Gelozia intre frati – cum poate fi eliminata

Avand in vedere ca sta in natura umana sa ne comparam cu cei din jur, gelozia care apare intre frati este oarecum fireasca. Important este ca cei mici sa fie invatati ca gelozia nu este benefica si ca relatia cu fratele sau sora nu are nimic in comun cu rivalitatea ori competitia.

Parintii sunt cei care au un rol esential in stabilirea relatiei dintre frati, acestia fiind cei care pot accentua aceasta problema, ori care o pot elimina definitiv – iata cateva sfaturi pentru parintii cu mai multi copii, care ii vor ajuta pe acestia sa “stinga” gelozia dintre frati.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu ii compara niciodata – oricat de mult ti-ai dori sa ii spui copilului ca fratele sau a facut un lucru bun si ti-ai dori acelasi lucru de la el, e indicat sa nu o faci. Procedand astfel, chiar tu vei insamanta gelozia ce poata aparea intre frati. Copiii percep afirmatiile de genul “de ce nu poti sa faci curatenie dupa tine, ca fratele tau?” ca fiind o dovada clara a preferintei parintelui pentru fratele sau. Nu aduce niciodata in discutie comportamentul fratelui pentru a il oferi drept exemplu.

Asculta variantele ambelor parti – atunci cand apare un conflict intre frati, chiar daca ai asistat la el si stii deja care dintre cei doi este vinovat, ai face bine sa asculti cu atentie variantele ambilor copii. Astfel, cei mici nu se vor simti nedreptatiti in favoarea fratelui.

Nu stabili etichete – etichetele precum “impiedicatul”, “dezordonatul” ori “neatentul” ii fac pe cei mici sa se simta rusinati, mai ales atunci cand sunt folosite in prezenta fratelui ori a oricarei alte persoane. In asemenea situatii se poate naste sentimentul de gelozie din partea unuia dintre copii, care are senzatia ca fratele sau este preferat.

 

 

Descopera si apreciaza talentul fiecarui copilcopiii au nevoie de apreciere asa ca ar trebui sa descoperi talentul fiecaruia si sa il aduci in discutie de fiecare data cand ai ocazia. In acest fel, copiii vor intelege ca sunt diferiti, insa ca amandoi sunt la fel de talentati si apreciati pentru felul lor de-a fi. In general, in familiile in care exista un copil cu un talent deosebit precum talentul de a canta sau de a picta, ceilalti copii devin gelosi intrucat au senzatia ca cel talentat este preferatul parintilor.

Fa-ti timp pentru momente de intimitate cu fiecare copil – toti copiii simt nevoia de cateva momente de intimitate cu parintele, momente in care sa simta ca el este cel special. Asigura-te ca petreci asemenea momente cu toti copiii pentru a preveni gelozia si invidia ce poate aparea intre frati.

Incurajeaza-i sa se sutina unul pe celalalt – copiii trebuie sa fie invatati de mici sa se sustina reciproc. Fratii trebuie sa fie crescuti in spiritul de echipa, nu ca si cum ar fi pe cont propriu. Cu cat parintii mizeaza mai mult pe spiritul de echipa si unitate al familiei, cu atat mai mici sunt sansele sa apara gelozia si invidia intre frati. Parintele nu trebuie niciodata sa incurajeze atitudinea agresiva, nici macar verbala, intre copiii lor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0