8 efecte ale intreruperii anticonceptionalelor
8 efecte ale intreruperii anticonceptionalelor
8 efecte ale intreruperii anticonceptionalelor
Întreruperea utilizării de anticoncepționale poate genera unele schimbări în corpul femeii, cum ar fi pierderea sau creșterea în greutate, menstruația întârziată, crampe și agravarea simptomelor premenstruale și, desigur, crește riscul de sarcină.
Aceste simptome se instalează pentru că organismul are nevoie de o perioadă de readaptare la modificările hormonale. Contraceptivul poate fi oprit în orice moment, dar, de preferință, după ce s-a terminat blisterul cu anticoncepționale, pentru a avea un control mai bun asupra ciclului menstrual.
Efectele încep să se facă simțite la aproximativ două săptămâni după întreruperea medicamentului, atunci când organismul resimte lipsa hormonilor artificiali și începe să producă hormonii feminini în mod natural și pot varia ca intensitate, în funcție de fiecare femeie și de tipul de contraceptiv utilizat.
Contraceptivele orale previn sarcina în primul rând prin inhibarea ovulației, deși modificările mucoasei cervicale și ale endometrului pot avea, de asemenea, efecte contraceptive. Ratele de eșec asociate cu utilizarea contraceptivelor orale sunt scăzute – aproximativ 3 % dintre femeile care folosesc anticoncepționale au rămas însărcinate în primul an de utilizare, în principal din cauza utilizării necorespunzătoare sau incomplete.
Iată care sunt efectele întreruperii tratamentului cu anticoncepționale!
Principalele efecte ale întreruperii tratamentului cu anticoncepționale sunt:
1. Modificarea greutății
Este cunoscut faptul că hormonii utilizați pentru contracepție pot determina retenție de lichide, cu intensitate variabilă în funcție de fiecare tip, deci, pe de o parte, este comună slăbirea după întreruperea anticoncepționalelor. Pe de altă parte, oprirea contraceptivelor poate provoca oscilații majore în starea de spirit și, de asemenea, se poate înregistra și o creștere în greutate din cauza sporirii apetitului, refuzului de a practica activități fizice și poftei de dulciuri.
Ce să faci: ideal este să adopți o dietă sănătoasă, bogată în calciu, vitamina B6 și magneziu, cum ar fi legume, fructe, pește și cereale integrale, care ajută organismul să reechilibreze nivelurile de hormoni și eliminarea toxinelor, care cresc retenția de lichide și afectează bună dispoziție. Activitatea fizică este esențială pentru a îmbunătăți circulația, arderea grăsimilor și reglarea apetitului.
2. Dereglările menstruale
După oprirea utilizării contraceptivelor, ovarele au nevoie de timp pentru a începe să producă hormonii sexuali, întrucât nu sunt la fel de punctuale și constante precum administrarea hormonilor de sinteză.
Ce să faci: aceste schimbări care durează doar câteva zile, sunt de obicei normale, însă dacă întârzierea este mare, de peste trei luni, ar trebui să fie consultat medicul ginecolog pentru a face evaluări ale nivelurile de hormoni și funcției ovarelor. Trebuie să îți notezi întotdeauna datele și perioada cât a durat sângerarea, pentru a fi analizate de medic.
3. Înrăutățirea crampelor menstruale
În timpul menstruației naturale, în lipsa efectelor anticoncepționalelor, țesutul uterin se îngroașă pentru a se pregăti pentru o posibilă sarcină, cauzând crampe și creșterea fluxului sangvin în timpul menstruației.
Ce să faci: ia medicamente antiinflamatorii, pentru a atenua simptomele crampelor și aplică și căldură în zona abdominală și regiunea lombară pentru a atenua colicile.
4. Sindromul premenstrual și modificările dispoziției
Nivelul de hormoni sexuali feminini, progesteron și estrogen produși în mod natural de ovare au o schimbare mai intensă și mai abruptă pe parcursul lunii, comparativ cu perioada când se utilizează contraceptive, de aceea este posibilă agravarea sindromului premenstrual, cu iritabilitate, tristețe, impulsivitate, tulburări de somn și dureri de cap.
Ce se poate face: pentru a atenua simptomele sindromului premenstrual, ar trebui să apelezi la alimente liniștitoare, cum ar fi sucul sau ceaiul de fructul pasiunii, ceaiul de mușețel, o bucățică de ciocolată neagră, precum și exerciții de relaxare, meditație și stretching.
5. Modificări cutanate
Cele mai multe anticoncepționale scad producția de testosteron, lăsând pielea curată, uscată și porii micșorați, astfel încât atunci când vom suspenda utilizarea contraceptivelor, este foarte comun faptul ca pielea să devină mai grasă și să apară coșuri.
Ce să faci: pentru a combate tenul gras, poți utiliza unele loțiuni sau săpunuri astringente, de la farmacie, și să le folosești o dată sau de două ori pe zi. Dar când formarea de coșuri este mai intensă intervine acneea, așa că este necesar să mergi la dermatolog pentru a primi recomandarea unor loțiuni de îngrijire mai specifice, cum ar fi peroxidul de benzoil, de exemplu.
6. Creșterea părului și libidoului
În cazul contraceptivelor, limitarea producției de hormoni, inclusiv testosteron, este comună, așa că atunci când oprim utilizarea lor, producția lor naturală crește și poate apărea mai mult păr nedorit, vocea se poate îngroșa și crește libidoul.
Ce să faci: vorbește deschis cu partenerul tău despre creșterea dorinței sexuale. Părul nedorit poate necesita mai mult efort, epilarea poate deveni mai frecventă, dar problemele pot fi rezolvate cu ajutorul unor tehnici de îndepărtare a părului cu ceară sau IPL.
7. Cantitate crescută de secreții vaginale
Femeile pot simți că se instalează mai multă umiditate în zona intimă, care trădează o producție mai mare naturală de estrogen de către organism.
Ce trebuie să faci: aceste secreții vaginale indică faptul că ovarele funcționează bine. Poți utiliza absorbante de zi și să schimbi mai des lenjeria de corp, pentru a menține igiena și pentru a preveni proliferarea microorganismelor în regiune.
8. Chisturile ovariene
Este posibil că după întreruperea anticoncepționalelor să reapară sindromul ovarelor polichistice, mai ales dacă femeia este supraponderală sau suferă de obezitate. Scăderea în greutate poate ameliora simptomele afecțiunii.
La femeile obeze, cu tulburări ale metabolismului glucidic, medicul ginecolog poate recomanda dietoterapia și efectuarea de exerciții fizice. Chisturile ovariene unice, mai ales de dimensiuni mari - în jur de patru centimetri, răspund doar o perioadă la tratamentul cu anticoncepționale, întreruperea acestora ducând la reinstalarea simptomelor, situație în care trebuie să vă adresați medicului ginecolog sau endocrinolog, care apreciază cel mai bine tipul de tratament adecvat și o eventuală intervenție laparoscopică.
Cât timp durează până rămâi gravidă
Multe femei întrerup anticoncepționalele în scopul de a obține o sarcină. Timpul necesar pentru adaptarea corpului femeii la lipsa de hormoni contraceptivi poate varia, de obicei, de la câteva zile până la un an, mai ales în cazul în care utilizarea acestui medicament s-a menținut timp de mulți ani. Există alimente care pot ajuta organismul să producă propriii hormoni și substanțe nutritive, în special cele bogate în zinc, vitaminele B6, A, C, E și acizi grași Omega-3, cum ar fi ouăle, peștele, broccoli, ovăzul, quinoa, floarea-soarelui și avocadoul.
Întreruperea anticoncepționalelor, risc crescut de sarcină nedorite
Întreruperea tratamentului contraceptiv este definită ca începerea utilizării contraceptivelor și apoi oprirea din orice motiv, în timp ce există riscul unei sarcini neintenționate. Potrivit unui studiu recent, perioada postpartum din primele 12 luni după naștere a fost asociată cu o nevoie mare nesatisfăcută de contraceptive, asociată cu sarcini neintenționate 1. Practicile de alăptare și convingerile despre revenirea menstruației ca un marker al reluării fertilității în perioada postpartum fac ca femeile să fie puțin motivate să apeleze la utilizarea contraceptivelor în timpul alăptării. Prin urmare, femeile riscă să obțină o sarcină neprevăzută, dar crește și riscul de avorturi.
Efecte anticoncepționale
Dacă iei anticoncepționale, este posibil să te confrunți cu următoarele efecte secundare:
Greaţă
Unele paciente se confruntă cu o oarecare greață la începutul tratamentului cu pilulele contraceptive. De obicei, greața dispare în scurt timp. Pentru a scăpa de greață, poți lua pilula cu alimente sau înainte de culcare. Dacă ai probleme persistente sau greață neobișnuit de severă, discută cu medicul ginecolog.
Sensibilitatea sau mărirea sânilor
Pot apărea sensibilitate uşoară a sânilor sau mărirea în volum a sânilor după începerea tratamentului cu pilulele contraceptive. Sensibilitatea poate fi redusă prin scăderea aportului de cofeină și sare și prin purtarea unui sutien cu un bun suport. De obicei, sensibilitatea la nivelul sânilor se ameliorează în câteva săptămâni. Dacă observi disconfort persistent sau un nodul discret, nu mai amâna vizita la medicul specialist.
Dureri de cap
Dacă ai dureri de cap în timp ce iei pilule contraceptive, discută cu medicul.
Sângerare sau iritare
Sângerarea vaginală (spotting) este un efect secundar frecvent în timpul primelor trei luni de utilizare a pilulelor contraceptive și până la 50% dintre utilizatoare se pot confrunta cu asta. Eficacitatea contraceptivă este prezentă chiar și în cazul spotting-ului, atâta timp cât nu s-a omis nicio pastilă.
Dacă ai sângerări ușoare care durează mai mult de 5 zile sau sângerări mai abundente care durează mai mult de 3 zile, contactează medicul ginecolog.
Lipsa menstruației sau amenoree
Uneori, femeia care ia corect toate pilulele este posibil să nu aibă menstruație. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, inclusiv stres, boală și călătorii și, rareori, probleme cu tiroida sau alte probleme hormonale. Un test de sarcină ar fi recomandat înainte de a începe un nou blister cu pilule.
Scăderea apetitului sexual
În timp ce apetitul sexual este afectat de multe lucruri, hormonii din pilulele contraceptive pot fi un factor în scăderea apetitului sexual. Dacă observi acest efect secundar în mod persistent, discută cu medicul.
Risc cardiovascular
Utilizarea contraceptivelor orale crește riscul de boli cardiovasculare, în special riscul de tromboembolism venos, infarct miocardic și accident vascular cerebral, atrag atenția specialiștii. Riscul de îmbolnăvire gravă sau deces atribuit utilizării anticoncepționalelor din cauza efectelor cardiovasculare adverse este concentrat în principal în rândul femeilor în vârstă de peste 30 de ani și în rândul femeilor care fumează sau care au risc cardiovascular.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Predictors of contraceptive discontinuation among postpartum women in Arusha region, Tanzania”, Contraception and Reproductive Medicine volume 6, 2021, Michael J. Mahande, Ryoko Sato, Caroline Amour, Rachel Manongi, Amina Farah, Sia E. Msuya, Bilikisu Elewonibi & Iqbal Shah
https://contraceptionmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40834-021-00157-6
National Library of Medicine - Contraception and Reproduction: Health Consequences for Women and Children in the Developing World
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK235069/