Cistita interstițială: cauze, simptome și tratament

Cistita interstițială, cunoscută și sub denumirea de sindromul vezicii dureroase, este o afecțiune cronică manifestată prin simptome precum presiune asupra vezicii, durere la nivelul veicii urinare și uneori chiar și durere în zona pelvină.

Vezica urinară este un organ alcătuit din mușchi, al cărui rol este de a depozita urina. Vezica își mărește volumul până când este plină, apoi transmite creierului mesajul că e necesar să urinezi, comunicând această informație prin intermediul nervilor din zona pelvină. 

În cazul cistitei interstițiale, semnalele transmise către creier nu mai sunt relevante, nevoia de urinare apărând din ce în ce mai des. În general, cistita interstițială afectează femeile. Cu toate că nu există un tratament care să vindece această afecțiune, o serie de medicamente și terapii pot atenua simptomele.

Ce este cistita interstițială?

Cistita interstițială sau sindromul vezicii urinare dureroase este o afecțiune cronică debilitantă, definită de durere pelvină și simptome de stocare urinară, cum ar fi urgența, nicturia și frecvența urinară. Din punct de vedere istoric, cu criterii de diagnostic stricte, afecțiunea a fost diagnosticată rar, cu o prevalență globală globală de aproximativ 0,1%, dar în ultimii ani prevalența afecțiunii a crescut la cel puțin 2% în rândul femeilor datorită criteriilor de diagnostic mai largi și mai incluzive.

Din ce cauze apare cistita interstițială, care sunt factorii de risc și prevalența?

Cauza exactă care determină apariția acestei afecțiuni nu este cunoscută, însă o serie de factori pot contribui la apariția sa. De pildă, o mare parte dintre persoanele care suferă de cistită interstițială au, de asemenea, și un defect la nivelul peretelui care protejează vezica - epiteliul vezicii. 

O mică leziune la nivelul acestui perete poate permite substanțelor toxice din urină să irite vezica și astfel poate apărea cistita interstițială. Printre factorii care pot avea un aport la instalarea cistitei interstițiale se află și genul (femeile sunt mai predispuse la această afecțiune), moștenirea genetică, o infecție în organism, o reacție alergică ori o reacție autoimună.

Prevalența cistitei interstițiale variază în funcție de criteriile de diagnostic de la 2% la 17,3% în rândul populației generale. Prevalența crescută este asociată cu sexul feminin și cu o rudă de gradul I care suferă de aceeași afecțiune.

Care sunt simptomele în cistita interstițială?

Simptomele cistitei interstițiale diferă de la persoană la altă. Este posibil ca simptomele să se schimbe de la o perioadă la alta sau să fie declanșate de un anumit factor precum menstruația, statul jos pentru o perioadă îndelungată, activitatea sexuală sau stresul.

Simptomele prin care se poate manifesta cistita interstițială sunt:

  • Durere în zona pelvină;
  • Durere între vagin și anus;
  • Nevoia urgentă și persistentă de urinare; 
  • Urinare frecventă;  
  • Durere sau disconfort în timpul urinării;
  • Durere în timpul contactului sexual.

Adesea cistita interstițială este confundată cu infecțiile de tract urinar.

Diagnosticare cistită interstițială

Este indicat să mergi la medic dacă senzația de urinare este persistentă și îți creează un disconfort. Medicul va realiza anamneza, apoi va efectua un examen fizic. În timpul examenului din zona pelvină, medicul va examina organele genitale, vaginul, precum și zona rectală. Un test de urină va fi efectuat pentru eliminarea posibilității de a fi vorba despre o infecție de tract urinar.

Cistoscopia este o metodă de diagnosticare care folosește o cameră de dimensiuni reduse, care va fi introdusă prin uretră, astfel încât medicul să poată vedea vezica urinară. Biopsia și testul de sensibilitate la potasiu pot fi, de asemenea, folosite pentru diagnosticarea cistitei interstițiale.

Tratament cistită interstițială

Tratamentul nu poate vindeca cistita interstițială, însă poate reduce sau chiar elimina simptomele acesteia. Din păcate, nu toate tratamentele funcționează la toți pacienții, așa că medicul le va testa prin rotație, până când va descoperi combinația potrivită pentru fiecare pacient în parte.

Medicamente pentru cistita interstițială

Printre medicamentele administrate în caz de cistită interstițială se numără:

  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene
  • Antidepresivele triciclice
  • Antihistaminicele
  • Fizioterapie

Fizioterapia poate fi, de asemenea, folosită pentru stimularea nervilor în scopul reducerii frecvenței urinare.

Intervenție chirurgicală

În cazuri foarte rare, medicii pot apela la intervenția chirurgicală pentru tratarea cistitei interstițiale. 

Remedii naturale

Remediile pentru cistita interstițială se utilizează numai în scopul de a reduce simptomele bolii, cum ar fi durerea, pentru că nu există o vindecare pentru această inflamație a vezicii urinare. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Unul dintre remedii este plasarea pe abdomen a unui săculeț cu sare, încălzit, sau a unei sticle umplută cu apă caldă. Pentru unele persoane, dimpotrivă, este eficientă plasarea unui obiect rece (de exemplu, o sticlă cu apă rece), care ușurează senzația de arsură. Nici sursele de căldură, nici cele de răceală nu trebuie lăsate să acționeze mai mult de 15 minute.

Suplimente alimentare

Pacienții cu cistită insterstițială pot încerca și unele suplimente alimentare precum capsulele de aloe vera. 

Alimentație adecvată

O persoană care suferă de cistită interstițială ar trebui să evite iritanți precum cafeaua, alcoolul, băuturile acidulate, roșiile, ciocolata și lămâile. Deși nevoia de a urina des este foarte mare, nu trebuie micșorat consumul de apă, pentru ca rinichii să funcționeze normal și pentru ca urina să nu devină foarte acidă. Persoana cu cistită interstițială trebuie, totuși, să bea cele 6-8 pahare cu apă pe zi, doar să nu bea foarte multă apă deodată, ci să soarbă puțin câte puțin de-a lungul zilei.

Complicații cistită insterstițială

Cistita interstițială poate duce la o serie de complicații, cum ar fi:

Capacitate redusă a vezicii urinare 

Cistita interstițială poate provoca rigidizarea peretelui vezicii urinare, ceea ce înseamnă că vezica reține mai puțină urină.

Calitate mai scăzută a vieții

Urinarea frecventă și durerea pot influența negativ activitățile de zi cu zi ale persoanei afectate.

Probleme de intimitate sexuală

Urinarea frecventă și durerea pot afecta și relațiile personale, iar intimitatea sexuală poate avea de suferit.

Tulburări emoționale

Durerea cronică și somnul întrerupt asociate cu cistita interstițială pot duce la stres și, mai departe, chiar la depresie.

Care este prognosticul pacientului cu cistită interstițială?

Cum spuneam, cistita interstițială nu se vindecă, dar majoritatea pacienților pot obține o reducere semnificativă a simptomelor și pot duce o viață normală dacă urmează sfaturile medicului în ce privește tratamentul și stilul de viață.

Pentru a preveni cistita interstițială se recomandă reducerea aportului de posibili iritanți ai vezicii urinare (inclusiv cofeină și alimente sau băuturi cu o concentrație mare de vitamina C). De asemenea, se recomandă purtarea de haine nu prea strâmte, practicarea tehnicilor de gestionare a stresului și renunțarea la fumat.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Interstitial Cystitis
https://www.msdmanuals.com/professional/genitourinary-disorders/voiding-disorders/interstitial-cystitis
Dovepress - Clinical Management of Bladder Pain Syndrome/Interstitial Cystitis: A Review on Current Recommendations and Emerging Treatment Options
https://www.dovepress.com/clinical-management-of-bladder-pain-syndromeinterstitial-cystitis-a-re-peer-reviewed-fulltext-article-RRU
Studiul „Clinical Management of Bladder Pain Syndrome/Interstitial Cystitis: A Review on Current Recommendations and Emerging Treatment Options”, apărut în Research and Reports in Urology, Volume 12, 2020, https://doi.org/10.2147/RRU.S238746, autori: Colemeadow J, Sahai A, Malde S


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0