Tendinte in materie de parenting, care vor fi pe val in 2019

Modul in care iti cresti copilul este un cumul de alegeri si opinii personale si nu ar trebui sa tina cont de anumit reguli, intrucat fiecare familie este unica.

Exista insa, in fiecare an, o serie de tendinte in materie de parenting, care de regula apar in urma unor descoperiri noi facute in domeniu. Unele tendinte au succes si devin permanente, in timp ce altele nu trec testul timpului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata ce tendinte in materie de crestere a copilului vor fi populare in 2019:

Parentingul autoritar – daca pana acum era la moda sa iti lasi copilul sa faca ce vrea, pentru a-i permite sa se dezvolte armonios, acum specialistii in cresterea copilului sustin ca parentingul autoritar este mai potrivit. Asta inseamna ca parintele nu trebuie sa fie nici prea rigid, dar nici prea permisiv.

Parintele autoritar este echilibrat, flexibil si adept al democratiei. Acesta va stabili totusi limitele pe care copilul nu are voie sa le intreaca si va folosi pedepse atunci cand copilul se abate de la regulile impuse.

Limitarea expunerii copilului pe retelele sociale – isteria postarii a sute de fotografii cu copiii pe Facebook si Instagram incepe sa se domoleasca. Specialistii ne recomanda sa protejam intimitatea copilului si sa tinem cat mai multe informatii doar pentru apropiati. Poti face insa un grup privat pe Facebook sau pe Whatsapp, din care vor face parte doar parintii, bunicii copilului si rudele foarte apropiate, unde poti impartasi momente speciale ale celui mic cu cateva persoane.

Folosirea cartilor audio si limitarea accesului la ecrane digitale – parintii au inteles ca expunerea la ecranele digitale este extrem de daunatoare pentru copii, iar acum isi orienteaza atentia catre cartile audio. Acestea reprezinta o metoda de adormire a copiilor mai rapida, care implica mai putin efort din partea parintilor.

Parintele isi poate invata copilul sa asculte carti audio la culcare, fie ca vorbim despre somnul de pranz, fie ca vorbim despre cel de seara. Descrierile amanuntite vor stimula imaginatia copilului si ii vor trezi acestuia interesul pentru citit, pe termen lung.

Ascunderea sexului copilului – daca pana acum erau la moda petrecerile in timpul carora se dezvaluia sexul copilului, in 2019 va fi la moda sa nu spui sexul celui mic inainte de a-l naste. Mai mult decat atat, unii parintii prefera sa nu afle nici ei sexul fatului, preferand sa fie surprinsi in momentul venirii pe lume a copilului.

Imprumutarea jucariilor, accesoriilor si hainelor – anul acesta se poarta lucrurile imprumutate. Mamicile prefera sa faca schimba de haine/ accesorii si jucarii cu alte mamici din grupul de prieteni, astfel incat sa nu arunce banii pe lucruri care in cateva luni vor deveni inutile. Aceasta tendinta nu numai ca ajuta parintii sa faca economie, insa totodata uneste comunitatea de mamici.

Joaca pe cont propriu – daca inainte parintii se simteau vinovati pentru ca nu aveau suficient timp sa se joace cu copiii pe saturate, noile tendinte incurajeaza parintii sa ii lase pe cei mici sa se joace singuri. Joaca pe cont propriu ii ajuta pe copii sa descopere lumea si altfel decat in compania parintilor. Asta nu inseamna ca joaca cu parintii trebuie exclusa, ci doar ca cei mici ar trebui sa se bucure si de putina libertate, chiar daca asta implica multa curatenie si bataie de cap pentru parinti dupa.

Indiferent de tendintele de parenting care capata popularitate, specialistii ne recomanda sa ne ascultam instinctul de parinte atunci cand vine vorba despre copii. Parintii simt ce e mai bine pentru cei mici, asa ca nu trebuie sa se lase speriati de ce e sau nu la moda.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0