Cum ajuti copilul sa treaca peste decesul bunicilor

In cele mai multe cazuri, decesul unui bunic reprezinta primul impact al unui copil cu notiunea de moarte. Parintii pot usura situatia copilului, ajutandu-l sa inteleaga mai bine despre ce este vorba si fiindu-i alaturi in momentele grele.

Orice copil care are de-a face cu decesul unui bunic sau al unei rude apropiate are nevoie de sprijinul si intelegerea adultilor din jur, in special a parintilor. Si bunicul ramas in viata poate ajuta copilul sa depaseasca momentul, iar spijinind copilul si el se va impaca mai repede cu situatia nefericita in care se afla.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Copiii prescolari ori in clasele I-IV au nevoie, in mod special, de ajutor intr-o asemenea situatie intrucat nu pot intelege prea bine conceptul de moarte. Iata cum poate un parinte sa ajute copilul sa treaca mai usor peste decesul bunicilor:

  • Raspunde copilului la orice intrebare are, oferind explicatii simple si scurte.

 

  • Ofera-i celui mic sansa de a suferi, nu il certa atunci cand plange, ci lasa-l sa isi manifeste intristarea. In cele mai multe cazuri, tristetea apare cu intarziere la copii intrucat acestia realizeaza mai tarziu despre ce este vorba.
  • Nu folosi eufemisme pentru moarte precum “odihna” sau “somn” intrucat il vei induce in eroare pe copil.
  • Asigura-te ca cel mic intelege ca moartea face parte din viata, fiind naturala. Multi copii traiesc cu impresia ca moartea este o pedeapsa.
  • Fii rabdator si raspunde intrebarilor celui mic, chiar daca acestea par sa se repete la infinit. Ofera-i de fiecare data explicatiile cerute.
  • Ajuta-l pe cel mic sa inteleaga ca persoana decedata nu se va intoarce acasa.
  • Nu asocia moartea cu boala pentru ca e posibil ca cel mic sa capete traume cu privire la imbolnavire si apoi sa asocieze propria imbolnavire cu moartea.
  • Ai grija atunci cand ii explici celui mic ca persoanele mor pentru ca sunt batrane. E posibil ca acestia sa capete teama ca vor pierde si alte persoane dragi in varsta si sa dezvolte tulburari anxioase.

 

 

Participarea copiilor la funeralii

Parerile sunt impartite si controversate in ceea ce priveste participarea copiilor la inmormantarea unei persoane dragi. Daca e recomandat ca cel mic sa nu fie exclus din discutiile pe tema mortii unui bunic, participarea la inmormantare a celor mici este optionala.

Daca faci parte din categoria parintilor care isi doresc ca cel mic sa participe la funeralii pentru a se obisnui cu conceptul de moarte si pentru a-l trata cu normalitate, asigura-te ca discuti cu copilul inainte de ziua evenimentului. Pregateste-l pe cel mic oferindu-i explicatii si detalii cu privire la ceremonia de inmormantare. Explica-i de ce se procedeaza intr-un anumit fel si care este scopul tuturor ritualurilor.

Incearca sa te concentrezi asupra aspectelor pozitive, in masura in care acest lucru este posibil. Spre exemplu, spune-i ca vor veni toate rudele si vor vorbi despre bunica/ bunicul, celebrandu-i memoria. Explica-i apoi ca toata familia va lua masa impreuna si va rememora intamplari din viata celui decedat, bucurandu-se de timpul pe care il petrec impreuna, in ciuda conditiilor nefavorabile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0