Fetele înalte și slabe au un risc mai mare de endometrioză la maturitate? [studiu]

Un nou studiu concluzionează că fetele mai înalte și mai slabe au un risc mai mare de endometrioză. Alți experți spun, însă, că endometrioza e cea care face ca fetele să crească mai înalte și subțiri.

Fetele înalte și slabe, mai susceptibile la a dezvolta endometrioză?

Studiul¹, publicat in revista Annals of Human Biology, a durat 66 de ani și a urmărit maturizarea a peste 170.000 de fete, cu vârste între 7 și 13 ani. Cercetătorii au descoperit că fetele care aveau un indice de masă corporală mai mare (IMC) în copilărie aveau un risc mai scăzut de endometrioză în comparație cu fetele slabe și înalte.

Aceste descoperiri, spun cercetătorii, sugerează că indicatorii de risc pot fi detectați la vârste fragede, ceea ce ar putea ajuta la accelerarea stabilirii diagnosticului, astfel încât un tratament început de timpuriu să încetinească creșterea țesutului endometrial și deci avansarea bolii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În acest studiu, echipa de cercetători a analizat înălțimea, greutatea actuală și greutatea la naștere a fetelor născute în Danemarca între 1930 și 1996. Urmărirea lor a început în 1977 sau când fetele au împlinit vârsta de 15 ani. Studiul s-a încheiat pentru fiecare participantă în momentul în care a fost diagnosticată cu endometrioză sau adenomioză (când endometrioza crește în peretele muscular al uterului) sau în iunie 2017, în funcție de care dintre aceste momente a venit primul.

Conform oamenilor de știință, s-a descoperit ca fetele mai subțiri și mai înalte au un risc mai mare de a dezvolta endometrioză. O diferență de 2,3 kilograme între două fete în vârstă de 7 ani din studiu a fost asociată cu un risc crescut cu 8% de endometrioză la fetița care cântărea mai puțin. O fată care era cu 5,2 centimetri mai înaltă a fost asociată cu un risc crescut de endometrioză de aproximativ 9%.

Există și teorii diferite legate de forma corpului și endometrioză

Alți cercetători susțin că relația dintre înălțime, greutate și endometrioză este mai complexă decât indică noua cercetare și că acest studiu indică, de fapt, situația inversă, și anume că endometrioza este cea care determină fenotipul. 
Cu alte cuvinte, consideră acești cercetători, această boală sistemică acționează în anumite locuri din organism, precum ficatul, care este implicat în metabolism și care, la rândul său, duce la modificări ale genelor. Așadar, endometrioza este cea care face ca unele fete să se dezvolte subțiri și înalte.

Endometrioza, o afecțiune frecventă, dar puțin înțeleasă

Se estimează că aproximativ 200 de milioane de femei din întreaga lume trăiesc cu endometrioză. Starea apare când un țesut numit endometru, similar cu cel găsit în mucoasa uterului, crește în afara acestui organ. În timp ce aceste celule, care se acumulează în uter, se descompun și ies din corp, celulele endometriale care cresc în altă parte a corpului nu au cum să părăsească organismul. Astfel, femeia ajunge să se confrunte cu simptome precum crampe severe, menstruații lungi și abundente, greață sau vărsături, oboseală cronică, durere la contactul sexual și probleme intestinale și urinare.

Nu există o cauză cunoscută a acestei boli și nici nu există o metodă de vindecare. La nivel mondial, în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul endometriozei, majoritatea medicilor au o înțelegere limitată a acestei afecțiuni și a durerii pelvine cronice și nu sunt instruiți în tratamentul chirurgical adecvat al bolii. 

Tratamentele includ îndepărtarea pe cale chirurgicală a țesutului endometrial sau a leziunilor și medicamente care scad sau inhibă producția de estrogen. Tratamentul care poate fi considerat cel mai aproape de a produce vindecarea bolii este histerectomia cu îndepărtarea ovarelor. Niciuna dintre aceste opțiuni nu sunt este, însă, foarte bună.

Medicamentele nu pot fi utilizate pe termen lung din cauza riscurilor de pierdere a masei osoase, iar histerectomia cu eliminarea ovarelor nu este o opțiune viabilă pentru femeile care doresc să aibă copii. În plus, eliminarea ovarelor la femeile tinere poate duce la debutul precoce al bolilor cardiovasculare și al osteoporozei, iar intervențiile chirurgicale multiple pentru îndepărtarea țesutului endometrial sunt asociate cu riscul de leziuni intestinale.

Medicii spun că nu se poate spune cu precizie cine va dezvolta endometrioză, tot ce s-a observat până acum este că fiicele și surorile femeilor care au endometrioză sunt și ele expuse acestui rsic.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Do Taller, Thinner Girls Really Have a Higher Risk of Endometriosis?
https://www.healthline.com/health-news/tall-thin-girls-may-have-higher-risk-of-endometriosis
1 Studiul „Birth weight, childhood body mass index and height and risks of endometriosis and adenomyosis”, apărut în Annals of Human Biology, https://doi.org/10.1080/03014460.2020.1727011, autori Julie Aarestrup et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0