Ambliopia: cauze, simptome & tratament

1. Ce este ambliopia?
2. Cauze ambliopie
3. Semne și simptome care pot trăda ambliopia
4. Diagnosticare ambliopie
5. Tratament ambliopie
   a. Corectarea erorilor de refracție
   b. Ocluzia (patching-ul ocular)
   c. Administrarea de picături de atropină
   d. Intervenția chirugicală
   e. Terapiile vizuale
   f. Exercițiile bazate pe realitatea virtuală 
6. Se poate preveni ambliopia?

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce este ambliopia?

Ambliopia, cunoscută și sub denumirea de „ochi leneș”, este o problemă oftalmologică caracterizată de vederea slabă a unui ochi, în ciuda corecției optice aplicate. Această condiție nu este una înnăscută, ci dobândită în primele luni de viață ale copilului. Depistată la timp, ambliopia poate fi combătută. Afecțiunea debutează devreme, în copilărie, și atacă de obicei un singur ochi. Există, însă, și situații în care vederea este slabă la ambii ochi.

Cercetările arată că ambliopia afectează aproximativ 2-3% dintre copii. Un punct important menționat în studiile științifice este perioada critică de dezvoltare vizuală, care este în primii câțiva ani de viață (de obicei până la 7 ani). Cele mai bune rezultate pentru tratarea ambliopiei sunt obținute dacă boala este tratată înainte de vârsta de 7 ani. Intervențiile timpurii, cum ar fi purtarea ochelarilor corectivi, tratamentele cu patch ocular (acoperirea ochiului mai puternic pentru a stimula vederea în ochiul mai slab), și uneori intervențiile chirurgicale, pot corecta sau îmbunătăți semnificativ ambliopia. 

Cauze ambliopie

Ambliopia apare pe fondul altor probleme de vedere existente. Strabismul (ochi încrucișați) este cea mai frecventă cauză a ambliopiei. Când un ochi deviază, creierul tinde să ignore imaginile primite de la acel ochi pentru a evita vederea dublă, ceea ce împiedică dezvoltarea normală a vederii în ochiul respectiv.

Când există o diferență semnificativă de refracție între cei doi ochi (un ochi poate avea miopie, hipermetropie sau astigmatism mai sever decât celălalt), creierul poate favoriza ochiul cu vederea mai bună, ignorând semnalele de la ochiul cu eroare de refracție mai mare. Astfel, ochiul mai „slab” nu se dezvoltă corespunzător.

Alt tip de ambliopie apare atunci când ceva împiedică formarea unei imagini clare în ochi în timpul perioadei de dezvoltare a copilului. De exemplu, cataracta congenitală, ptoza (pleoapă căzută) sau alte probleme structurale pot bloca vederea clară și pot afecta dezvoltarea vederii în ochiul afectat.

Semne și simptome care pot trăda ambliopia

Fiind o afecțiune care debutează la bebeluși, ambliopia poate fi destul de greu de identificat. De aceea, este important ca părintele și medicul pediatru să fie foarte vigilenți și să observe timpuriu semnele care indică o problemă de vedere.

Iată care indicii pot sugera că cel mic suferă de ambliopie:

Copilul suferă de strabism - strabismul este una dintre principalele cauze ale ambliopiei, așa că dacă observi că cel mic se uită cu ochii încrucișați, ar trebui să să mergi la medicul oftalmolog cât mai curând.

Copilul devine agitat dacă îi acoperi unul dintre ochi - atunci când acoperi ochiul cu care vede bine, copilul poate deveni agitat din cauză că își pierde vederea. Așadar, fă acest test copilului pentru a verifica reacția sa - dacă îi acoperi un ochi și se agită, e necesar să mergi la medic.

Diagnosticare ambliopie

Înainte de a ajunge la vârsta de școală, toți copiii ar trebui să ajungă cel puțin o dată la un consult oftalmologic. Medicul își va da imediat seama dacă există probleme precum ambliopia. Ideal ar fi, însă, ca micuții să fie supuși unei examinări oftalmologice la 3 luni, la 3 ani și, de când încep școala, în fiecare an.

Dacă există istoric de ambliopie sau alte probleme de vedere în familie, copilul are risc crescut, de aceea trebuie să fie dus la un specialist pentru un control oftalmologic. Ambliopia poate trece cu ușurință neobservată, însă diagnosticarea precoce este cea care asigură rezultate bune.

Tratament ambliopie

În general, ambliopia se tratează prin forțarea ochiului leneș să funcționeze. Acest lucru se poate face în două feluri: prin ocluzie - presupune acoperirea ochiului bun cu un ocluzor (pansament) - și prin picături care încețoșează vederea ochiului bun. În paralel, se va trata și problema care a cauzat ambliopia, prin purtarea ochelarilor de vedere.

Poate dura destul de mult până când ochiul leneș ajunge la aceleași performanțe ca ochiul bun. Durata necesară pentru corectarea ambliopiei variază considerabil în funcție de severitatea acesteia și de răspunsul copilului la tratament. În general, tratamentul poate ține de la câteva luni până la câțiva ani, și trebuie monitorizat constant de către un oftalmolog pediatric pentru a ajusta metodele în funcție de progres. Uneori, chiar și după recăpătarea vederii la nivelul ochiului slab, medicul oftalmolog va mai recomanda pentru o periodă acoperirea ochiului afectat, întrucât există risc crescut ca acesta să se slăbească din nou.

Rareori ambliopia necesită tratament chirurgical, în caz de cataractă sau în cazul unui strabism avansat. În situația copiilor diagnosticați timpuriu, vederea este recăpătată complet, însă, după împlinirea vârstei de 7‑9 ani, ambliopia este mai greu de tratat și rezultatele nu sunt la fel de bune. Tratamentele moderne precum exercițiile bazate pe realitatea virtuală au rezultate promițătoare dovedite de studii științifice.

Corectarea erorilor de refracție

Aceasta este prima etapă a tratamentului, constând în folosirea ochelarilor sau a lentilelor de contact pentru a corecta miopia, hipermetropia sau astigmatismul care pot contribui la ambliopie. Dacă ambliopia este cauzată de o eroare de refracție inegală între cei doi ochi (anizometropie), corectarea acestei diferențe poate fi suficientă pentru a îmbunătăți vederea. În multe cazuri, ochiul ambliop își poate îmbunătăți funcția doar prin purtarea constantă a ochelarilor.

Ocluzia (patching-ul ocular)

Aceasta este una dintre cele mai comune metode clasice de tratament. Metoda presupune acoperirea ochiului sănătos cu un plasture (patch) pentru o anumită perioadă de timp, forțând astfel ochiul ambliop să „lucreze” și să se dezvolte. Acoperirea ochiului puternic reduce dependența creierului de acesta, ceea ce stimulează vederea în ochiul mai slab. Plasturele poate fi purtat câteva ore pe zi, în funcție de severitatea ambliopiei și de recomandările medicului oftalmolog.

Administrarea de picături de atropină

Atropina este o altă alternativă la patching, folosită pentru a „pedepsi” ochiul sănătos și a stimula utilizarea ochiului slab. Picăturile de atropină sunt aplicate în ochiul sănătos pentru a dilata pupila și a face vederea neclară pentru aproape. Aceasta forțează ochiul ambliop să fie utilizat mai mult, în special pentru activitățile de apropiere, cum ar fi cititul sau desenul. Este o metodă mai comodă pentru unii copii care refuză să poarte plasturele și unii părinți o preferă, deoarece nu necesită supraveghere constantă.

Intervenția chirugicală

În cazurile în care ambliopia este asociată cu strabism (devierea ochilor), se poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a realinia mușchii oculari. Aceasta nu tratează în mod direct ambliopia, dar ajută la restabilirea alinierii ochilor și poate îmbunătăți vederea binoculară.  

Terapiile vizuale

Terapiile vizuale includ o serie de exerciții vizuale personalizate, concepute pentru a îmbunătăți funcția vizuală prin antrenarea ochilor și a creierului să colaboreze mai bine. Acestea sunt adesea utilizate în combinație cu tratamentele tradiționale, cum ar fi ochelarii corectivi și patch-ul ocular, dar sunt și eficiente de sine stătător.

De exemplu, se pot face exerciții de urmărire, în care se folosesc obiecte mobile pe care pacientul trebuie să le urmărească cu ambii ochi sau doar cu ochiul slab sau exerciții de focalizare, în care pacientul practică trecerea între obiecte aflate la distanțe diferite pentru a stimula focalizarea corectă a ochilor.

Exercițiile bazate pe realitatea virtuală (VR)

Exercițiile bazate pe realitatea virtuală sunt o inovație promițătoare pentru tratarea ambliopiei și a altor tulburări vizuale. Acestea utilizează tehnologii VR pentru a crea medii interactive în care pacientul poate efectua exerciții vizuale într-un mod mai captivant și personalizat. Sistemele VR sunt capabile să monitorizeze cum reacționează ochii în timp real și să ajusteze exercițiile în funcție de nevoile pacientului.

În cadrul unei sesiuni de terapie VR, pacientul poartă un set de ochelari VR care oferă imagini diferite fiecărui ochi, forțând astfel ambii ochi să coopereze pentru a forma o imagine completă. Aceasta stimulează vederea binoculară și antrenează ochiul slab să devină mai activ.

Există jocuri video special concepute pentru ambliopie, cum ar fi Tetris VR, în care piese diferite sunt prezentate fiecărui ochi, forțând creierul să utilizeze ambii ochi pentru a rezolva jocul. Se utilizează și tehnologii care ajustează contrastul imaginilor oferite fiecărui ochi pentru a încuraja creierul să folosească ochiul ambliop.

Această formă modernă de terapie oferă o experiență imersivă și mai motivantă pentru pacienți, în special pentru copii, ceea ce îmbunătățește aderarea la tratament, stimulează simultan ambele căi vizuale și dezvoltarea vederii binoculare și permite un control precis al imaginilor prezentate fiecărui ochi, ceea ce ajută la echilibrarea și stimularea ochiului ambliop.

Studii recente sugerează că terapia cu realitate virtuală are rezultate promițătoare. O lucrare a concluzionat că pacienții care au utilizat o tehnologie VR special concepută pentru ambliopie au arătat îmbunătățiri semnificative ale acuității vizuale și vederii binoculare. Un alt avantaj este că terapia VR pare să fie eficientă nu doar pentru copii, ci și pentru adulți, o categorie care de obicei nu răspunde bine la tratamentele tradiționale, deoarece plasticitatea creierului scade odată cu vârsta.

Din păcate, accesul la tehnologia VR poate fi limitat din cauza costurilor și a disponibilității. Astfel de terapii sunt încă relativ noi și, deși rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili protocoale clare și a înțelege mai bine care pacienți beneficiază cel mai mult de aceste tratamente.

Se poate preveni ambliopia?

Ambliopia poate fi prevenită în sensul că, dacă este detectată și tratată din timp, în primii ani de viață, când vederea copilului este încă în curs de dezvoltare, situația se poate rezolva. Așadar, prevenția se bazează în principal pe depistarea precoce a problemelor care pot cauza ambliopia și intervenția rapidă pentru corectarea acestora. 

Primul screening ar trebui să fie efectuat la sugari și copii mici, de obicei între 6 luni și 3 ani, pentru a verifica dacă există probleme vizuale precum strabismul, erorile de refracție semnificative sau alte afecțiuni oculare care pot duce la ambliopie.

STUDII VIITOARE DESPRE PSORIAZIS JUVENIL

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NEI - Amblyopia (Lazy Eye) 
https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/amblyopia-lazy-eye
NCBI - Comprehensive review of amblyopia: Types and management
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10491072/
Studiul „Comprehensive review of amblyopia: Types and management”, apărut în Indian J Ophthalmol. 2023 Jul; 71(7): 2677–2686. Published online 2023 Jul 5. doi: 10.4103/IJO.IJO_338_23, autori: Savleen Kaur et al.
NCBI - Amblyopia Treatment through Immersive Virtual Reality: A Preliminary Experience in Anisometropic Children
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10204412/
Studiul „Amblyopia Treatment through Immersive Virtual Reality: A Preliminary Experience in Anisometropic Children”, apărut în Vision (Basel). 2023 Jun; 7(2): 42. Published online 2023 May 19. doi: 10.3390/vision7020042, autori: Ainhoa Molina-Martín et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0