Copilul are probleme comportamentale? Ajuta-l sa se conecteze cu natura

Tot mai multi copii sunt stresati si dezvolta o serie de probleme comportamentale care le afecteaza relatiile sociale, performantele scolare si dezvoltarea armonioasa. Pe de alta parte, tot mai putini copii petrec timp in natura in mod regulat. Daca te intrebi care este legatura dintre aceste doua situatii, citeste acest articol.

Un studiu facut de cercetatorii de la Universitatea din Hong Kong a scos la iveala faptul ca tot mai multi parinti au tendinta de a evita petrecerea timpului in natura cu copilul, percepand activitatile in aer liber ca fiind murdare si periculoase pentru cel mic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Insa lipsa timpului petrecut in natura se traduce, de cele mai multe ori, prin timp petrecut in casa, in fata televizorului ori cu tableta sau telefonul in mana. Specialistii sunt de parere ca folosirea in exces a dispozitivelor de acest gen contribuie la dezvoltarea unor probleme comportamentale in randul copiilor.

Un chestionar facut de coordonatorul echipei de cercetatori de origine chineza – dr. Tanja Sobko, impreuna cu colaboratorul sau de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelanda – prof. Gavin Brown, a analizat relatia copiilor cu natura si impactul acesteia asupra comportamentului celor mici.

Un numar de 493 de familii cu copii a caror varsta e cuprinsa intre 2 si 5 ani a participat la acest studiu si a completat chestionarul. Totodata, toate familiile au completat si un set de chestionare care identifica tulburarile comportamentale si mintale la copii.

Analizand prin comparatie rezultatele de la ambele tipuri de chestionare, s-a constatat ca cei care petrec mai mult timp in natura si au o legatura stransa cu aceasta sunt si copiii cu cel mai redus nivel de stres, dar si cu cele mai putine dificultati emotionale si comportamentale.

Oamenii de stiinta nu se opresc, insa, aici si vor sa continue cu alte studii pe aceasta tema, din dorinta de a dezvalui mai multe despre importanta naturii in viata copiilor.

De ce e importanta relatia dintre copil si natura

Il ajuta pe acesta sa se dezvolte – o relatie stransa intre cel mic si natura il va ajuta pe acesta sa se dezvolte atat intelectual si emotional, cat si social, spiritual si fizic.

Ii stimuleaza creativitatea, dar ii imbunatateste si abilitatea de a solutiona probleme – copiii care se joaca in mod regulat in natura se bucura de o creativitate peste medie si totodata se descurca mai bine la capitolul solutionare probleme.

Reduce simptomele deficitului de atentieincepand cu varsta de 5 ani, copiii cu deficit de atentie vor fi ajutati de timpul petrecut in natura, acesta ameliorandu-le simptomele.

Ii imbunatateste conditia fizica – timpul petrecut in natura inseamna miscare. Asadar, copiii care au o conexiune cu natura vor fi in forma si vor avea risc redus de obezitate, comparativ cu copiii care petrec mai mult timp in interior.

Imbunatatirea relatiilor sociale – copiii care isi petrec timpul liber in natura vor sti sa se joace cu alti copii, sa profite de oportunitati, dar si sa comunice eficient.

Reducerea stresului – in zilele noastre, copiii pot fi la fel de stresati precum adultii. Insa timpul petrecut in natura reduce stresul si il ajuta pe cel mic sa se relaxeze si sa se detaseze.

Introdu activitatile in aer liber in rutina zilnica a celui mic. In acest fel, copilul va fi sanatos din punct de vedere fizic si echilibrat din punct de vedere mintal si emotional. Joaca in parc, plimbarile prin padure ori drumetiile pe munte trebuie sa fie activitati care fac parte din viata copiilor.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Measuring connectedness to nature in preschool children in an urban setting and its relation to psyhological functioning”, publicat pe journal.pone.org, autori: Tanja Sobko, Zhenzhen Jia si Galvin Brown
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0