Cum ii explicam unui copil ca trebuie sa tina dieta

Problemele de greutate pot aparea la orice varsta, iar discutiile despre greutate nu trebuie ocolite nici in cazul copiilor. Pentru ca cei mici sunt insa mai sensibili, parintii trebuie sa isi aleaga cu mare grija cuvintele atunci cand discuta cu acestia despre obezitate sau nevoia de a tine dieta.

Potrivit psihologilor, modul in care discuti cu copilul despre greutatea sa are un impact mare asupra modului in care cel mic va manageria problema pe viitor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata o serie de reguli pe care trebuie sa le respecti atunci cand discuti cu copilul despre nevoia de a tine dieta

Asteapta momentul oportun pentru a deschide subiectul – pentru a nu supune copilul unei situatii tensionate in mod brutal, asteapta momentul oportun pentru a aduce problemele de greutate si dieta in discutie. Asigura-te ca discuti cu cel mic fara a il judeca, arata-i sustinerea ta si promite-i ca ii vei fi alaturi in lupta cu kilogramele.

Ofera-i un exemplu demn de urmat – nu poti avea pretentia de la cel mic sa ia in serios problemele de greuatate si sa tina dieta, daca tu in calitate de adult nu esti capabil sa faci acelasi lucru. Chiar daca nu ai probleme de greutate, tine dieta alaturi de cel mic pentru a il incuraja si pentru a-i servi drept model.

Alege-ti cu atentie cuvintele – discutia aceasta e mai importanta decat ai crede pentru dezvoltarea psihica si emotionala a celui mic. Pentru a reduce riscurile ca cel mic sa dezvolte probleme serioase in urma acestei discutii, asigura-te ca nu folosesti urmatoarele cuvinte: gras, diferit, obez. Concentreaza-te asupra aspectelor pozitive de dupa dieta precum starea de sanatate imbunatatita ori tonusul mai bun.

 

 

Mentine-ti pozitivismul – chiar daca e o discutie serioasa si importanta, trebuie sa mentii o atitudine optimista pentru a-l incuraja pe cel mic. El trebuie sa inteleaga ca este capabil sa scape de kilogramele in plus si ca tot ce trebuie sa faca e sa isi modifice usor dieta.

Povesteste-i despre efectele negative ale zaharului – mai mult ca sigur cea mai mare problema a unui copil care tine dieta consta in restrictiile alimentare la capitolul zahar. Pentru ca cel mic sa inteleaga mai bine de ce nu e bine sa consume produse bogate in zahar, trateaza-l ca pe un adult si vorbeste-i despre efectele nocive pe care zaharul le are asupra organimsului.

Du-l pe cel mic la un specialist – nu numai ca un specialist ii va explica pe indelete ce trebuie sa faca pentru a slabi, insa acesta este capabil si sa stabileasca dieta care il va ajuta pe cel mic sa slabeasca, fara a-i pune sanatatea in pericol privandu-l de nutrienti importanti mai ales in perioada de crestere. Vizita la cabinetul nutritionistului il va face pe cel mic sa inteleaga lucrurile mai usor.

Incurajeaza-l si lauda-i eforturilecopilul are nevoie de incurajari, dar si de laude. Apreciaza eforturile copilului de a tine dieta chiar inainte ca rezultatele sa se observe. Astfel, il vei mentine motivat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0