

Alergia la ou a copilului: cum se manifesta si cum se trateaza
Alergia la ou a copilului: cum se manifesta si cum se trateaza
Alergia la ou a copilului: cum se manifesta si cum se trateaza
Alergia la ou este una dintre alergiile alimentare mai rar intalnite. Aceasta apare la cateva minute sau la cateva ore dupa consumul oului ori a unui aliment care contine ou. Iata cum recunosti o reactie alergica declansata de consumul de ou, dar si ce e de facut!
In primii doi ani de viata se declanseaza de cele mai multe ori alergia la ou. Vestea buna este ca, in multe cazuri, alergia la ou dispare pana cand cel mic ajunge la perioada adolescentei.
Cauze alergie la ou
Simptome alergie la ou a copilului
Atunci cand un copil care sufera de alergie la ou consuma un aliment care contine proteine din ou, organismul elibereaza substante chimice precum histaminele. Din cauza acestora, apar simptomele specifice unei reactii alergice:
- Respiratie suieratoare
- Probleme la respiratie
- Tuse
- Raguseala
- Senzatia de sufocare
- Inflamarea pielii – apar eczemele
- Congestia nazala, stranutul si alte simptome specifice rinitei alergice
- Simptome digestive precum crampe abdominale, greata si varsaturi
- Scaderea brusca a tensiunii arteriale, care face adesea copilul sa isi piarda cunostinta.
In unele cazuri, copilul poate avea un soc anafilactic in urma consumului de oua. O asemenea situatie este foarte grava si necesita ajutor de specialitate de urgenta – se va telefona la 112 sau copilul va fi dus la spital in cel mai scurt timp pentru ca viata ii este pusa in pericol. Pentru a isi reveni, acestuia trebuie sa i se administreze o doza de adrenalina injectabila.
Semnele si simptomele unui soc anafilactic sunt urmatoarele:
- Constrictia cailor respiratorii, umflarea gatului, incapacitatea copilului de a respira normal.
- Dureri ambdominale severe.
- Puls acceleat.
- Ameteli, pierderea cunostintei.
In urma unui asemenea soc, medicul poate oferi mamicii o doza de adrenalina usor injectabila, pe care sa o aiba intotdeauna la indemana, in asa fel incat sa intervina rapid daca cel mic are un asemenea episod.
Diagnosticarea alergiei la ou a copilului
Alergia la ou este diagnosticata fie prin teste cutanate (facute la nivelul pielii), care nu dureaza mai mult de 15 minute, fie prin analize de sange, ale caror rezultate ies abia in cateva zile.
Testul alergologic cutanat se face prin inteparea superficiala a pielii, iar apoi prin aplicarea la nivelul intepaturii a unui extract din proteina de ou. Daca cel mic are alergie la ou, va aparea in zona respectiva o mica bubita rosie.
Analizele de sange permit observarea raspunsului sistemului imunitar la consumul de ou, prin monitorizarea anumitor anticorpi.
Dieta prin eliminare poate fi, de asemenea, folosita de catre parintele care suspecteaza ca cel mic are o reactie alergica la ou.
Tratament alergie la ou
Daca alergia la ou este confirmata, copilul va trebui sa elimine din dieta orice produs alimentar care contine ou.
In cazul in care se consuma totusi, in mod voit sau din greseala, ou, se administreaza antihistaminice pentru ameliorarea simptomelor usoare si injectie cu adrenalina in cazul socului anafilactic.
Cum te asiguri ca cel mic nu mananca ou, daca sufera de alergie la acest aliment
Nu este suficient sa nu ii oferi oua sau sa nu folosesti acest ingredient in preparatele de casa. Exista o multime de alimente care contin ou sau urme de ou, asa ca trebuie sa incepi sa citesti cu atentie eticheta fiecarui produs alimentar oferit copilului.
Proteine din ou se gasesc in urmatoarele produse alimentare: produse de panificatie, produse de cofetarie/ patiserie, maioneza, dressing pentru salata, carne procesata (mezeluri), paste.
De multe ori, proteina din ou se regaseste sub urmatoarele denumiri pe etichetele alimentelor din comert: albumina, globulina, lecitina.
Daca cel mic sufera de alergie la ou, asigura-te ca anunti personalul de la gradinita/ scoala, dar si cadrele didactice, astfel incat copilul sa nu fie expus din greseala la proteinele din ou.
Sursa foto: Shutterstock
Te-ar mai putea interesa și...