Varicele esofagiene, frecvente la pacientii cu probleme hepatice

Varicele esofagiene sunt cauzate in special de problemele hepatice, precum ciroza hepatica sau tromboza venei porte.  Se suspicioneaza aparitia acestora la pacientii cu simptome de ciroza sau probleme hepatice, cum ar fi distensia abdominala, dispnee (cu scurtarea respiratiei) sau umflarea excesiva a picioarelor(edem de retentie).

In aceste situatii se recomanda efectuarea cat mai urgenta a unei endoscopii, care permite vizualizarea varicelor esofagiene si recomandarea unui tratament adecvat, evitand complicatiile, cum ar fi sangerarea. Tratamentul pentru varicele esofagiene se face prin utilizarea combinata a medicamentelor pentru scaderea presiunii din interiorul venelor varicoase, dar si tratarea lor sub ghidaj endoscopic.

Principalele tipuri de tratament pentru varicele esofagiene

Tipul de tratament utilizat pentru varicele esofagiene depinde de gravitatea problemei hepatice si marimea venelor varicoase. Asocierea terapiei farmacologice vasoconstrictive si a ligaturii endoscopice este abordarea preferata în managementul hemoragiei variceale acute. Antibioprofilaxia este considerata terapie adjuvanta standard. 

1. Medicamentele cele mai utilizate pentru varice esofagiene includ:

  • beta-blocante, cum ar popranolol sau nadolol, care reduc ritmul cardiac și, prin urmare, reduc presiunea din interiorul venelor varicoase;
  • medicamente vasoconstrictoare splenice, precum Vasopresina sau Somatostatina, care reduc drastic presiunea din interiorul venelor varicoase și sunt utilizate in situatii de sangerare.

 

 

Aceste medicamente sunt utilizate pentru a reduce riscul de sangerare in vene varicoase mari și nu vindeca varicele esofagiene. Astfel, medicul poate recomanda utilizarea in continuare a altor tratamente pentru a elimina venele varicoase.

2. Endoscopia pentru varice esofagiene

Ajuta atat in diagnosticare, cat si pentru a servi in eliminarea venelor varicoase, prin metode de sclerozare - cum ar fi ligaturile (plasarea unui bandaj elastic in jurul acestora pentru a coagula sangele). In plus fata de acest tratament pacientul trebuie sa ia medicamente pentru a reduce presiunea venelor varicoase și a impiedica reaparitia lor. Asocierea terapiei farmacologice cu terapia endoscopica este metoda cea mai raționala de tratament în hemoragia variceala acuta (scleroterapia, tratamentul endoscopic si farmacologic (octreotide, somatostatina, vapreotide) îmbunatatesc controlul saangerarii si hemostazei. 

3. Chirurgia pentru varice esofagiene este utilizata in cazurile severe, cand nu este posibil controlul presiunii din interiorul venelor varicoase doar cu medicamente.

Dieta pacientului cu varicele esofagiene

Dieta ar trebui sa fie scazuta in grasimi și sa contina proteine usor digerabile, cum ar fi pestele, carne alba sau legumele, de exemplu, pentru a facilita tratamentul problemelor hepatice. In plus, datorita prezentei venelor varicoase, sunt importante o serie de masuri de precautie :
  • se va prefera hrana sub forma de pasta, cum ar fi terciuri, piureuri, mancare pasata, supe, ciorbe strecurate. 
  • se vor introduce in gura cantitati mici de alimente, 
  • se vor evita alimente crocante sau uscate, cum ar fi biscuiti, fructe uscate, nuci, alune, etc;
  • alimentele se vor consuma reci, cat mai aproape de temperatura camerei.

 Aceste masuri sunt importante pentru a preveni ranirea sau ruptura venelor varicoase și ajuta la reducerea riscului de sangerare.

 

 

Urgentele in cazul varicelor esofagiene

Este recomandat sa se mearga imediat la camera de de garda cand apar:

  • scaune negre cu miros neplacut;
  • scaun cu sange proaspat;
  • varsaturi cu sange;
  • oboseala excesiva si paloare.

De obicei, acestea sunt semne de sangerare ale varicelor esofagiene și, prin urmare, este important sa se mearga rapid la spital pentru a trata sangerarea.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0