Riscul de endometrioza si inaltimea

Endometrioza este o afecțiune dureroasă, adesea debilitantă, în care țesutul similar cu cel care căptușește uterul se găsește în altă parte a corpului, cum ar fi intestinul sau ovarele. Când se descompune și sângerează, așa cum ar fi în uter, poate provoca inflamație și durere. Se crede că până la 10% dintre femei trăiesc cu această afecțiune, care ar putea fi o cauza de infertilitate.

Acum, cercetătorii au analizat date adunate pe zeci de ani pentru a dezvălui că afecțiunea este mai frecventă în rândul femeilor care erau înalte și slabe când erau tinere, o descoperire care poate ajuta la identificarea pacientelor cu risc mai mare de a confrunta cu această afecțiune.

Un nou studiu concluzionează că fetele mai înalte și mai slabe au un risc mai mare de endometrioză. Alți experți spun, însă, că endometrioza e cea care face ca fetele să crească mai înalte și subțiri.

Fetele înalte și slabe, mai susceptibile la a dezvolta endometrioză?

Studiul¹, publicat in revista Annals of Human Biology, a durat 66 de ani și a urmărit maturizarea a peste 170.000 de fete, cu vârste între 7 și 13 ani. Cercetătorii au descoperit că fetele care aveau un indice de masă corporală mai mare (IMC) în copilărie aveau un risc mai scăzut de endometrioză în comparație cu fetele slabe și înalte.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Aceste descoperiri, spun cercetătorii, sugerează că indicatorii de risc pot fi detectați la vârste fragede, ceea ce ar putea ajuta la accelerarea stabilirii diagnosticului, astfel încât un tratament început de timpuriu să încetinească creșterea țesutului endometrial și deci avansarea bolii.

În acest studiu, echipa de cercetători a analizat înălțimea, greutatea actuală și greutatea la naștere a fetelor născute în Danemarca între 1930 și 1996. Urmărirea lor a început în 1977 sau când fetele au împlinit vârsta de 15 ani. Studiul s-a încheiat pentru fiecare participantă în momentul în care a fost diagnosticată cu endometrioză sau adenomioză (când endometrioza crește în peretele muscular al uterului) sau în iunie 2017, în funcție de care dintre aceste momente a venit primul.

Conform oamenilor de știință, s-a descoperit ca fetele mai slabe și mai înalte au un risc mai mare de a dezvolta endometrioză. O diferență de 2,3 kilograme între două fete în vârstă de 7 ani din studiu a fost asociată cu un risc crescut cu 8% de endometrioză la fetița care cântărea mai puțin. O fată care era cu 5,2 centimetri mai înaltă a fost asociată cu un risc crescut de endometrioză de aproximativ 9%.

Există și teorii diferite legate de forma corpului și endometrioză

Noile cercetări au arătat că femeile cu un indice de masă corporală sănătos aveau mai multe riscuri de a se confrunta cu endometrioză 2. Cu toate acestea, femeile obeze au un risc mai mare de a avea forme severe ale bolii.

Studiul, de la Royal Women’s Hospital și Universitatea din Melbourne, a implicat 500 de femei și este cel mai mare din lume care a comparat indicele de masă corporală cu endometrioza care a fost diagnosticată clinic prin intervenție chirurgicală - singura modalitate de a diagnostica cu exactitate afecțiunea debilitantă.

S-a constatat că, în timp ce rata endometriozei a fost mult mai mică la femeile obeze, femeile obeze erau mai susceptibile de a face forme severe ale bolii. Scorul mediu de severitate a bolii la femeile obeze a fost de două ori mai mare decât cel al femeilor cu greutate normală.

Publicat în Journal of Endometriosis and Pelvic Pain Disorders, acest studiu are aplicații clinice importante, chirurgii fiind acum conștienți de necesitatea de a oferi mai mult timp pentru intervenții chirurgicale femeilor obeze, deoarece acestea sunt mai susceptibile de a avea endometrioză extinsă care necesită îndepărtare.

Oamenii de știință spun că această cercetare oferă dovezi suplimentare că endometrioza are legătură cu metabolismul. 

Însă tot ei sugerează că este prea devreme să afirme că modificările stilului de viață pot reduce severitatea sau frecvența endometriozei la femeile obeze, deoarece sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga efectele pe termen lung ale obezității asupra femeilor cu endometrioză.

Cu toate acestea, acest studiu este o dovadă suplimentară care susține că există o legătură între apariția endometriozei și metabolism, deoarece știm deja că femeile cu endometrioză au mai multe riscuri de a avea probleme cu colesterolul.

Această cercetare face parte din cel mai mare și cuprinzător studiu din Australia asupra endometriozei, care a recrutat până acum peste 700 de femei care au fost diagnosticate cu boala prin intervenție chirurgicală și include informații despre forma corpului, stilul de viață și mostre de țesut. Ca parte a acestui studiu mai amplu, cercetătorii explorează factorii genetici ai bolii.

Alți cercetători susțin că relația dintre înălțime, greutate și endometrioză este mai complexă decât indică noua cercetare și că acest studiu indică, de fapt, situația inversă, și anume că endometrioza este cea care determină fenotipul. 

Cu alte cuvinte, consideră acești cercetători, această boală sistemică acționează în anumite locuri din organism, precum ficatul, care este implicat în metabolism și care, la rândul său, duce la modificări ale genelor. Așadar, endometrioza este cea care face ca unele fete să se dezvolte subțiri și înalte.

Endometrioza, o afecțiune frecventă, dar puțin înțeleasă

Se estimează că aproximativ 200 de milioane de femei din întreaga lume trăiesc cu endometrioză. Starea apare când un țesut numit endometru, similar cu cel găsit în mucoasa uterului, crește în afara acestui organ. În timp ce aceste celule, care se acumulează în uter, se descompun și ies din corp, celulele endometriale care cresc în altă parte a corpului nu au cum să părăsească organismul. Astfel, femeia ajunge să se confrunte cu simptome precum crampe severe, menstruații lungi și abundente, greață sau vărsături, oboseală cronică, durere la contactul sexual și probleme intestinale și urinare.

Nu există o cauză cunoscută a acestei boli și nici nu există o metodă de vindecare. La nivel mondial, în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul endometriozei, majoritatea medicilor au o înțelegere limitată a acestei afecțiuni și a durerii pelvine cronice și nu sunt instruiți în tratamentul chirurgical adecvat al bolii. 

Tratamentele includ îndepărtarea pe cale chirurgicală a țesutului endometrial sau a leziunilor și medicamente care scad sau inhibă producția de estrogen. Tratamentul care poate fi considerat cel mai aproape de a produce vindecarea bolii este histerectomia cu îndepărtarea ovarelor. Niciuna dintre aceste opțiuni nu sunt este, însă, foarte bună.

Medicamentele nu pot fi utilizate pe termen lung din cauza riscurilor de pierdere a masei osoase, iar histerectomia cu eliminarea ovarelor nu este o opțiune viabilă pentru femeile care doresc să aibă copii. În plus, eliminarea ovarelor la femeile tinere poate duce la debutul precoce al bolilor cardiovasculare și al osteoporozei, iar intervențiile chirurgicale multiple pentru îndepărtarea țesutului endometrial sunt asociate cu riscul de leziuni intestinale.

Medicii spun că nu se poate spune cu precizie cine va dezvolta endometrioză, tot ce s-a observat până acum este că fiicele și surorile femeilor care au endometrioză sunt și ele expuse acestui rsic.

Acordă atenție durerilor menstruale

Medicii spun că femeile au fost condiționate să creadă că durerile menstruale dureroase sunt normale. Ei atrag atenția că femeile ar trebui să aibă în vedere semnele de avertizare că durerea pe care o experimentează atunci când au menstruație ar putea fi mai mult decât o durere menstruală obișnuită. 

De aceea, un consult ginecologic este un prim pas în diagnosticarea acestei afecțiuni. În timpul consultației ginecologice, femeile nu ar trebui să ezite să discute despre durerile menstruale cu medicul lor, dar si alte simptome precum contact sexual dureros si sangerarea intre ciclurile menstruale.
 

Medicii ginecologi văd multe femei cu endometrioză și din punct de vedere statistic se orienteaza si catre acest diagnostic posibil atunci  când examineaza fetele sau femeile mai inalte si slabe ce prezinta cicluri menstruale dureroase.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Do Taller, Thinner Girls Really Have a Higher Risk of Endometriosis?
https://www.healthline.com/health-news/tall-thin-girls-may-have-higher-risk-of-endometriosis
1 Studiul „Birth weight, childhood body mass index and height and risks of endometriosis and adenomyosis”, apărut în Annals of Human Biology, https://doi.org/10.1080/03014460.2020.1727011, autori Julie Aarestrup et al.
2 Studiul ”The association of body mass index with endometriosis and disease severity in women with pain”, publicat în Journal of Endometriosis and Pelvic Pain Disorders, în 2018, autori: 
Sarah J Holdsworth-Carson, Uri P Dior, Eliza M Colgrave, Eliza M Colgrave
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/2284026518773939

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0