus vaginal. Comparativ cu anticorpii anti-spermatozoizi originali, anticorpii modificați au fost de cel puțin 8 ori mai buni la prinderea celulelor spermatozoizilor, împiedicându-i să înoate liber.

Următorul test a fost injectarea soluțiilor de anticorpi, urmate de probe de spermă umană, în vaginul mai multor oi. După doar două minute, tratamentul cu anticorpi a redus numărul de celule de spermă mobilă din probele de lichid preluate cu cel puțin 97%. 

Pentru o utilizare potențială la om, mai degrabă decât utilizarea unui vaccin pentru a învăța sistemul imunitar al organismului să producă anticorpii, aceștia vor fi eliberați direct în vagin. Acest lucru se poate face în câteva moduri: printr-un film cu dizolvare rapidă sau cu inele intravaginale care permit eliberarea constantă a anticorpilor pe o durată care acoperă fereastra fertilă pentru majoritatea femeilor.

Oamenii de știință spun că urmăresc activ dezvoltarea unor astfel de inele intrvaginale care pot elibera acești anticorpi și anticipează apariția unor perspective în anii următori. Drumul până acolo este încă lung, deoarece strategia a fost testată doar pe animale, nu și pe oameni, iar studiul nu a examinat cât de bine ar putea această metodă să prevină sarcinile.

Eficacitatea contraceptivă reală la om trebuie determinată prin studii clinice riguroase, concluzionează cercetătorii, iar dacă metoda se dovedește a fi eficientă în prevenirea sarcinii în alte studii, ar putea avea și alte beneficii. Mai degrabă decât modificarea mecanismelor fiziologice care stau la baza fertilității, cum ar fi hormonii, imunocontracepția topică ar trebui să permită revenirea rapidă la fertilitate, spre deosebire de lunile de întârziere experimentate de unele femei chiar și după ce au întrerupt utilizarea contraceptivelor hormonale cu acțiune îndelungată.

Metodele contraceptive hormonale vin cu riscuri pentru sănătate

Metodele contraceptive hormonale folosesc hormoni pentru a regla sau a opri ovulația și a preveni sarcina. În funcție de tipurile de hormoni utilizați, aceste metode pot îngroșa mucusul cervical, ceea ce ajută la împiedicarea spermei de a ajunge la ovul sau pot subția căptușeala uterului. Aceste metode includ injectarea cu progestin sau pastile cu progestin, dar există și metode hormonale combinate, cum sunt contraceptivele orale combinate (estrogen + progestin), plasturii contraceptivi și inele vaginale.

Contraceptivele orale vin cu o serie de riscuri pentru sănătate: de exemplu, sunt asociate cu un risc crescut de tromboembolism venos și de embolie pulmonară. Riscul de infarct miocardic la fumătoarele care iau anticoncepționale este de zece ori mai mare decât al nefumătoarelor care iau aceste medicamente. Pentru femeile cu vârste de peste 35 de ani care fumează, riscul este și mai mare. 

Unele cercetări au sugerat că utilizarea contraceptivelor orale de către fumătoare le crește riscul apariției bolilor cardiace ischemice fatale. De asemenea, femeile care iau contraceptive orale au un risc mai mare de a dezvolta cancer la sân, iar cele care sunt fumătoare, au migrene și iau anticoncepționale au un risc crescut de accident vascular cerebral.

Este imperativ ca anticoncepționalele să nu fie luate după ureche, ci numai după un consult la medicul ginecolog și pe bază de rețetă.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Translational Medicine - Engineering sperm-binding IgG antibodies for the development of an effective nonhormonal female contraception
https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.abd5219
1. Studiul „Engineering sperm-binding IgG antibodies for the development of an effective nonhormonal female contraception”, apărut în Science Translational Medicine, aug 2021, vol 13, Issue 606, DOI: 10.1126/scitranslmed.abd5219, autori: Bhawana Shrestha, Alison Schaeffer et al.
NCBI - Significant Risks of Oral Contraceptives (OCPs) 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027089/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0