Vara aceasta: mai multe capuse si o noua boala fatala transmisa de acestea

Oamenii de stiinta au doua vesti proaste despre capuse: prima - a aparut o boala noua, potential fatala, transmisa de capuse, numita Powassan, iar a doua - vara aceasta se pare ca se va inregistra un numar record de capuse.

„Bolile transmise de capuse sunt in crestere, iar preventia ar trebui sa ne preocupe pe toti, in special in timpul primaverii, verii si la inceputul toamnei, atunci cand capusele sunt active” a precizat Rebecca Eisen. Aceasta este cercetator in biologie in cadrul sectiei de bolile transmise de diversi vectori a U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite). Laura Goodman, cercetator asociat in medicina si diagnosticare in cadrul Universitatii Cornell, a fost de acord.  „Va fi un sezon dificil”, a spus aceasta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In ultimii 10 ani, s-au raportat aproximativ 75 de cazuri de boala Powassan in Statele Unite. Cele mai multe cazuri s-au inregistrat in zona de nord-est si a Marilor Lacuri, potrivit CDC. Powassan este un virus care se poate transmite prin muscatura de capusa. Desi rara, boala Powassan s-a raspandit, e posibil ca anul acesta sa apara mai multe cazuri, a spus Goodman. 

Printre semnele si simptomele bolii Powassan se numara febra, migrenele, varsaturile, stare de slabiciune, confuzia, convulsiile si pierderile de memorie. Pot aparea si leziuni cerebrale pe termen lung, potrivit CDC. In prezent, nu exista un anumit tratament pentru aceasta boala. Persoanele care sufera de o forma severa de Powassan, trebuie sa fie internati pentru a primi suport respirator, a li se administra fluide intravenoase sau medicamente pentru a reduce inflamarea creierului. 

Daca apare inflamarea creierului (encefalita), rata mortalitatii este de aproximativ 10%, avertizeaza CDC. Nu exista niciun vaccin care sa previna transmiterea bolii Powassan. Cea mai buna preventie este evitarea capuselor. 

Eisen a precizat ca „abilitatea capuselor de a supravietui si a se reproduce este influentata de temperatura si precipitatii. Fara a se limita la acestia, alti factori ar fi disponibilitatea gazdelor si habitatul potrivit, precum padurile si vegetatia de tufisuri.”  Capusele care transmit boli si-au extins limitele geografice, ajungand in locuri in care nu se gaseau acum 20 de ani, a precizat aceasta.Reimpaduririle si populatiile mai numeroase de caprioare contribuie la extinderea populatiei de capuse, a spus Eisen. 

Capusele sunt purtatoare atat de boli bacteriene, precum boala Lyme, cat si boli virale precum Powassan si boli parazitare, precum babesioza.

De la sfarsitul anilor 90, numarul de cazuri de boala Lyme s-a triplat in Statele Unite, iar numarul de distrcite din nord-est si nordul Midwest, considerate regiuni cu risc ridicat de boala Lyme, au crescut cu mai mult de 300%, a precizat Eisen.  In 2015, s-au inregistrat aproximativ 30.000 de cazuri de boala Lyme in randul americanilor, dar e posibil ca numarul sa fie mult mai mare, potrivit CDC. 

Pentru a va proteja de infectiile transmise de capuse, CDC recomanda: 

  • Sa va informati ce boli transmise de capuse sunt in zona dvs.
  • Sa evitati locurile cu vegetatie densa, ierburi inalte si frunze uscate. 
  • Sa mergeti pe mijlocul cararilor atunci cand faceti drumetii.
  • Sa folositi produse de respingere a insectelor cu un continut de 20% sau mai mult de DEET pe pielea expusa, pentru o protectie de cateva ore. 
  • Sa utilizati produse care contin permetrina pentru tratarea imbracamintei si echipamentului, precum bocanci, pantaloni, sosete si corturi, sau sa purtati imbracaminte tratata in prealabil cu permetrina.
  • Sa va spalati cat mai repede dupa o posibila expunere, pentru a indeparta capusele inainte sa va muste.
  • Sa indepartati capusele atasate cat mai repede posibil. 
  • Sa tratati cainii cu produse care omoara si/sau resping capusele. 
  • Sa va verificati echipamentul si animalele de companie. Capusele pot ajunge in casa de pe haine sau animale, atasandu-se ulterior de pielea unei persoane, asa ca verificati cu atentie animalele de companie, gecile si echipamentele zilnice.
  • Sa va uscati hainele intr-un uscator de haine la temperatura ridicata timp de 10 minute pentru a omori capusele de pe hainele uscate, dupa ce va intoarceti acasa. Daca hainele sunt umede, e posibil sa fie nevoie de mai multe minute de uscare. Daca hainele necesita sa fie mai intai spalate, se recomanda apa fierbinte. Daca acestea nu se pot spala cu apa fierbinte, folositi un uscator mecanic la temperatura mica timp de 90 de minute sau la temperatura inalte timp de 60 de minute. Imbracamintea ar trebui sa fie calda si complet uscata.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Este deosebit de important sa luati masurile necesare pentru a va proteja pe dvs. si familia dvs. de capuse in timpul acestui sezon, dar si pe parcursul lunilor mai calduroase atunci cand iesiti in aer liber” a precizat Eisen. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0