Cum ii vorbim copilului despre sex?

8 ani este varsta la care puteti incepe sa le vorbiti fetitelor despre menstruatie, iar baietilor despre maturizarea sexuala. Un aspect psihologic important este ca mama sa vorbeasca cu fetele, tata cu baietii. Aceasta cere dezvoltarea sexuala fireasca.

Cum incepe educatia sexuala in copilarie

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Important este ca pe parcursul dezvoltarii pubertare, parintele de acelasi gen sa ramana confidentul si martorul acestor transformari, dandu-i incredere copilului ca totul e normal, ca nu avem motive de temere, de anxietate. La 12 ani este timpul sa le spuneti ca schimbarile hormonale le pot provoca diverse tulburari, ca trebuie sa accepte schimbarile corporale si ca se pot confrunta chiar cu depresii din cauza instalarii noului tablou hormonal.

Inca de la 2 ani, parintii trebuie sa le vorbeasca micutilor despre diferentele dintre sexe. Educatia sexuala debuteaza cu informatii simple, care pot fi percepute corect, atat de catre fetite, cat si de catre baietei. Aceasta etapa este importanta in dezvoltarea sexuala a copilului, chiar daca nu pare. Acum este important sa nu faceti glume si nici sa nu ironizati copilul.

 

Cum vorbim despre sex cu fetitele

Din clasa a doua, fetitele trebuie sa afle ca, intr-un viitor apropiat, vor avea prima menstruatie. Folositi-va de imagini ale corpului omenesc. Astfel puteti sa le explicati mecanismul fiziologic. Puteti sa le faceti desene ale aparatului genital, ale organelor feminine ca sa inteleaga bine ce li se va intampla.

 
Iata o varianta de poveste. Uterul, adica viitoarea casuta a unui bebe, se acopera in fiecare luna cu un fel de paturica. Daca nu apare bebe, uterul arunca aceasta patura pentru ca nu mai are nevoie de ea. E singura modalitate de a le feri de temeri. Mamei ii revine acest rol. Daca nu le oferiti detalii si apare prima menstruatie, vor intra cu siguranta in panica.

 

 

Cum vorbim despre sex cu baietii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Si baietii au nevoie de explicarea detaliata a semnelor pubertatii. La 11-12 ani, le puteti spune baietilor ca pilozitatea apare mai intai in zona inghinala, apoi la subrat, urmand pilozitatea de la nivelul fetei. Si inca un detaliu este important la aceasta varsta – schimbarea vocii.

Atat baietii, cat si fetitele au nevoie sa stie ca modificarile hormonale nu sunt insotite doar de modificari fizice, ci si de unele psihice. In unele cazuri, poate aparea o forma usoara de depresie, iar aceasta are cauze organice. Dar nu insistati asupra acestui aspect. De asemenea, adolescentii adorm tarziu si se trezesc cu mare dificultate dimineata. Este o alta caracteristica a dezvoltarii creierului.

Desi mai rar, furtuna hormonala poate produce hiperactivitate in cazul ambelor sexe. Atunci e momentul sa le comunicati copiilor ca sunteti deschisi pentru orice fel de discutie. De altfel, cu deschidere incepe orice conversatie, astfel incat, pe parcursul acestor ani grei, sa nu se simta singur si abandonat!

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0