Cum sa ai un copil disciplinat fara sa ii "sufoci" personalitatea

Orice parinte isi doreste un copil disciplinat, insa educarea unui copil care sa fie disciplinat reprezinta o mare provocare.

De cele mai multe ori, din dorinta de a-si invata copiii sa fie disciplinati, parintii ajung sa le sufoce personalitatea prin impunerea prea multor reguli.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un copil pe care se pune prea multa presiune poate dezvolta o serie de probleme. In primul rand, acesta se va simti incapabil sa faca lucrurile asa cum trebuie, isi va pierde increderea in sine si isi va dori sa evadeze din mediul in care se afla. Anxietatea este o problema pe care copiii care primesc o educatie prea stricta o pot dezvolta.

Specialistii in parenting sunt de parere ca exista metode prin care iti poti educa copilul astfel incat sa fie disciplinat, insa fara sa pui prea multa presiune pe cel mic, sufocandu-l cu pretentiile tale.

Explica-i de ce trebuie sa fie disciplinat, tratandu-l ca si cum ar fi un adult – nu ignora nevoia celui mic de a se simti important. Daca il tratezi ca si cum parerea lui nu ar conta, nu vei avea parte de intelegerea pe care ti-o doresti din partea lui. Explica-i, de fiecare data, de ce ar trebui sa faca lucrurile intr-un anumit fel. Astfel, nu se va simti sufocat de reguli al caror sens nu il gaseste.

Motiveaza-l – un copil disciplinat face lucrurile din proprie initiativa, nu trebuie sa ii spui de fiecare data ce are de facut. Pentru a-i cultiva obiceiul de a face lucrurile din proprie initiativa, parintele trebuie sa il motiveze de la varste fragede. Mai exact, atunci cand copilul este mic si il rogi sa faca ordine la jucarii, il vei rasplati in primul rand cu aprecierea ta, iar in al doilea rand cu o activitate placuta precum mersul la film sau in parc. In acest fel, copilul va intelege ca atunci cand este disciplinat si face lucrurile asa cum se cuvine, va fi rasplatit atat cu fericirea parintelui, cat si cu o activitate placuta.

 

 

Lauda-i eforturile -  pentru a-l stimula, lauda-ti copilul pentru fiecare efort pe care il face. Incepand de la laudarea efortului de a-si face patul si pana la aprecierea modului in care se organizeaza atunci cand isi face temele, este recomandat sa il complimentezi pe cel mic pentru disciplina de care da dovada. 

Ofera-i un exemplu demn de urmat – copiii imita comportamentul adultilor, in special pe cel al parintilor, asa ca daca vrei sa cresti un copil disciplinat, tu trebuie la randul tau sa dai dovada de disciplina. Nu poti avea aceasta pretentie de la el fara a-i oferi un exemplu pozitiv in acest sens. Daca nu esti o persoana disciplinata din fire, fa eforturi sa pari una – vei vedea cum, treptat, te vei transforma intr-o persoana mai disciplinata de dragul copilului tau.

Empatizeaza cu cel mic atunci cand are nevoie – daca intr-o zi copilul se abate de la programul lui, nu il certa. Mai degraba, arata-i ca il intelegi, insa explica-i totodata cat de important este sa ne respectam obligatiile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0