Ambliopia: cauze, simptome & tratament

Ambliopia, cunoscuta si sub denumirea de “ochiul lenes”, este o problema oftalmologica caracterizata de vederea slaba a unui ochi, in ciuda corectiei optice aplicate. Aceasta conditie nu este una innascuta, ci dobandita in primele luni de viata ale copilului. Depistata la timp, ambliopia poate fi combatuta.

Ambliopia debuteaza devreme, in copilarie, si afecteaza de obicei un singur ochi. Exista, insa, si situatii in care vederea este slaba la ambii ochi.

Semne si simptome care pot trada ambliopia

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fiind o afectiune care debuteaza la bebelusi, ambliopia poate fi destul de greu de identificat. De aceea, este important ca parintele si medicul pediatru sa fie foarte vigilenti si sa observe timpuriu semnele care indica o problema de vedere.

Iata ce indicii pot sugera ca cel mic sufera de ambliopie:

  • Copilul sufera de strabism – strabismul este una dintre principalele cauze ale ambliopiei, asa ca daca observi ca cel mic se uita cu ochii incrucisati, ar trebui sa sa mergi la medicul oftalmolog cat mai curand.
  • Copilul devine agitat daca ii acoperi unul dintre ochi – atunci cand acoperi ochiul cu care vede bine, copilul poate deveni agitat din cauza ca isi pierde vederea. Asadar, fa acest test copilului pentru a verifica reactia sa – daca ii acoperi un ochi in timp ce va uitati la televizor si se agita, e necesar sa mergi la medic.

Cauze ambliopie

Ambliopia apare pe fondul altor probleme de vedere – cele mai frecvente probleme oculare care cresc riscul de ambliopie sunt:

Strabismul – atunci cand ochii se uita in directii diferite, creierul primeste doua imagini, ceea ce inseamna ca vezi dublu. Pentru a vedea, insa, normal in ciuda celor doua imagini, creierul ignora una dintre acestea – pe cea a ochiului care nu priveste in fata. In acest fel, ochiul devine lenes.

Eroare de refractie a ochiului – orice eroare de refractie a ochiului, incepand de la astigmatism si pana la miopie, poate cauza ambliopie. Asta pentru ca atunci cand un ochi are probleme mai grave decat celalalt, acesta nu se va dezvolta corespunzator.

Cataracta – cataracta congenitala incetoseaza vederea ochiului afectat, impiedicandu-l sa se dezvolte corespunzator.

Diagnosticare ambliopie

Inainte de a ajunge la varsta de scoala, toti copiii ar trebui sa ajunga cel putin o data la un consult oftalmologic. Medicul isi va da imediat seama daca exista probleme precum ambliopia.

Ideal ar fi, insa, ca cei mici sa fie supusi unei examinari oftalmologice la 3 luni, la 3 ani si, de cand incep scoala, in fiecare an.

Daca exista istoric de ambliopie sau alte probleme de vedere in familie, copilul are risc crescut, de aceea trebuie sa fie dus la un specialist pentru un control oftalmologic. Ambliopia poate trece cu usurinta neobservata, insa diagnosticarea precoce este cea care asigura rezultate bune. 

Tratament ambliopie

In general, ambliopia se trateaza prin fortarea ochiului lenes sa functioneze. Acest lucru se poate face in doua feluri:

  • Prin ocluzie – presupune acoperirea ochiului bun cu un ocluzor (pansament).
  • Prin picaturi care incetoseaza vederea ochiului bun.

 

In paralel, se va trata si problema care a cauzat ambliopia, prin purtarea ochelarilor de vedere.

Poate dura cateva saptamani sau chiar luni pana cand ochiul lenes ajunge la aceleasi performante ca ochiul bun. Chiar si dupa recapatarea vederii la nivelul ochiului slab, medicul oftalmolog va mai recomanda pentru o perioda acoperirea ochiului afectat, intrucat exista risc crescut ca acesta sa se slabeasca din nou.

Rareori ambliopia necesita tratament chirurgical, in caz de cataracta sau in cazul unui strabism avansat.

In cazul copiilor diagnosticati timpuriu, vederea este recapatata complet. Pe de alta parte insa, dupa implinirea varstei de 7-9 ani, ambliopia este mai greu de tratat si rezultatele nu sunt la fel de bune.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0