Suplimentele cu Omega 3, utile pentru copiii cu colesterol mărit (studiu)

Suplimentele cu acizi grași Omega 3 pot proteja copiii cu colesterol mărit de bolile de inimă care se pot dezvolta mai târziu în viață, crescând nivelul sangvin al acizilor grași Omega 3 sănătoși, potrivit unor cercetători americani.

Corpul uman poate produce majoritatea tipurilor de grăsimi de care are nevoie din alte grăsimi sau din materii prime, însă nu poate produce acizi grași Omega 3, ci trebuie să îi obțină din alimente. Alimentele bogate în Omega 3 includ peștele gras, uleiurile vegetale naturale, nucile, semințele de in și legumele verzi cu frunze.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Acizii grași Omega 3 sunt o parte integrantă a membranelor celulare din tot corpul și influențează funcția receptorilor celulari din membrane. Acestea oferă punctul de plecare pentru producerea hormonilor care reglează coagularea sângelui, contracția și relaxarea pereților arterelor și inflamația. De asemenea, se leagă de receptorii din celulele care reglează funcția genetică.

Probabil datorită acestor efecte, s-a constatat că grăsimile Omega 3 pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral, pot contribui la gestionarea lupusului, eczemelor și poliartritei reumatoide și pot juca roluri de protecție în cancer și în alte afecțiuni.

Omega 3 îmbunătățește profilul lipidic al copiilor cu colesterol ridicat

Cercetări anterioare au arătat că nivelurile ridicate din sânge ale acizilor grași benefici, inclusiv acizii grași Omega 3, acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosapentaenoic (DPA) care se găsesc în fructele de mare, sunt asociate cu un risc mai scăzut de boală coronariană și o probabilitate mai mare de îmbătrânire sănătoasă.

Deoarece boala coronariană se dezvoltă la începutul vieții la copiii cu colesterol ridicat, e necesar să existe un tratament pe tot parcursul vieții început în copilărie, afirmă oamenii de știință. Acest lucru este deosebit de important deoarece ratele globale de obezitate la tineri sunt în creștere și siguranța pe termen lung a statinelor (medicamente care scad colesterolul) la copii nu este cunoscută.

O echipă de cercetare din Bethesda, Maryland a examinat, într-o cercetare din 2021, copii cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani care au avut în trecut un nivel ridicat de colesterol în sânge. Copiii au urmat o dietă mediteraneeană timp de șase săptămâni, urmată de continuarea dietei plus un supliment EPA pentru încă șase săptămâni. Dieta mediteraneeană este un stil alimentar bogat în proteine slabe, legume, fructe, cereale integrale și grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline și peștele.

Echipa de cercetare a măsurat nivelul de acizi grași al copiilor înainte de începerea dietei și după ce au urmat dieta mediteraneeană timp de șase săptămâni, și, din nou, după terminarea perioadei în care au combinat dieta cu suplimentul EPA timp de șase săptămâni.
Administrarea suplimentului EPA timp de șase săptămâni a crescut atât nivelul din sânge al EPA, cât și al DPA. DPA are un caracter antiinflamator și împiedică lipirea trombocitelor, ceea ce conferă acizilor grași proprietățile cardioprotectoare.

Autorii studiului concluzionează că rezultatele cercetării arată că profilul lipidic al copiilor cu risc crescut de boli de inimă poate fi îmbunătățit cu ajutorul unui supliment de Omega 3, scăzând astfel risc de a dezvolta boli de inimă la maturitate și crescându-le șansele de a se maturiza și de a îmbătrâni sănătos.

Suplimentele cu Omega 3 au și alte beneficii pentru copii

Multe studii sugerează că acizii grași Omega 3 sub formă de suplimente sunt benefici pentru sănătatea copiilor.

Pot ușura simptomele de ADHD

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este o afecțiune obișnuită, corelată cu simptome precum activitatea excesivă, impulsivitatea și dificultatea de focalizare. Unele cercetări indică faptul că suplimentele alimentare cu Omega 3 pot ajuta la reducerea simptomelor de ADHD la copii.

O analiză¹ a 16 studii a arătat că acizii grași Omega 3 au reglat memoria, atenția, învățarea, impulsivitatea și hiperactivitatea, toate acestea fiind adesea afectate de ADHD. Mai mult, o analiză amplă a 52 de studii a concluzionat că modificările dietetice și suplimentele cu ulei de pește erau două dintre cele mai promițătoare tehnici de reducere a simptomelor ADHD la copii.

Ajută la un somn mai bun

Se pare că tulburările de somn afectează aproape 4% dintre copiii cu vârste sub 18 ani. Un studiu efectuat pe 395 de copii a corelat un nivel scăzut de acizi grași Omega 3 în sânge cu un risc mai mare de tulburări de somn. De asemenea, a constatat că suplimentarea cu 600 mg de DHA timp de 16 săptămâni a scăzut întreruperile de somn și a dus la obținerea unei ore suplimentare de dormit în fiecare noapte.

Pot îmbunătăți sănătatea creierului

Unele cercetări indică faptul că acizii grași Omega 3 pot îmbunătăți funcția creierului și starea de spirit la copii, în special învățarea, memoria și dezvoltarea creierului. Într-un studiu² de 6 luni, 183 de copii care au consumat o cantitate mare de acizi grași Omega 3 au avut o memorie și o capacitate de învățare verbală îmbunătățită.

În mod similar, un mic studiu de 8 săptămâni la care au participat 33 de băieți a corelat aportul zilnic a 400-1200 mg de DHA cu activarea crescută a cortexului prefrontal, regiunea creierului responsabilă de atenție, controlul impulsurilor și planificare.

Au acizii grași Omega-3 efecte secundare?

Efectele secundare ale suplimentelor cu Omega 3, cum ar fi uleiul de pește, sunt în general foarte ușoare. Cele mai frecvente includ respirație urât mirositoare, un gust ulterior neplăcut, durere de cap, arsuri gastrice, stomac deranjat, greaţă și diaree. Pentru a reduce riscul de efecte secundare, părinții trebuie să se asigure că îi dau copilului dozele recomandate. 

În general, majoritatea studiilor indică faptul că 120 - 1300 mg de DHA și EPA combinate pe zi sunt benefice pentru copii. Se vor alege spre administrare suplimente alimentare certificate, cu ulei de pește de mare adâncime.

De reținut, copiii alergici la pește și crustacee ar trebui să evite suplimentele cu Omega 3 din ulei de pește și să ia, în schimb, un supliment vegetal cu Omega 3, de exemplu cu ulei din microalge marine. Nu mai puțin important, înainte de a i se da unui copil orice fel de suplimente alimentare, este necesar acordul medicului pediatru sau al medicului de familie.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Eurek Alert - Omega-3 supplements help kids with high cholesterol improve lipid profile
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-04/eb-osh041521.php
NCBI - Do Omega-3/6 Fatty Acids Have a Therapeutic Role in Children and Young People with ADHD?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5603098/
2. Studiul „Do Omega-3/6 Fatty Acids Have a Therapeutic Role in Children and Young People with ADHD?”, apărut în J Lipids. 2017; 2017: 6285218. 2017 Aug 30. doi: 10.1155/2017/6285218, autor: E. Derbyshire
Pub Med - A randomised control trial in schoolchildren showed improvement in cognitive function after consuming a bread spread, containing fish flour from a marine source
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19201180/
3. Studiul „A randomised control trial in schoolchildren showed improvement in cognitive function after consuming a bread spread, containing fish flour from a marine source”, apărut în Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. Feb-Mar 2009;80(2-3):143-9. doi: 10.1016/j.plefa.2008.12.006, autori: Annalien Dalton et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0