10 moduri de a scăpa de durerea cauzată de endometrioză

Endometrioza poate crea neplăceri lună de lună femeilor afectate, dar există câteva metode de tratament eficiente.

Endometrioza este o afecțiune caracterizată de creșterea țesutului care în mod normal apare în interiorul uterului (numit endometru) și în afara uterului sau pe alte organe reproducătoare feminine. 

Endometrioza afectează cel mai frecvent ovarele, trompele uterine și țesutul care acoperă zona pelvisului și poate fi diagnosticată doar dacă pacienta merge la un consult ginecologic. Pe baza istoricului medical, dar și a unei ecografii și a unui examen RMN pelvis cu protocol de endometrioză, medicul poate pune diagnosticul de endometrioză.

În cazuri foarte rare, țesutul endometrial se poate răspândi și dincolo de organele pelvine, cum ar fi pe intestine, plămâni sau țesutul mamar. În cazurile de endometrioză, țesutul endometrial extern continuă să acționeze ca și cum ar fi în continuare în uter: se îngroașă la ovulație, apoi se descompune și sângerează la apariția ciclului menstrual.

Din această cauză apar dureri puternice (dismenoree) la unele femei pe perioada menstruației, cu cât mai extins fiind endometrul cu atât mai puternică durerea. 
Când endometrioza implică ovarele, se pot forma chisturi numite chisturi endometriozice. 

Țesutul ovarian poate deveni inflamat, dezvoltând țesut cicatricial și adeziuni, sau benzi anormale de țesut fibros care pot determina țesuturile și organele pelvine să se lipească între ele. Din această cauză endometrioza poate determina probleme de fertilitate. Ovarul nu mai poate elibera un ovul din cauza cicatricilor și a chisturilor, iar femeile care reușesc totuși să rămână însărcinate au șanse mari de a avea o sarcină extrauterină sau de a pierde sarcina.

Tratamentele pentru endometrioză urmează de obicei unul din cele două scopuri finale: fertilitatea sau contracepția. În ambele cazuri, tratamentele sunt pe bază de hormoni feminini. În cazuri severe, când chisturile sunt mari sau afectează alte organe ale corpului în afara sistemului reproducător, poate fi necesară intervenția chirurgicală. 

Dacă suferi de endometrioză, este important să nu amâni să mergi la o consultație ginecologică, pentru a discuta cu medicul despre cea mai bună soluție de tratament în cazul tău. 

Câteva din cele mai eficiente metode de tratament pentru endometrioză sunt:

Perna cu apă caldă

O pernă specială, din plastic sau cauciuc, umplută cu apă fierbinte poate fi un real ajutor pentru dureri, nu doar menstruale. În cazul endometriozei, aplicarea acestei comprese calde ajută la relaxarea mușchilor pelvici și la estomparea crampelor abdominale. Un studiu1 din 2001 a descoperit că aplicarea unei comprese calde pe abdomen a fost la fel de eficientă în eliminarea durerilor menstruale precum o capsulă de ibuprofen.

Hidratarea corespunzătoare

Hidratarea optimă este foarte importantă pentru majoritatea proceselor din organism. Consumul crescut de apă poate ajuta la reducerea balonării și a crampelor. Deshidratarea ar putea fi unul factorii care influențează starea de bine în perioada menstruației.

Dieta corespunzătoare

Unele alimente, precum carnea roșie și lactatele, îngreunează digestia. Acest lucru este cu atât mai problematic în timpul menstruației, când crampele abdominale sunt deja frecvente. Specialiștii recomandă evitarea lor, mai ales de către femeile diagnosticate cu endometrioză. Ar trebui evitate, de asemenea, produsele pe bază de gluten, zahăr sau cele supraprocesate, și ar trebui crescut aportul de legume și fructe proaspete. De asemenea, un studiu recent a arătat că există o legătură între aportul scăzut de legume și endometrioză 2.  

Omega 3

Multe studii au demonstrat că acizii grași Omega 3 pot ajuta la reducerea inflamației în organism. Omega 3 se găsește în mod natural în peștele gras, precum somonul sau macroul, dar și în nuci, semințe și spanac. În completarea dietei sunt recomandate și capsulele de Omega 3, din ulei de pește de mare adâncime.

Turmeric

Turmericul are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare puternice. Un studiu3 din 2013 a descoperit că turmericul ar putea inhiba estradiolul, o formă a hormonului estrogen. Acest fapt ar putea ajuta la prevenirea creșterilor de țesut endometrial, deci ar putea opri răspândirea endometriozei.

Ceaiuri pentru endometrioză

Consumul de ceai verde decofeinizat, ceai de ghimbir și ceai de mușețel va avea un efect antiinflamator, antioxidant și relaxant în același timp. Băuturile calde din plante ar putea, de asemenea, reduce stresul și induce un somn liniștitor.

Exerciții fizice moderate

Deși durerea menstruală poate fi atât de severă încât pacienta cu endometrioză să nu poată părăsi patul, exercițiile fizice sunt importante. Alergatul ușor, mersul în pas accelerat sau yoga pot ajuta la relaxarea mușchilor abdominali și astfel elimina crampele și durerile.

Automasajul pelvian

Datorită cocktailului de hormoni, menstruația poate deregla activitatea sistemului digestiv și cauza crampe și mușchilor intestinali. Un automasaj ușor pe abdomen, circular, în sensul acelor de ceasornic, ar putea ajuta la eliminarea crampelor și încurajarea digestiei.

Odihna

Odihna este importantă oricând și pentru oricine, dar mai ales pentru femeile cu endometrioză aflate la menstruație. Medicii recomandă să ne odihnim între 7 și 9 ore pe noapte, dar puțini adulți ating acest obiectiv. 

Medicamente cu rol antiinflamator

În cazul în care durerile nu au încetat în urma unui tratament natural, poate fi cazul utilizării medicamentelor antiinflamatoare și antispastice. Primele vor reduce efectul inflamator cauzat de țesutul endometrial, iar cele din urmă vor reduce senzația de spasme și crampe abdominale.

Ce mai poți încerca

Acupunctura

Cercetătorii spun că acupunctura poate fi folosită ca instrument de gestionare a durerii pentru endometrioză, mai multe studii care au inclus 99 de femei, cu vârsta cuprinsă între 13-40 de ani, cu endometrioză diagnosticată, confirmând asta. 

Studiile au fost diferite în ceea ce privește tehnicile de stimulare cu ac și instrumentele de evaluare. Asemănările metodologice au implicat între șapte până la 12 inserții de ac per subiect/sesiune și 15-25 de minute de timp de retenție a acului. Acele au fost plasate în zona inferioară a spatelui/pelvio-abdominală, în tijă, picioare și mâini. Numărul de tratament a variat de la nouă la 16, iar pacientele au primit unul până la două tratamente pe săptămână. 

În urma acestor studii, oamenii de știință au ajuns la concluzia că acupunctura ajută la scăderea intensității evaluate a durerii 4.

Uleiul de ricin

Uleiul de ricin a fost folosit de sute de ani pentru a trata endometrioza. Poate fi utilizat chiar la început, atunci când crampele încep să se facă simțite. Este important ca această tehnică să fie folosită numai înainte de fluxul menstrual, și nu în timpul menstruației.

Uleiul de ricin trebuie masat direct pe abdomen. De asemenea, îl puteți amesteca cu câteva picături de ulei esențial relaxant, cum ar fi lavanda, pentru a ajuta la relaxarea mușchilor pelvieni. Se poate aplica pe o compresă caldă pe care o ții pe abdomen.

Kinetoterapie

Cu ajutorul acesteia, se pot relaxa mușchii din interiorul pelvisului, care susține vezica urinară, intestinul, rectul și uterul. Durerea pelviană apare uneori atunci când mușchii perineului sunt prea strânși, provocând iritații musculare și dureri musculare, cunoscute sub numele de durere miofascială. 

Pentru a trata durerea miofascială, un kinetoterapeut își folosește mâinile pentru a efectua manipulări externe și interne ale mușchilor pelvisului. Relaxarea mușchilor contractați și scurtați poate ajuta la atenuarea durerii de la nivelul pelvisului, la fel cum ar face-o în alți mușchi ai corpului.

Managementul stresului

Experimentarea durerii cronice poate provoca stres, care poate crește sensibilitatea la durere, creând un cerc vicios. Deoarece stresul poate agrava durerea, managementul stresului este o componentă importantă a managementului endometriozei.

Practică yoga

Yoga implică un amestec de mișcări blânde, atenție și respirație - care, atunci când sunt combinate, pot ajuta la slăbirea mușchilor pelvisului, la relaxarea țesutului conjunctiv strâns al șoldului și la reducerea stresului. Iar relaxarea minții și a corpului poate ajuta în ameliorarea simptomele endometriozei, cum ar fi crampele și durerile pelvine.

Un studiu publicat într-o ediție din ianuarie 2017 a Journal of Alternative and Complementary Medicine a constatat că femeile cu endometrioză care au practicat yoga de două ori pe săptămână pe parcursul a două luni au experimentat mai puține dureri zilnice și un sentiment de bunăstare îmbunătățit în comparație cu femeile cu endometrioză care nu practicau yoga 5.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul “Continuous low-level topical heat in the treatment of dysmenorrhea”, publicat în Obstetrics & Gynecology, în 2001, autori: Mark D. Akin, Kurt W. Weingand et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11239634/
2. Studiul „A prospective study of dietary fat consumption and endometriosis risk”, publicat în Human Reproduction, în 2010, autori: Stacey A. Missmer, Jorge E. Chavarro Susan Malspeis et all.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2873173/
3. Studiul “Curcumin inhibits endometriosis endometrial cells by reducing estradiol production”, publicat în Iranian Journal of Reproductive Medicine, în 2013, autori: Ying Zhang, Hong Cao et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24639774/
4 Studiul „Is acupuncture effective in the treatment of pain in endometriosis?”, publicat în Journal of pain research, în 2016, autori: Iréne Lund, Thomas Lundeberg
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27069371/
5 Studiul „The Practice of Hatha Yoga for the Treatment of Pain Associated with Endometriosis”, publicat în The Journal of Alternative and Complementary Medicine, în 2017, autori: Andrea Vasconcelos Gonçalves, Nelson Filice Barros și Luis Bahamondes
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2015.0343

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0