De ce sa alegi pentru copilul tau antrenamentele de Karate Kyokushin

In momentul in care un copil incepe antrenamentele de Karate Kyokushin exista mai multe motive pentru care s-a optat pentru aceasta activitate.

De obicei parintii aleg Karate pentru ca ii disciplineaza pe copii, pentru ca ii face sa fie mai puternici, mai sanatosi, invata sa se concentreze mai bine. Copiii aleg cu entuziasm sa practice Karate Kyokushin in primul rand pentru ca au vazut filme cu arte martiale si ar vrea si ei sa execute acele miscari spectaculoase, sau ar dori sa iasa in evidenta in cercul lor de prieteni sau la scoala. Un lucru este clar, motivele parintilor difera de cele ale copiilor. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In momentul in care au venit impreuna la primul antrenament si unii si altii au foarte mari asteptari si spera ca intr-un timp foarte scurt vor reusi sa ajunga la nivelul celui mai avansat elev din sala.

Dupa ce incep primele antrenamente, incep sa inteleaga ca au intrat intr-o mare familie in care fiecare are pozitia lui foarte bine stabilita si ca fiecare va progresa in functie de cat de mult munceste. Descopera ca exista o eticheta, reguli stricte de comportament, o filozofie intreaga care ii face pe practicanti sa devina nu numai niste luptatori buni sau mari campioni, ci si niste persoane deosebite si educate. Incep sa inteleaga sistemul de examinare si de acordare  a centurilor, care ii va fascina. Cu totii incep sa fie preocupati in cat timp vor obtine urmatoarea centura. In felul acesta vor avea rabdare sa lucreze orice tema ceruta indiferent cat de greu ar fi.

Karate Kyokushin este un stil dur, dar corect. Cine lucreaza serios la antrenamente si reuseste se execute tot ce se cere in programa internationala de examinare, intra in examen si are mari sanse sa-l treaca, insa cine nu reuseste, trebuie sa mai astepte si sa se straduiasca mai mult. In tot acest proces de pregatire conteaza foarte mult atitudinea. Este incurajata foarte mult atitudinea pozitiva si determinarea de a depasi propriile limite. De fapt este o lupta cu sine, nu cu un adversar. Cine este mai dedicat, acela va reusi sa fie mai pregatit.

 

 

Sunt si o categorie de copii care sunt foarte atrasi de partea competitionala, de lupta. Vor sa devina campioni. Acestia sunt atrasi de cupele, de trofeele oferite campionilor si deja isi fac planul cum sa-si castige un anumit numar de cupe. Bineinteles ca multi care isi doresc sa realizeze acest lucru, urmeaza apoi aceasta cale a performantei sportive, care nu este deloc usoara. Multi sunt foarte hotarati sa castige si fac orice ca sa obtina ce-si doresc, fiind foarte important sa fie sustinuti in efortul lor de catre parinti, care au un rol foarte important.

Ideea e ca practicarea artelor martiale in general si Karate Kyokushin in special nu aduce dacat beneficii.

Preocuparea atat a copiilor cat si a parintilor trebuie sa fie cum sa progreseze constant, azi sa fie mai buni dacat ieri si maine mai buni decat azi. Fiecare trebuie sa isi propuna obiective realiste si sa perceapa aceasta activitate ca pe un mod de viata. La sala se leaga prietenii, copiii vin cu mult mai mult entuziasm cand stiu ca se vor intalni cu colegii lor. Participa cu placere la antrenamente, demonstratii, examene, competitii si tabere. Sunt impreuna la bine si la greu, multi dintre ei raman prieteni pe viata.

Cu cat persevereaza mai mult, cu atat nivelul lor va creste si bineinteles ca grupul de prieteni se extinde. Mergand la campionate nationale se imprietenesc cu cei din tara, mergand la campionate europene se imprietenesc cu cei din celelalte tari europene, mergand la campionate mondiale isi extind cercul de prieteni in toata lumea. Din experienta proprie pot spune ca cei mai puternici adversari devin cei mai buni prieteni. Cand ai un adversar apropiat de nivel si te intalnesti cu el la mai toate competitiile, iar cand te antrenezi te gandesti la cum s-ar aplica tehnicile respective intr-o lupta cu el, toate aceste lucruri nu te fac decat sa descoperi ca ai foarte multe lucruri in comun cu el. Cu cat acel adversar este mai bun, cu atat respectul tau fata de el este mai mare. 

Pentru a urma o cale este foarte important sa te inspire cineva. De obicei antrenorul ar trebui sa te inspire cel mai mult. Este frumos sa-ti ceara sa faci ceea ce ar face si el in situatia respectiva. Prin puterea exemplului se mobilizeaza cel mai mult un om. Trebuie sa vezi pe cineva ca deja face ceea ce iti doresti tu sa ajungi sa faci.

De multe ori acea persoana care te inspira poate fi un coleg de antrenament mai avansat sau chiar un luptator celebru din lume pe care nu-l cunosti personal, dar care este cel mai mediatizat la acel moment. 

Unii vor practica mai putin, altii mai mult, dar toti vor avea ceva in comun. Vor stii ca pentru a castiga ceva valoros in viata trebuie sa persevereze si ca o persoana care nu renunta niciodata este foarte greu de invins. 

"O centura neagra este o centura alba care nu a renuntat!"

Sensei Nicolae Stoian

Nicolae Syoian este CS BUDO MASTER, afiliat la Departamentul de Kyokushin Karate din cadrul Federatiei Romane de Arte Martiale de Contact si la International Karate Organization KYOKUSHINKAIKAN din Japonia. Este multiplu campion European si antrenor de arte martiale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0