Cand si cum invata copiii diferenta dintre bine si rau

Specialistii sustin ca, incepand cu varsta de 1 an, copilul are capacitatea, chiar daca este inca nedezvoltata complet, de a face diferenta dintre bine si rau.

Michael Sabbeth, autorul cartii “Binele, raul si diferenta dintre acestea: cum sa vorbesti cu copilul tau despre valorile morale” sustine ca cei mici reusesc sa perceapa tonurile de gri dintre bine si rau. Ceea ce nu reusesc ei insa sa inteleaga este procesul prin care etica poate fi situationala, regulile moralitatii schimbandu-se in functie de situatie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit acestuia, il poti ajuta pe copil sa se dezvolte astfel incat sa inteleaga mai bine diferenta dintre bine si rau, indiferent de situatie. Copilul poate fi ajutat in primul rand prin puterea exemplului oferit de parinte, iar apoi prin discutii ample, exemple teoretice si prin stabilirea unor reguli.

Nadia Gorduza, medic psihoterapeut, ne-a explicat ca este important sa impunem reguli celor mici inca de cand incep sa se miste si sa cunoasca lumea din jur, adica de la varsta de 6 luni. Incepand din acea perioada, putem explica copiilor ce este bine si ce este rau, spunandu-i ce este permis sa faca si ce nu (spre exemplu, ii putem spune ca are voie sa se joace cu manutele, insa ca nu trebuie sa le bage in gurita). Oferindu-i posibilitatea de a alege ce sa faca si ce nu in functie de ce este permis si ce este interzis, parintele reuseste, de fapt, sa stabileasca bazele responsabilizarii micutului.

Pe masura ce copilul creste, parintele trebuie sa fie atent si sa puna din ce in ce mai mult accentul pe diferenta dintre bine si rau. Totusi, acesta nu trebuie sa comita greseala de a eticheta copilul ca fiind rau, atunci cand comite o greseala sau face un lucru rau.

Stima de sine a copiilor este afectata adesea de etichetele puse de catre parinti sau educatori ori profesori, care folosesc termeni precum “esti rau”. Copilul trebuie sa inteleaga ca ceea ce a facut este rau, nu ca el ca fiinta umana este rau.

Rolul parintelui este acela de a modela copilul astfel incat acesta sa se comporte cum trebuie, sa fie capabil sa se autocorecteze atunci cand greseste si sa aiba abilitatea de a face diferenta dintre bine si rau. Insa copiii se afla in permanenta dezvoltare, ceea ce inseamna ca pot avea scapari si se pot abate de la drumul lor. Misiunea parintelui este aceea de a il readuce pe drumul cel bun si de a-l face sa inteleaga, odata pentru totdeauna, diferenta dintre bine si rau.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un alt aspect important este acela ca e recomandat ca faptele bune sa fie laudate mai mult decat sunt faptele rele taxate. Astfel, copilul nu va fi frustrat din cauza ca este certat foarte des, ci va observa ca faptele sale bune sunt apreciate. Asadar, cel mic va intelege ca e bine sa faca lucruri bune si ca adultii il rasplatesc cu admiratia lor pentru aceste lucruri. In mintea sa se va contura ideea potrivit careia faptele bune sunt benefice, iar cele rele nu sunt de dorit. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0