Zincul ar putea regla tensiunea arterială (studiu)

Se știe că potasiul și calciul sunt implicate în reglarea tensiunii arteriale, dar un studiu sugerează că și zincul ar putea avea un rol important.

Medicii folosesc o varietate de strategii pentru a ajuta pacienții să-și gestioneze hipertensiunea. Când exercițiile fizice și măsurile dietetice, cum ar fi creșterea aportului de potasiu și reducerea aportului de sare, nu sunt suficiente pentru a menține tensiunea arterială în limite acceptabile, sunt disponibile multe medicamente.

Fiecare dintre medicamente are rolul său, fie în reducerea debitului cardiac, fie în scăderea rezistenței periferice în sistemul arterial al corpului. Un mecanism pentru reducerea rezistenței la fluxul sangvin este relaxarea mușchilor care înconjoară arterele și arteriolele, permițând sângelui să curgă mai liber.

Cercetările științifice fundamentale au stabilit că nivelurile de calciu și potasiu din mușchiul din jurul vaselor de sânge controlează modul în care acestea se extind și se contractă. Cu toate acestea, o echipă de cercetare a descoperit în mod neașteptat într-un studiu¹ că și zincul poate juca un rol în menținerea tonusului vascular.

Savanții au investigat impactul medicamentelor pe bază de zinc asupra funcției creierului în boala Alzheimer și au observat o scădere pronunțată și neașteptată a tensiunii arteriale la modelele de șobolani tratați cu medicamente. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Descoperirea poate explica o serie de lucruri pe care cercetătorii le știau deja despre zinc. În primul rând, lipsa de zinc a fost asociată cu hipertensiunea arterială la modelele animale. În al doilea rând, gena responsabilă de menținerea nivelului de zinc în celule este, de asemenea, legată de hipertensiune și alte boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, în studiile cu participanți umani, nu există dovezi ale unei corelații între aportul alimentar de zinc și hipertensiune. Cantitatea de zinc din sânge nu se asociază cu cantitățile din celulă. Studiul de față a constatat că este importantă cantitatea de zinc din celule.

Cum poate influența zincul tensiunea arterială?

Tensiunea arterială ridicată apare atunci când celulele musculare netede din pereții arterelor și arteriolelor se contractă, îngustând aceste vase prin care trebuie să curgă sângele. Astfel, sângele împinge pereții acestor pasaje înguste în încercarea de a circula normal, creând o creștere potențial distructivă a presiunii exterioare asupra lor. Acest lucru poate duce la deteriorarea sau chiar la ruperea vaselor de sânge.

Calciul din mușchi duce la această strângere. Calciul este reglat de potasiu în țesutul muscular. Atât cantitatea de calciu, cât și cea de potasiu este influențată de celulele din jur, cum ar fi celulele endoteliale și nervii senzoriali, care sunt ele însele reglementate de potasiul și calciul pe care le conțin.

Cercetătorii au descoperit că zincul influențează atât mușchii, cât și celulele endoteliale și nervii senzoriali, reducând cantitatea de calciu din mușchi și făcându-i să se relaxeze. Acest lucru, la rândul său, are ca rezultat creșterea fluxului sangvin și scăderea tensiunii arteriale. 

Deși au existat și alte studii au sugerat un posibil rol al zincului în hipertensiune, cel de față explorează în mod specific ce se întâmplă atunci când zincul intracelular este reglat folosind ionofori și chelatori. Ionoforii sunt vehicule chimice care transportă ioni, cum ar fi zincul, pe o membrană celulară, în timp ce chelatorii îi leagă. Cercetătorii sugerează că creșterea zincului intracelular folosind un ionofor ar fi putut duce la reglarea tensiunii arteriale la șobolanii pe care îi studiau.

Oamenii de știință au efectuat, de asemenea, experimente de laborator pe vase de sânge selectate atât de la șobolani, cât și de la oameni și au descoperit că atunci când au redus zincul intracelular folosind un chelator, aceste vase s-au contractat.

Autorii studiului afirmă că este nevoie de mai multe cercetări pentru a investiga modul în care zincul influențează diferite tipuri de celule și patologii. Cercetătorii observă, de asemenea, că vasele de sânge ale inimii și creierului s-au dovedit a avea o sensibilitate mai mare la zinc decât vasele de sânge din alte părți ale corpului. 

În orice caz, rezultatele pot sugera o cale promițătoare pentru investigații suplimentare, însă deocamdată nu ar trebui să existe o recomandare pentru oameni de a începe să ia zinc pentru gestionarea tensiunii arteriale, având în vedere că nu există studii realizate pe participanți umani. 

Deși există o paletă largă de medicamente disponibile pentru scăderea tensiunii arteriale, mulți oameni dezvoltă rezistență la acestea. De asemenea, unele dintre medicamentele existente pot produce efecte secundare problematice pentru unii pacienți. De aceea, dacă cercetările ulterioare vor valida în cele din urmă rolul zincului în reglarea tensiunii arteriale, atunci s-ar putea vorbi de o nouă opțiune de tratament pentru hipertensiune.

Ce antihipertensive sunt disponibile în prezent?

Clasele de medicamente pentru tensiunea arterială includ: diuretice, beta-blocante, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), blocante ale receptorilor angiotensinei II, blocante ale canalelor de calciu, alfa-blocante, agoniști ai receptorilor alfa-2, alfa și beta-blocante combinate, agoniști centrali, inhibitori adrenergici periferici și vasodilatatoare.

  • Diureticele ajută organismul să scape de excesul de sodiu și apă și ajută la controlul tensiunii arteriale. Acestea sunt adesea utilizate în combinație cu terapii suplimentare pe bază de rețetă. Exemple de diuretice: hidroclorotiazidă, indapamidă, spironolactonă, furosemid etc.
  • Beta-blocantele (atenolol, acebutolol etc.) reduc frecvența cardiacă, volumul de muncă al inimii și fluxul de sânge al inimii, care scade tensiunea arterială.
  • IECA ajută organismul să producă mai puțină angiotensină, ceea ce ajută vasele de sânge să se relaxeze și să se deschidă, ceea ce, apoi, scade tensiunea arterială. Exemple de IECA: captopril, enalapril, perindopril etc.
  • Blocantele receptorilor angiotensinei II (candesartan, losartan etc.) blochează efectele angiotensinei, o substanță care face ca arterele să se îngusteze. 
  • Blocantele canalelor de calciu împiedică pătrunderea calciului în celulele musculare netede ale inimii și arterelor. Printre acestea se numără amlodipina, felodipina, nifedipina etc.
  • Alfa-blocantele (mesilat de doxazosin, clorhidrat de prazosin etc.) reduc rezistența arterelor, relaxând tonusul muscular al pereților vasculari.
  • Alfa-2 agoniștii, cum ar fi metildopa, reduc tensiunea arterială prin scăderea activității porțiunii simpatice (producătoare de adrenalină) a sistemului nervos involuntar.
  • Alfa și beta-blocantele combinate, precum carvedilolul sunt utilizate intravenos pentru acei pacienți care se confruntă cu o criză hipertensivă.
  • Agoniștii centrali (alfa metildopa, cloridură de clonidină etc.) contribuie, de asemenea, la scăderea capacității vaselor de sânge de a se tensiona sau de a se contracta.
  • Inhibitorii adrenergici periferici (guanadrel, reserpină etc.) reduc tensiunea arterială prin blocarea neurotransmițătorilor din creier.
  • Vasodilatatoarele, precum minoxidilul, relaxează mușchii din pereții vaselor de sânge, permițând vaselor să se lărgească.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature Communication - Zinc drives vasorelaxation by acting in sensory nerves, endothelium and smooth muscle
https://www.nature.com/articles/s41467-021-23198-6
1. Studiul „Zinc drives vasorelaxation by acting in sensory nerves, endothelium and smooth muscle”, apărut în Nat Commun 12, 3296 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-23198-6, autori: Betrie, A.H., Brock, J.A., Harraz, O.F. et al.
American Heart Association - Types of Blood Pressure Medications
https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/types-of-blood-pressure-medications


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0