Chistul Naboth (chisturi uterine): când apare și cum poate fi eliminat

Daca ai nascut cel putin o data, te poti confrunta cu aparitia chisturilor nabotiene, mici excrescente care se formează pe suprafața colului uterin. Pentru ca nu sunt dureroase, depistarea lor se face de regula intamplator, la un consult echografic transvaginal de rutina. Chisturile nabotiene sunt umplute cu mucus secretat de glandele cervicale. Uneori, umflăturile mici sunt numite chisturi cervicale, chisturi mucoase sau chisturi epiteliale. În cele mai multe cazuri, chisturile nabothiene apar atunci când țesut nou recrește pe colul uterin după naștere. Acest țesut nou blochează deschiderile glandelor naboth ale colului uterin, prinzându-le secreția mucoasă în buzunare minuscule de sub piele. Chisturile Nabothian sunt o descoperire normală pe colul uterin al femeilor care au avut copii

Chisturile nabotiene sunt destul de frecvente, mai ales la femeile care au născut. Acestea, însă, nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea ta și nu sunt un semn de cancer de col uterin. Chisturile Nabothian mici dispar de obicei fără tratament. Chisturile nabothian mari pot măsura până la 4 centimetri (cm) în dimensiune.

Cauze chistul Naboth

Chistul Naboth se formează atunci când glandele producătoare de mucus din colul uterin sunt acoperite cu celule ale pielii și se înfundă. Celulele pielii obturează glandele, ceea ce determină acumularea mucusului. Acest lucru determină formarea unui chist pe colul uterin care arată ca o umflătură mică, albă.

Nașterea și traumatismele fizice ale colului uterin pot provoca chisturi nabotiene la unele femei. În timpul nașterii, excesul de celule ale pielii poate crește pe glanda mucusului și poate prinde mucusul, provocând formarea chisturilor. Traumatismele fizice din jurul colului uterin pot determina apariția excesului de țesut deasupra glandelor mucoase în timpul procesului de vindecare și captarea mucusului, care poate provoca, de asemenea, aceste chisturi. Chisturile cauzate de traume fizice sunt deosebit de frecvente în timpul recuperării de la cervicita cronică, în care țesutul cervical este inflamat.

Factori de risc pentru chistul Naboth

Este cel mai probabil să dezvolți un chist Naboth, dacă ești însărcinată sau ești la vârsta fertilă, adică perioada care durează de la pubertate până la debutul menopauzei, care, în unele cazuri, se poate întâmpla până la 40 de ani sau 50 de ani.

Ai putea fi, de asemenea, expusă riscului de a dezvolta chisturi asemănătoare, dacă ai o afecțiune numită adenom malign, adică un tip de neoplazie care afectează producția de mucus în colul uterin. Aceste chisturi sunt adesea identice cu chistul Naboth. 

Discută cu medicul tău despre examinarea adenomului malign, dacă ești îngrijorată de faptul că chistul Naboth ar putea fi rezultatul acestei afecțiuni, mai degrabă decât alte cauze.

Simptome chistul Naboth

Chistul Naboth variază în mărime, putând să aibă de la câțiva milimetri la 4 centimetri. Chistul Naboth este neted și are o culoare albă sau galbenă. Aceste chisturi uterine nu cauzează durere, disconfort sau alte simptome, deci este posibil ca specialistul să le descopere în timp ce îți examinează colul uterin pentru alte probleme.

Când trebuie să consulți un specialist?

Dacă ai sângerări între menstruații, dureri în timpul contactului sexual, scurgeri vaginale neobișnuite sau dureri pelvine, ce pot indica o infecție sau altă anomalie, este necear să îți programezi o vizită la medic. Cercetătorii au descoperit că incidența chistului nabothian hemoragic este de 3%

Diagnostic chistul Naboth 

Medicul ginecolog poate observa unul sau mai multe chisturi în timpul unui control rutină.

Totodată, chistul Naboth poate fi examinat și diagnosticat în timpul unui examen pelvian. Uneori pot fi observat pe o ecografie pelviană, RMN sau CT care vizualizează colul uterin.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ecografia transvaginală și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) pot ajuta la stabilirea unui diagnostic de chisturi nabothian. RMN-ul poate face diferența între creșterea endofitică și exofitică și între condiții normale și anormale. Chistul Nabothian apare în mod caracteristic ca intensitate mare a semnalului T2 la RMN.

Dacă se suspectează cancer și RMN-ul nu îl poate exclude, biopsia, conizarea și chiuretajul endocervical sunt instrumente eficiente de investigare care trebuie utilizate.

Din păcate, în ciuda utilizării acestor tehnici moderne de diagnostic, laparotomia exploratorie și histerectomia pot fi încă necesare în cazul chisturilor intracervicale neobișnuit de mari și profunde, atunci când cancerul nu poate fi exclus.

Medicul îți poate recomanda și o colposcopie pentru a distinge chisturile nabotiene de alte tipuri de umflături și pentru a pune astfel, un diagnostic concret. Specialistul îți poate face o biopsie, dacă suspectează că ai putea avea un tip de neoplazie care afectează producția de mucus. Această afecțiune, numită adenom malign, este foarte rară.

Tratament chistul Naboth 

Chistul Naboth este necanceros și, de obicei, nu necesită tratament. În cazuri rare, chisturile uterine de acest fel pot deveni mari și pot distorsiona forma și dimensiunea colului uterin. 

Dacă această problemă se prezintă sub o formă severă, examinarea medicală de rutină, poate fi dificilă sau imposibilă. În acest caz, medicul îți poate recomanda îndepărtarea chistului Naboth pentru a-ți examina colul uterin.

Este important ca ginecologul tău să efectueze o examinare completă a colului uterin în timpul vizitelor de rutină pentru a-ți asigura sănătatea reproducerii și pentru a identifica din timp problemele colului uterin!

Chisturile nabotiene care necesită tratament pot fi îndepărtate prin excizie sau albație prin electrocauterizare. În timpul unei excizii, medicul folosește un bisturiu sau o lamă pentru a îndepărta „creșterea”, „umflătura”. În cazul ablației prin electrocauterizare, doctorul utilizează un curent electric pentru a îndepărta chistul. Această metodă este recomandată datorită pierderii minime de sânge care se întâmplă în timpul procedurii.

De asemenea, crioterapia reprezintă o altă modalitate de a îndepărta chistul Naboth. În cazul aceastei proceduri, medicul folosește azot lichid pentru a îngheța și a sparge chistul. Crioterapia este mai puțin invazivă decât excizia sau ablația.

Discută cu medicul tău despre ce tratament funcționează cel mai bine în cazul tău, în funcție de mărimea și poziționarea chisturilor în colul uterin. 

Complicații chistul Naboth 

Nu există complicații grave ale chisturilor nabotiene de mici dimensiuni. Chisturile se pot forma ca o complicație a unei histerectomii, dar de obicei, nu reprezintă o amenințare gravă pentru sănătate. Chisturile se mai pot forma si ca o complicație a unei histerectomie, dar de obicei nu reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătate, cu exceptia blocarii evacuarii urinare.

În unele cazuri, recoltarea probelor de secreție pentru examenul Babeș-Papanicolau poate deveni dureroasă sau chiar imposibilă, dacă chisturile sunt mari sau prea multe. Aceste chisturi sunt pline de mucus și se pot sparge. Atunci când se întâmplă acest lucru, poți să te confrunți cu scurgeri vaginale, secreții vaginale mirositoare și sângerări. Dacă aceste simptome persistă, consultă-ți medicul! Dacă există îndoieli, se recomandă o biopsie pentru a elimina o tumoră malignă. Este posibilă implicarea chisturilor Naboth în infertilitate.

Cu toate acestea, complicațiile unui chist Naboth includ hematometrul (acumularea sângelui în uter), blocarea travaliului, compresia rectală, sângerările uterine anormale, în special în cazul chisturilor foarte mari și retenția urinară cronică (blocarea urinei în vezică cu imposibilitatea de a urina). Chisturile nabothian mari sunt rare, dar pot explica unele simptome neobișnuite, inclusiv dificultăți urinare inexplicabile la femei, situatie in care se impune tratarea chistului nabothian simptomatic cu cistectomii locale sau histerectomii.

De asemenea, chisturile nabotiene mari și multiple pot determina extinderea colului uterin. În plus, chisturile nabotiene s-au dovedit a fi și o cauză foarte frecventă de captare falsă a iodului în colul uterin. În astfel de cazuri, RMN-ul poate fi utilizat pentru a identifica chistul nabotian.

Chistul Naboth și sarcina

Majoritatea chisturilor nabotiene sunt descoperite accidental în timpul examinărilor de rutină ale sarcinii. Este normal ca aceste chisturi să se formeze în timpul sarcinii.

În mod normal, colul uterin se deschide pentru a permite lichidului menstrual să treacă din uter în vagin și pentru ca spermatozoizii să intre din vagin în uter. În timpul sarcinii, colul uterin se închide pentru a menține fătul, în interiorul uterului, să se dezvolte. Cu toate acestea, chisturile nabotiene sunt întâlnite mai des la femeile care au născut din cauza faptului că după naștere, țesutul nou care crește pe colul uterin poate bloca glandele nabotiene care acoperă suprafața colului uterin, provocând astfel, dezvoltarea chisturilor.

Prognostic chistul Naboth

Chisturile nabotiene sunt chisturi non-neoplazice și rareori cu semnificație clinică. Au o dimensiune mică de 0,2-0,3 cm în diametru. Acestea pot depăși 1 cm, dar este foarte rar că ating o dimensiune mai mare de 4 cm.

Recomandări specifice chisturi. Remedii, medicină alternativă

Există câteva lucruri pe care le poți încerca acasă și care te pot ajuta pe termen lung, dacă te confrunți cu chisturi uterine.

Iată cum îți poți ușura durerea cauzată de această problemă:

•    încearcă terapia termică – pune-ți pe abdomen o sticlă de apă fierbinte sau un tampon electric cu încălzire;
•    fă-ți o baie cu sare Epsom, sulfat de magneziu;
•    mănâncă migdale – acestea conțin niveluri ridicate de magneziu;
•    bea ceai de mușețel pentru a te relaxa, a reduce anxietatea și a te odihni mai bine;
•    bea ceai de ghimbir pentru a ajuta la reducerea inflamației și ameliorarea durerii.

De asemenea, pentru a avea grijă de sistemul tău reproducător:

•    consumă mlădițe de zmeur;
•    evită alimentele care contribuie la rezistența la insulină, care includ carbohidrați rafinați și alimente foarte procesate, cum ar fi: pâinea albă, cartofii albi, orice preparat făcut cu făină albă, produse de patiserie, deserturi, brioșe și alte alimente cu zahăr;
•    alege alimentele bogate în fibre, inclusiv broccoli, verdeațuri, fructe de pădure și dovlecei;
•    mănâncă proteine slabe, inclusiv pește, tofu și pui;
•    alege alimente și condimente antiinflamatoare, inclusiv roșii, turmeric, varză, ulei de măsline;
•    mănâncă semințe de in pentru a-ți regla funcția hormonale.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI: „Nabothian Cyst”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559047/ 
Healthline: „Nabothian Cyst”, ,https://www.healthline.com/health/nabothian-cyst#complications 
Healthline: „11 Home Treatments for Ovarian Cyst Symptoms”, https://www.healthline.com/health/womens-health/ovarian-cyst-treatment-at-home 

A large nabothian cyst causing chronic urinary retention, 2007, Zhao Wu, MD, PhD,Bingyu Zou, MD,Xun Zhang, MD, and  Xue Peng,


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0