O aplicație pentru telefon poate detecta simptomele autismului

O aplicație digitală a detectat cu succes una dintre caracteristicile revelatoare ale autismului la copiii mici, sugerând că tehnologia ar putea deveni în viitorul apropiat un instrument ieftin de screening timpuriu.

Autismul este o afecțiune legată de dezvoltarea creierului care influențează negativ modul în care o persoană percepe mediul și socializează cu ceilalți, provocând probleme în interacțiunea socială și comunicare. Diagnosticarea tulburării de spectru autist poate fi dificilă, deoarece nu există un test medical, cum ar fi un test de sânge, care să ajute la stabilirea unui diagnostic fără echivoc.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În acest context, o echipă de cercetare de la universitatea americană Duke a creat o aplicație pentru a evalua tiparele privirii copiilor în timp ce urmăreau filme scurte, concepute strategic, pe un iPhone sau iPad. Apoi, savanții au aplicat viziunea computerizată și învățarea automată pentru a stabili dacă acel copil se uita mai des la omul din videoclip sau la obiecte.

Copiii care au autism acordă atenție mediului în mod diferit față de copiii fără această tulburare, în sensul că nu sunt la fel de preocupați de oameni. Astfel, dacă se urmărește privirea copiilor mici, se poate evalua riscul de autism. Este pentru prima dată când acest tip de evaluare poate fi oferit folosind doar un telefon inteligent sau o tabletă. Studiul a servit drept dovadă de concept, de faptul că s-ar putea aplica înm viitor o astfel de evaluare.

Aplicația ar putea fi folosită în viitor în screening-ul autismului

Cercetătorii au lucrat la aplicație timp de mai mulți ani, iar în această ultimă versiune au conceput în mod strategic filme care să le permită să evalueze preferința unui copil mic de a privi mai mult obiectelele decât oamenii. Unul dintre clipuri, de exemplu, arată o femeie veselă care se joacă cu un titirez. Ea domină o parte a ecranului, în timp ce titirezul pe care îl învârte este pe cealaltă parte.

Pentru a testa dispozitivul, cercetătorii au inclus în studiu 993 de copii cu vârste cuprinse între 16 și 38 de luni; vârsta medie a fost de 21 de luni, moment în care tulburarea de spectru autist (TSA) este adesea identificată. 40 dintre copiii mici erau diagnosticați cu TSA utilizând-se metode care reprezintă standardul de aur în depistarea autismului.

Copiii fără autism au scanat întregul ecran pe tot parcursul filmulețului, concentrându-se mai des asupra femeii. Copiii care erau diagnosticați cu autism s-au concentrat mai des pe partea ecranului unde se vedea jucăria. Într-un alt material video era un bărbat care sufla baloane de spumă. Diferențele dintre modelele privirii copiilor cu autism și a celor fără această tulburare au fost observate în cazul mai multor filme din aplicație.

Urmărirea privirii a mai fost utilizată și în alte cercetări pentru a evalua tiparele la persoanele cu autism, dar acest lucru a necesitat echipament special și expertiză pentru a analiza tiparele respective. Această aplicație pe telefon, care are nevoie de mai puțin de 10 minute pentru experiment și folosește camera frontală pentru a înregistra comportamentul copilului, necesită doar un iPhone sau iPad, făcându-o deci ușor accesibilă clinicilor de asistență medicală primară și utilizabilă și la domiciliu.

Alte studii suplimentare efectuate pe sugari de până la 6 luni investighează dacă evaluarea bazată pe aplicație ar putea identifica diferențele observate la copiii care sunt diagnosticați ulterior cu autism și tulburări de neurodezvoltare în primul an de viață.

Oamenii de știință speră că această tehnologie va oferi în cele din urmă un acces mai mare la testele de detectare a autismului, un prim pas esențial pentru intervențiile ulterioare. Obiectivul pe termen lung este să existe o aplicație validată, ușor de utilizat, pe care medicii să o poată descărca și utiliza la clinică, iar persoanele interesate să o poată utiliza la domiciliu. Savanții concluzionează că, deși mai există pași suplimentari de parcurs, rezultatele obținute în acest studiu sugerează că în viitor acest lucru s-ar putea pune în aplicare.

Cum se diagnostichează în prezent tulburarea de spectru autist?

Pentru a pune un diagnostic, medicii analizează istoricul de dezvoltare și comportamentul copilului.

TSA poate fi uneori detectată la vârsta de 18 luni sau chiar mai mică. Până la vârsta de 2 ani, un diagnostic pus de către un profesionist cu experiență poate fi considerat foarte bun pentru gestionarea ulterioară a tulburării. Cu toate acestea, mulți copii nu primesc un diagnostic final decât după vârsta de 2 ani, iar alții sunt diagnosticați abia când ajung la adolescență. Cu cât sunt diagnosticați mai târziu, cu atât recuperarea este mai greu de obținut.

Semnele timpurii ale autismului pot include (dar nu se limitează la) evitarea contactului vizual), puțin interes pentru alți copii sau persoane adulte, exprimare limitată (de exemplu, mai puține cuvinte în vocabular sau dificultăți în utilizarea cuvintelor în timpul comunicării) și nervozitate atunci când se produc modificări minore în programul obișnuit.

Opțiunile de tratament pentru TSA

Monitorizarea, screeningul, evaluarea și diagnosticarea copiilor cu TSA cât mai devreme este importantă pentru ca aceștia să primească terapia și sprijinul de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul maxim. Opțiunile de tratament pot include terapii de comportament și comunicare, terapii educative, terapii familiale și uneori anumite medicamente.

Unele programe se concentrează pe reducerea comportamentelor problematice și predarea de noi abilități, în timp ce altele sunt centrate pe învățarea copiilor să acționeze în situații sociale sau să comunice mai bine cu cei din jur. Analiza aplicată a comportamentului (ABA) poate ajuta copiii să învețe noi abilități și să generalizeze aceste abilități în situații multiple printr-un sistem de motivație bazat pe recompensă.

Copiii cu tulburare de spectru autist răspund adesea pozitiv la programe educaționale foarte bine structurate. Programele de succes includ de obicei o echipă de specialiști și o varietate de activități pentru a îmbunătăți abilitățile sociale, comunicarea și comportamentul copilului cu autism.

Părinții și alți membri ai familiei pot învăța cum să se joace și să interacționeze cu copiii lor în moduri care le susțin abilitățile de interacțiune socială și le gestionează comportamentele problematice. În funcție de nevoile copilului, se poate face terapie logopedică pentru îmbunătățirea vorbirii, terapie ocupațională pentru învățarea activităților din viața de zi cu zi și terapie fizică pentru îmbunătățirea mișcărilor și a echilibrului.

Niciun medicament nu poate îmbunătăți tulburarea de spectru autist în sine, dar unele pot ajuta la controlul simptomelor. De exemplu, medicul poate prescrie medicamente în cazul în care copilul este hiperactiv, anxios sau are probleme comportamentale grave.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Computational Methods to Measure Patterns of Gaze in Toddlers With Autism Spectrum Disorder
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33900383/
1. Studiul „Novel Scalable Computational Methods Reveal Atypical Patterns of Gaze inToddlers with Autism Spectrum Disorder”, apărut în JAMA Pediatrics, 2021, doi: 10.1001/jamapediatrics.2021.0530, autori: Zhuoqing Chang, J. Matias Di Martino et al.
CDC - Screening and Diagnosis of Autism Spectrum Disorder
https://www.cdc.gov/ncbddd/autism/screening.html
Mayo Clinic - Autism spectrum disorder 
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/autism-spectrum-disorder/diagnosis-treatment/drc-20352934


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0