Plantele de apartament care pun copiii in pericol

Plantele de apartament nu numai că schimbă aspectul casei tale, fiind unele dintre cele mai folosite decorațiuni, dar „schimbă” și aerul din casa ta, absorbind dioxidul de carbon și oferind, în schimb, oxigen.

Există o diversitate de flori de apartament din care îți poți alege preferatele în funcție de aspect, de timpul pe care îl poți oferi îngrijirii acestora, precum și de talentul de grădinar pe care îl ai sau… nu.
Până acum se pare că plantele de apartament vin numai cu beneficii. Ei bine, lucrurile se schimbă însă atunci când apare un copil în peisaj. Bebelușii sunt greu de urmărit încontinuu, așa că nu e exclus ca, într-o secundă de neatenție, micuțul tău să înfulece cu poftă o frunză a plantei decorative. Acest lucru nu are urmări tragice pentru plantă, care se regenerează fără probleme, însă poate avea pentru copilul tău, dacă planta consumată este toxică.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Este bine să știi că copiii sunt expuși frecvent la plante potențial toxice atât în ​​casă, cât și în aer liber. Și asta pentru că ei sunt foarte curioși și vor să exploreze cu ușurință mediul înconjurător. Așa că nu este surprinzător faptul că ei ingerează adesea părți ale plantelor, cum ar fi frunze, semințe, fructe și flori.   

Dacă asta se întâmplă, este foarte important să ajungi cu copilul la spital, mai ales dacă acuză dureri abdominale, vomită, are amețeli sau dacă pe piele i-a apărut o reacție alergică. 

Determinarea nivelurilor de toxicitate ale plantelor

În timp ce unele plante pot provoca o erupție minoră pe piele, altele pot duce la probleme de sănătate mai grave și chiar pot fi fatale. Departamentul de Agricultură și Resurse Naturale al Universității din California, Statele Unite ale Americii, clasifică patru niveluri de toxicitate pentru plante, nivelul unu fiind cel mai dăunător:

  • Nivelul patru: dermatită. Acest nivel îl au plantele suculente sau cu spini care ar putea provoca o reacție adversă, cum ar fi o erupție cutanată sau iritație atunci când sunt expuse la piele sau mucoase.
  • Nivelul trei: oxalat. În această categorie intră plantele care conțin cristale de oxalat de calciu în sucul sau seva lor. Aceste cristale sunt, de obicei, ascuțite și pot tăia limba, gâtul și țesutul gingiilor, dacă sunt ingerate. Cristalele de oxalat pot provoca umflături și iritații la nivelul gurii, limbii, gâtului sau pielii, ceea ce poate duce la o senzație de arsură. În plus, dacă sunt ingerate, plantele de acest fel pot provoca dureri de stomac sau pot îngreuna respirația și vorbirea.
  • Nivelurile doi și unu: toxicitate majoră și minoră. Aceste niveluri includ plante care pot provoca accese minore de probleme gastrointestinale, cum ar fi vărsături și diaree sau boli mai grave. 

Potrivit Institutului de Agricultură și Resurse Naturale de la Universitatea din Nebraska-Lincoln (IANR), toxicitatea acestor plante se datorează compușilor găsiți în mod natural în acestea, inclusiv glicozidele, care sunt substanțe toxice care pot provoca probleme cardiace și gastrointestinale; solanină, care poate afecta tractul digestiv și poate provoca dureri abdominale, vărsături, diaree, slăbiciune și leșin; grianotoxine, care pot duce la arsuri, amorțeală și furnicături în gură; și alcaloid licorina, care poate provoca, de asemenea, iritații ale tractului gastrointestinal. Ingerarea unor plante din această categorie poate fi fatală în anumite circumstanțe.

Deși acestea sunt linii directoare generale privind cât de toxică poate fi o plantă și care pot fi simptomele copilului după expunere, nu uita că fiecare dintre noi este diferit.  

Ce plante sunt periculoase

O mulțime de plante, printre care și unele de apartament, sunt otrăvitoare atunci când sunt consumate. Iar dacă ai un copil mic, trebuie neapărat să știi ce fel de plante îi pot pune acestuia sănătatea în pericol.

Calele albe

Calele albe, cunoscute sub denumirea științifică de Zantedeschia aethiopica, cauzează iritații și durere la nivelul cavității bucale, atunci când sunt mestecate.

Planta cu frunze în formă de plămâni

Dieffenbachia, planta decorativă cu frunzele în formă de plămâni, irită cavitatea bucală și produce salivă în exces.

Lantana

Lantana este pe cât de frumoasă, pe atât de periculoasă. Această plantă perenă cauzează dureri abdominale severe și slăbiciune musculară.

Crăciunița

Crăciunița, a cărei denumire științifică este Euphorbia pulcherrima, este foarte ușor de îngrijit, motiv pentru care ai fi tentată să o consideri planta de apartament ideală. Ceea ce și este, atâta timp cât nu ai un copil mic. Nu numai că provoacă indigestie, însă la contactul cu pielea, poate provoca iritații și alergii.

Stânjenelul

Stânjenelul, vedeta primăverii, nu are ce să caute în casa ta dacă ai un copil mic care obișnuiește să mănânce tot ce îi pică în mână. Odată consumat, acesta provoacă amețeli, grețuri, vărsături și deranj stomacal.

Azaleea

Azaleea, cunoscută sub denumirea de Rhododendron ori trandafir de munte, nu provoacă numai probleme de natură gastro-intestinală, ci poate duce și la apariția unor dificultăți de respirație.

Leandrul

Leandrul, faimosul arbust mediteranean, devine toxic la ingerarea nectarului din frunze. Tahicardia, amețeală și tremurul sunt câteva dintre simptomele specifice otrăvirii cu leandru.

Limba-soacrei

Limba-soacrei este o plantă cât se poate de iubită pentru capacitatea sa de purificare a aerului. Dacă ai însă un copil mic, trebuie să fii foarte atentă pentru că aceasta poate determina salivarea în exces, amețeli și stare de vomă.

Filodendronul

Deși este o plantă foarte ușor de îngrijit, filodendronul poate duce la probleme destul de serioase de sănătate. De exemplu, expunerea pielii la această plantă poate provoca roșeață, umflare și erupție cutanată, iar dacă pătrunde sevă în ochi, persoana în cauză se poate confrunta cu abraziuni ale corneei, iritații și chiar leziuni permanente ale ochilor.  În cazul în care frunzele sunt ingerate accidental, pot să apară simptome precum umflarea gurii și a gâtului, durere, pierderea vorbirii sau dificultăți de respirație.  

Iedera Diavolului

Iedera Diavolului, cunoscută și sub numele de pothos, este o altă plantă de apartament foarte populară, cu frunze ascuțite, în formă de inimă, în alb, galben sau verde pal. O ciuguleală nu va fi fatală pentru micuțul tău, dar se poate dovedi a fi destul de iritantă din cauza cristalelor de oxalat de calciu. Dacă bănuiești că al tău copil ar fi putut ciuguli o astfel de plantă, urmărește posibilele simptome, inclusiv arsura și umflarea gurii, buzelor și limbii, precum și dificultăți de vorbire sau de înghițire.

Dieffenbachia 

Mai este întâlnită și sub denumirea de crin leopard, datorită mixului de frunze verzi, albe și galbene. La fel ca și alte plante, deoarece dieffenbachia conține cristale de oxalat de calciu în sevă, poate provoca iritații atunci când seva ajunge pe piele sau în ochi. Similar cu filodendronul, dieffenbachia poate provoca durere, dificultăți la înghițire, umflarea gurii, limbii sau gâtului, salivare excesivă, pierderea vorbirii și probleme respiratorii.

Caladium bicolor 

Planta aceasta are frunze roz în formă de inimă, cu marginea verde. În cazul în care frunzele sunt ingerate, este posibil ca persoana în cauză să se confrunte cu iritații la nivelul stomacului, nasului și gurii. Această plantă de apartament otrăvitoare poate fi fatală dacă este consumată de animalele de companie, deoarece poate provoca umflarea căilor respiratorii, ducând la probleme de respirație.  

Anthuriums

Anthuriums este o altă plantă care se regăsește în foarte multe case. Planta mai este cunoscută și sub denumirea de floarea flamingo, datorită frunzelor sale roșii.  Deși frumoase, frunzele pot să fie iritante pentru piele și ochi, putând provoca arsuri, umflături și vezicule în gură.

Cactusul 

Suculentele sunt plante cărnoase, care pot reține apa în frunzele și tulpinile lor în medii uscate. Cactusul este o astfel de plantă suculentă care se găsește de obicei în climatele calde și uscate. Cactușii au țepi foarte subțiri și ascuțiți, care pot străpunge pielea. Leziunile cactusului pot duce la infecții.

Monstera 

Este cunoscută datorită frunzele mari găurite, care pot fi dăunătoare dacă sunt ronțăite de copiii curioși, deoarece conține aceleași cristale de oxalat. De asemenea, frunzele pot fi iritante pentru piele și ochi.

Ce plante mai pot fi periculoase pentru copii

Unele plante pot provoca reacții alergice atunci când sunt atinse. O reacție alergică comună este dermatita alergică. Dermatita alergică apare în momentul în care pielea devine iritată și inflamată după atingerea unui alergen. 

Printre plantele care pot provoca dermatită alergică se numără arborele de rhus – arbuști mici cu frunze verzi care devin roșii toamna și grevillias – arbuști verzi cu flori roșii.

Ce faci când copilul tău mănâncă o plantă toxică

Dacă ți-ai surprins copilul mâncând o plantă toxică, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îl ții sub observație, iar apoi, dacă observi apariția unor probleme de respirație ori la nivelul aparatului digestiv, sună la 112.

Ce faci când copilul tău atinge o plantă otrăvitoare

Majoritatea plantelor otrăvitoare determină apariția iritațiilor ori a alergiilor la nivelul pielii. Spală așadar pielea care a intrat în contact cu planta, folosind apă și săpun din belșug.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Sydney children's Hospitals Network - Poisonous or harmful plants and children
https://www.schn.health.nsw.gov.au/poisonous-or-harmful-plants-and-children-factsheet
The National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH)
https://www.cdc.gov/niosh/topics/plants/default.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0